Op deze pagina:
- 1. De voordelen en nadelen van nieuwbouw
- 2. Hoeveel kan ik lenen?
- 3. Kosten nieuwbouwwoning
- 4. Een hypotheek voor je nieuwbouwhuis
- 5. Dubbele lasten bij nieuwbouw
- 6. Rekeningen betalen tijdens de bouw
- 7. De oplevering van je nieuwbouwwoning
- 8. Inrichten en verhuizen
- Veelgestelde vragen over nieuwbouw
1. De voordelen en nadelen van nieuwbouw
Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je de eerste bewoner bent, alles nieuw is en dat je de eerste jaren weinig onderhoudt hebt. Een nadeel is wel dat het traject van koop tot oplevering vaak lang duurt. Twijfel je nog een beetje? Wij hebben de voor- en nadelen van zowel nieuwbouw als bestaande bouw voor je op een rij gezet. Zo kun je een goede keus maken voor jouw nieuwbouwdroom of toch voor die bestaande woning.
2. Hoeveel kan ik lenen?
3. Kosten nieuwbouwwoning
Omdat je de eerste bewoner bent, hoef je geen rekening te houden met overdrachtsbelasting of kosten voor een makelaar of taxatie. Je hebt wel met andere (bijkomende) kosten te maken, zoals bouwrente of meerwerk.
Bouwrente
Een van de bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden, is bouwrente. Dit is de rente die je aan de aannemer of ontwikkelaar betaalt voor de kosten die hij al heeft gemaakt voor de start van de bouw.
Meerwerk
Aan het bouwplan van de woning kun je vaak extra opties toevoegen, zoals een uitbouw, apart toilet of extra stopcontacten. Dit meerwerk kun je meefinancieren in je hypotheek. Een adviseur zal (een schatting van) deze kosten, op basis van jouw wensen, meenemen in een advies voor een passende hypotheek.
In ons kostenoverzicht maken we voor je inzichtelijk welke kosten je kunt verwachten.
4. Een hypotheek voor je nieuwbouwhuis
Wanneer hypotheek aanvragen?
Als je bent ingeloot voor een woning en je weet zeker dat dit jouw droomhuis wordt, teken je de koop- /aanneemovereenkomst. Als de handtekening is gezet, is het tijd om de hypotheek aan te vragen en maak je een afspraak met een hypotheekadviseur. Op basis van jouw financiële situatie brengt hij een advies uit voor de hypotheek voor je nieuwbouwhuis. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden. Deze verschillen per adviseur.
Op de pagina ‘Hypotheek afsluiten voor een nieuwbouwhuis’ leggen we verder uit hoe een hypotheek voor nieuwbouw werkt.
5. Dubbele lasten bij nieuwbouw
Als de grond officieel wordt overgedragen, ga je naar de notaris voor het tekenen van de hypotheekakte en ga je voor de hypotheek voor je nieuwbouwhuis betalen. Zolang jij je eigen huis nog niet hebt verkocht of de huur nog niet hebt opgezegd en je nog niet in je nieuwe huis woont, heb je te maken met dubbele lasten.
Overbruggingskrediet
Na het tekenen van de koop- aanneemovereenkomst, verkoop je waarschijnlijk niet direct je oude woning. Je hebt immers nog geen idee van de planning. Je kunt dus nog geen gebruik maken van een eventuele overwaarde op je oude huis. Om een deel van die overwaarde alvast in je nieuwe huis en hypotheek te kunnen investeren, is een overbruggingskrediet mogelijk. Bij de verkoop van je oude huis, los je het overbruggingskrediet af.
6. Rekeningen betalen tijdens de bouw
Het bedrag dat overblijft, wordt in het bouwdepot gestort waaruit je de overige bouwrekeningen betaalt tijden de bouw.
7. De oplevering van je nieuwbouwhuis
Als het huis klaar is voor oplevering, heb je recht op een opleveringskeuring. Het is verstandig om op dat moment een bouwkundige mee te nemen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Hij of zij zal kritisch kijken naar de staat van het huis. Weten waar je op moet letten? Je leest het op de pagina ‘Oplevering nieuwbouw'.
8. Inrichten en verhuizen
De verhuizing
En na al dat klussen, is het tijd om te verhuizen. Onze checklist helpt je daarbij. Hierin vind je overzichtelijk zaken waar je aan moet denken voor je oude huis, je nieuwe huis en op de verhuisdag zelf. Succes en veel woonplezier!
Veelgestelde vragen over nieuwbouw
We begrijpen het als je na het lezen van deze pagina misschien nog niet alles rondom het kopen van een nieuwbouwwoning helder hebt. Daarom hebben wij de antwoorden op veelgestelde vragen over het kopen van een nieuwbouwhuis voor je op een rij gezet.