In 10 stappen een nieuw huis kopen

Stap 1: de financiële mogelijkheden bespreken

Heb je plannen om een (nieuwe) woning te kopen? Dan is het belangrijk om te onderzoeken hoeveel je kunt lenen of wat er mogelijk is met je huidige hypotheek. Sluit je een nieuwe hypotheek af of neem je je huidige hypotheekrente mee? Met onze online rekentool kun je direct globaal jouw maximale hypotheek berekenen. Een hypotheekadviseur kan een nauwkeurige berekening voor je maken en je adviseren over de beste keuze voor jouw situatie. Houd rekening met advieskosten. Het tarief verschilt per adviseur.

Maximale hypotheek berekenen

Ben je al klant bij BLG Wonen? Vraag dan bij je adviseur naar een nieuwe offerte van BLG Wonen.

Stap 2: eerst kopen of verkopen?

Als je al een koophuis hebt, moet je bepalen of je daarnaast een nieuw huis koopt of eerst je huidige woning verkoopt. Eerst je huis verkopen is de meest veilige keuze; daarmee voorkom je dubbele lasten. Maar er spelen meer dingen mee, zoals de situatie op de woningmarkt en je financiële situatie.

Eerst kopen of verkopen?

Stap 3: bestaande bouw of nieuwbouw?

Wordt je nieuwe woning een bestaand huis of ga je een nieuwbouwwoning kopen? Voor welk type bouw je kiest, heeft invloed op de zaken die geregeld moeten worden en de kosten voor de aankoop van je woning. Om een goede keuze te kunnen maken, hebben we de voor- en nadelen van bestaande bouw en nieuwbouw voor je op een rij gezet.

Voor- en nadelen van bestaande bouw en nieuwbouw

Stap 4: wel of geen aankoopmakelaar?

Neem je een aankoopmakelaar in de arm of koop je een huis zonder makelaar? Het voordeel van een aankoopmakelaar is dat zij de situatie op de woningmarkt goed kennen en kunnen helpen bij de onderhandelingen. Maar de hulp van een aankoopmakelaar kost wel geld. Deze verschillen per makelaarskantoor.

Voor-en nadelen van (ver)kopen met een makelaar

Stap 5: huizen bezichtigen

Zodra je weet wat je financiële mogelijkheden zijn, kan de zoektocht naar een huis beginnen. Met een wensen- en eisenlijstje ga je gerichter op zoek en ga je goed voorbereid naar een bezichtiging.

Tips voor een huisbezichtiging

Stap 6: een bod uitbrengen en onderhandelen

Je droomhuis gevonden? Fijn! Dan kun je, in overleg met je eventuele aankoopmakelaar, een bod uitbrengen. Denk daarbij ook aan de ontbindende voorwaarden. Wij geven een aantal handige tips om op te letten voordat je een bod uitbrengt.

Tips: bieden op een huis

Stap 7: koopcontract tekenen

Als je het met de verkoper mondeling eens bent geworden over de koopvoorwaarden van het huis, stelt de verkoopmakelaar het ‘voorlopig’ koopcontract op. Wat staat er in het contract en waar moet je op letten?

Meer over het koopcontract

Stap 8: bouwkundige keuring en hypotheek regelen

Zodra het voorlopig koopcontract is getekend, kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Sommige kopers doen dit al voordat ze een bod uitbrengen, maar daar is niet altijd tijd voor. Daarom is het verstandig de bouwkundige keuring in je ontbindende voorwaarden op te nemen en deze na ondertekening van het contract te laten uitvoeren.

Ook moet je de hypotheek en de eventuele NHG regelen. Welke hypotheekvorm bij jou past, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Een adviseur kan je hier meer over vertellen.

Zo werkt het aanvragen van een hypotheek

Stap 9: huis laten taxeren

Om als koper aanspraak te maken op een hypotheek, ben je verplicht een taxatie te laten uitvoeren. De maximale hypotheek die je kunt krijgen, is namelijk niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van de waarde van je huis.

Een huistaxaxtie: zo werkt het

Stap 10: de overdracht

Nadat de financiering is geregeld en je hypotheek officieel rond is, is het tijd voor de overdracht van het huis. Op deze datum maak je met de verkoper en eventuele verkoopmakelaar een inspectieronde door het huis en bezoeken jullie de notaris. Daar worden de leveringsakte en de hypotheekakte getekend en je ontvangt de sleutels van je nieuwe huis.

Dit gebeurt er bij de notaris

Meer informatie over het (ver)kopen van een huis:

Maximale hypotheek online berekenen

Bereken je hypotheek

Voordelen hypotheek bij BLG Wonen

Vind een adviseur