Een opstalverzekering afsluiten
Als je een huis koopt met een hypotheek ben je verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Wat verzeker je met deze verzekering, wat zijn de kosten en wat is het verschil met een inboedelverzekering?
Op deze pagina:
Wat is een opstalverzekering?
Een opstalverzekering is een verzekering die jouw huis – en alles wat er aan vastzit – beschermt tegen schade door brand, storm en inbraak. Je huis en alle onderdelen die aan je huis vastzitten en je niet mee kunt nemen zonder te slopen, wordt de opstal genoemd. Denk aan de schuur, schuttingen, leidingen, zonnepanelen, centrale verwarming en sanitair. Een opstalverzekering wordt ook wel ‘woonhuisverzekering’ genoemd.
Wat verzeker je met een opstalverzekering?
Met een opstalverzekering verzeker je jouw huis en alles wat er aan vastzit. De fundering is bij de meeste verzekeraars niet standaard meeverzekerd, maar het is wel belangrijk dit te doen. Als de fundamenten door bijvoorbeeld een ontploffing moeten worden gerepareerd of vervangen, zijn de kosten niet te overzien. Het meeverzekeren van de fundering van je huis is maar een klein percentage van de premie van de opstalverzekering. Je kunt in de opstalverzekering ook het glas in je huis meeverzekeren.
Schade door een aardbeving, vulkanische uitbarsting, atoomkernreactie, overstroming of (burger)oorlog wordt nooit gedekt door je opstalverzekering.
Is een opstalverzekering verplicht?
Als huiseigenaar ben je verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Dit is een eis van de geldverstrekker. De opstalverzekering moet ingaan op de dag dat het huis wordt overgedragen. Meestal kun je kiezen uit twee soorten opstalverzekeringen: een extra uitgebreide en een meest uitgebreide opstalverzekering.
Als je in een appartement woont, hoef je als eigenaar geen opstalverzekering af te sluiten. Dat doet de Vereniging van Eigenaren (VvE) voor het hele appartementengebouw. Als eigenaar van een appartement kun je bouwkundige aanpassingen van je appartement verzekeren via een inboedelverzekering. Dit wordt eigenaarsbelang genoemd.
Wat is het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering?
Een opstalverzekering is een verzekering tegen schade aan je huis en alles wat ‘spijker- en nagelvast’ zit. De inboedelverzekering vergoedt de schade aan je inboedel: alle zaken in en om je huis, zoals je meubels en je kleding. Beide verzekeringen vergoeden schade door brand, storm en inbraak. Ze vullen elkaar aan en zijn allebei onmisbaar. De inboedelverzekering is niet verplicht.
Wat kost een opstalverzekering?
De hoogte van de premie die je voor je opstalverzekering moet betalen, is van een aantal factoren afhankelijk, zoals hoe je huis gebouwd is (hout of steen), welk dak je hebt (pannen of riet), de staat van het onderhoud, de herbouwwaarde, woonplaats en de hoogte van je eigen risico.
De kosten voor je opstalverzekering bestaan uit poliskosten (eenmalig), een periodieke premie en eventuele risico’s die je aanvullend verzekert. Heb je maatregelen genomen waardoor de verzekeraar minder risico loopt, zoals rookmelders, een alarmsysteem en goed hang- en sluitwerk? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een lagere premie. Als je in een bijzonder huis woont, zoals een monumentaal pand, kunnen er afwijkende voorwaarden en premies gelden.
Hoe wordt de hoogte van je premie bepaald?
Om de hoogte van de premie voor je opstalverzekering te bepalen, moet de waarde van de opstal worden vastgesteld. De verzekeraar gaat hierbij uit van de herbouwwaarde van het woonhuis. Dat is het bedrag dat nodig is om je huis weer in dezelfde staat op te bouwen. Om de herbouwwaarde te bepalen, wordt een herbouwwaardemeter gebruikt. Ook maken steeds meer verzekeraars gebruik van de informatie van het Kadaster of ze stellen de herbouwwaarde vast op basis van de WOZ-waarde.