Checklist verhuizen: wat moet je regelen bij een verhuizing?
Checklist verhuizen:
Let op: deze checklist is zorgvuldig samengesteld, maar mogelijk niet helemaal compleet.
Wat moet je regelen na het kopen van je nieuwe huis?
- Kom je uit een huurhuis? Zeg de huur van je woning op. Houd hierbij rekening met de opzegtermijn.
- Bespreek met de bewoner(s) van je nieuwe huis welke spullen je eventueel over kunt nemen.
- Neem alvast de maten van je nieuwe huis op, zodat je aan de slag kunt met het indelen van de ruimtes en het uitzoeken van meubels, gordijnen en een vloer.
- Heb je kinderen en moet er door de verhuizing gewisseld worden van school, opvang of sportclub? Begin dan op tijd met je oriëntatie en schrijf je in.
- Verhuis je naar een andere regio? Ga tijdig op zoek naar een nieuwe huisarts, apotheek en tandarts. Bij sommige huisartsen en tandartsen is er een wachttijd om je als nieuwe patiënt in te kunnen schrijven.
- Kijk welke abonnementen je op moet zeggen als je naar een andere plaats verhuist. Denk aan de sportschool, bibliotheek of sportverenigingen van de kinderen.
- Als je een verhuisbedrijf wilt inschakelen, is het verstandig vroegtijdig offertes op te vragen bij verschillende bedrijven. Controleer of een bedrijf verzekerd is tegen schade en check of jouw gewenste verhuisdag past in de planning van de verhuizer.
- Wil je in je nieuwe huis direct online zijn of gebruikmaken van een vaste telefoonverbinding? Zorg dan dat je deze abonnementen op tijd laat overzetten naar je nieuwe adres.
Wat moet je regelen voor je oude huis?
- Maak afspraken met de nieuwe bewoners van je oude huis over het overnemen van spullen. Alles wat je in je nieuwe huis niet kunt gebruiken en in je oude huis kunt achterlaten, is tijdens de verhuizing mooi meegenomen.
- Begin op tijd met het opruimen van je huis. Dit is hét moment om eens kritisch naar de spullen te kijken die je de afgelopen jaren hebt verzameld.
- Schrijf op de verhuisdozen duidelijk voor welke ruimte ze bedoeld zijn. Zo weet degene die de doos draagt, waar deze neergezet moet worden.
Twee maanden voor de verhuizing
- Zorg ervoor dat je de contracten voor stroom, water en gas op tijd overzet naar je nieuwe adres. Het is misschien gelijk een mooi moment om te onderzoeken of je een goedkoper contract (bij een andere aanbieder) kunt afsluiten.
- Een nieuw huis kan betekenen dat je je verzekeringen aan moet passen, zoals je WA-, inboedel- en opstalverzekering of mogelijk zelfs je autoverzekering. Je wilt natuurlijk goed verzekerd zijn tijdens en na de verhuizing. Informeer de verzekeraar daarom altijd als je gaat verhuizen. Je kunt hiervoor zelf naar je verzekeraar bellen of de hulp inschakelen van een financieel adviseur. Controleer ook of je spullen tijdens het verhuizen zelf verzekerd zijn.
- Moet je hele zware of dure spullen verhuizen? Als je een verhuisbedrijf inschakelt, kun je met hen aparte verhuisafspraken maken of zelfs een verhuisverzekering afsluiten. Houd ook rekening met grote meubels. Past alles door de deur of heb je een verhuislift nodig?
- In sommige plaatsen heb je een vergunning nodig om voor het huis te mogen parkeren. Vergeet niet een parkeerplaats voor de verhuiswagen te reserveren, zodat deze zo dicht mogelijk bij het oude en nieuwe huis kan parkeren.
- Moet je verhuizen voor je werk? Of wordt je oude woning gesloopt of gerenoveerd. Dan heb je mogelijk recht op een verhuiskostenvergoeding. Je kunt dit checken bij de afdeling personeelszaken van je werkgever of lees er meer over op de website van de overheid .
- Maak een lijst met instanties en mensen die moeten weten dat je gaat verhuizen, zoals je huisarts, tandarts, bank, pensioenfonds, verzekeraar en sportclub. Vergeet ook het abonnement op de krant of tijdschriften niet. Tip: je kunt ook gebruikmaken van een Verhuisservice, bijvoorbeeld van PostNL.
Een maand voor de verhuizing
- Bij sommige werkgevers krijg je verlof voor je verhuizing. Vraag bij je werkgever na of je hier recht op hebt.
- Regel alvast via het verhuisbedrijf stevige verhuisdozen. Of koop of huur ze zelf als je de verhuizing zelf doet.
- Denk na over een logisch plan voor de verhuizing: bijvoorbeeld grote meubels eerst, daarna pas de verhuisdozen.
- Stuur een adreswijziging naar familie en vrienden en geef je verhuizing door aan de gemeente en belangrijke instanties.
Verhuizing doorgeven aan de gemeente
Verhuis je naar een nieuwe woonplaats? Vergeet dan niet jezelf en eventuele familieleden als nieuwe inwoner(s) aan te melden bij je nieuwe gemeente. Heb je een hond? Vergeet ook die niet aan te melden bij een nieuwe gemeente. Geef de verhuizing 4 weken vóór of uiterlijk 5 dagen na je verhuisdatum door. De datum die je op de aangifte als verhuisdatum vermeldt, geldt als verhuisdatum. Geef je de wijziging niet op tijd door? Dan kun je een boete krijgen van maximaal € 325. Lees op de website van de Rijksoverheid meer over het doorgeven van je verhuizing aan de gemeente.
Een week voor de verhuizing
- Kies een voor jou logische en handige plek voor belangrijke papieren en kostbare spullen, zodat je die tijdens de verhuizing niet kwijtraakt in een van de vele dozen.
- Rond de laatste grote klussen af in je nieuwe woning en neem de tijd om deze schoon te maken.
Wat moet je regelen voor de verhuisdag?
- Ga je de verhuizing zelf doen? Zorg dan dat je voldoende handen hebt om de spullen over te verhuizen en je bij voorkeur in één dag alles over hebt.
- Heb je kleine kinderen of huisdieren? Dan kan het handig zijn opvang te regelen voor de verhuisdag.
- Het is handig als er zowel in het oude als in het nieuwe huis iemand aanwezig is die aanwijzingen geeft, zodat de verhuizing op rolletjes loopt.
- Zorg dat de avond voor de verhuizing alle grote spullen, meubels en apparaten klaarstaan. Haal je meubels uit elkaar? Bewaar de schroeven goed en markeer eventueel de losse onderdelen, zodat je de meubels in je nieuwe huis weer gemakkelijk in elkaar kunt zetten.
- Ontdooi de vriezer, laat de wasmachine leeglopen en zet de trommel vast.
- Staat de verhuiswagen klaar om te gaan? Controleer nog één keer de schuur, de zolder of kasten op achtergebleven spullen. Kijk dan ook meteen even of alle ramen en deuren gesloten zijn.
- Noteer voordat je definitief uit je oude huis vertrekt de meterstanden van gas, water en elektriciteit en geef deze door aan de betreffende instanties. Vaak doe je dit samen met de nieuwe bewoners tijdens de laatste inspectieronde door het huis.
- Waar hard wordt gewerkt, moet goed gegeten en gedronken worden. Zorg voor koffie, thee, broodjes of een hapje en een drankje voor wie helpt verhuizen.
- Let op: sluit niet direct de koelkast en vriezer aan. Deze hebben even de tijd nodig om tot rust te komen voordat je ze kunt gebruiken. In de gebruiksaanwijzing staat meestal hoe lang je moet wachten met aansluiten. Geen handleiding? Wacht dan 24 uur.
Na de verhuizing
Is de verhuiswagen leeg en staan alle spullen in je nieuwe huis? Dan kan het uitpakken en inrichten beginnen. Schade opgelopen tijdens de verhuizing? Meld dit bij de verhuizer of verzekeraar. Breng eventueel gehuurde verhuisdozen terug, maak kennis met je nieuwe buren en geniet van je nieuwe huis.
Kosten verhuizen
Je verhuizing uitbesteden kan veel tijd en stress besparen, maar er hangt wel een prijskaartje aan. De kosten voor het inschakelen van een verhuisbedrijf lopen behoorlijk uiteen en hangen onder af van de hoeveelheid spullen en de afstand tussen je oude en je nieuwe huis. En of je een erkende verhuizer inschakelt of niet. Het is daarom goed om bij verschillende bedrijven offertes op te vragen en te informeren naar kosten, verzekering en planning. Je hebt dan goed zicht op de kosten, hoeveel tijd het kost en wat je eventueel zelf kunt of moet doen.
Kosten besparen
Probeer verhuizen in het weekend te voorkomen. Dat scheelt vaak in de kosten als je een verhuisbedrijf inschakelt. En pak zelf zoveel mogelijk in. Alles wat de verhuizers (extra) moeten doen, betaal je voor. Kleine spullen kun je zelf misschien al verhuizen. Dat scheelt op de verhuisdag tijd en geld.