Hoe maak je je huis gasloos?

Steeds meer mensen gaan aardgasvrij wonen. Niet alleen omdat het uiterlijk 2050 moet, maar ook omdat we ons steeds bewuster zijn van onze eigen impact op het klimaat. Wil jij ook gasloos wonen? Hieronder leggen we uit wat je kunt doen.

Isoleer je huis

In voorbereiding op een aardgasvrij huis denk je misschien meteen aan de installatie van een warmtepomp. Toch is het belangrijk om eerst een aantal andere maatregelen te treffen, zoals goede isolatie van je woning. Want als je de kou goed buiten kunt houden, heb je minder energie nodig om je woning te verwarmen. Controleer daarom de huidige isolatie van je huis: zijn het dak, de buitenmuren, de vloer en ramen goed geïsoleerd of kan het beter?

Om gasvrij te wonen, heb je ten minste spouwmuurisolatie, (zeer) goede vloer- en dakisolatie en HR++ glas in de ramen van je woonruimtes nodig. Met deze isolatiemaatregelen kun je je huis zelfs verwarmen met een lage temperatuur van je verwarmingswater.

Lees meer over het isoleren van je huis

Doe de huisscan van Solease als je wilt weten welke isolatiemaatregelen passen bij jouw specifieke woonsituatie – én hoeveel geld je ermee kunt besparen. En heb je interesse in isolatie met natuurlijke materialen? Vraag Solease naar de mogelijkheden. Dit kan ook met de ISDE-subsidieregeling.

Gasloos verwarmen

Is jouw isolatie op orde? Dan is de volgende stap naar een gasloze woning het aanschaffen van een gasvrij alternatief voor de cv. Dat kan een aansluiting op het warmtenet of een warmtepomp zijn. Wat jouw mogelijkheden zijn, is afhankelijk van het warmteplan van je wijk. In zo’n plan geeft de gemeente aan welke wijk wanneer van het gas gaat. En welke alternatieven er komen. Dit kan effect hebben op je eigen plan(ning) en jouw keus voor een alternatieve warmtebron.

Aansluiting op het warmtenet

Een aansluiting op het warmtenet wordt ook wel stadsverwarming of blokverwarming genoemd. Je kunt je woning hier alleen op aansluiten als jouw straat een warmtenet heeft. Voor deze manier van verwarmen heb je geen warmtepomp nodig en de kans is groot dat je je huidige radiatoren kunt blijven gebruiken. Wel moeten je isolatie en ventilatie op orde zijn en moet je elektrisch kunnen koken.

Warmtepomp

Het tweede gasloze alternatief voor een cv-ketel is een warmtepomp. De meest gangbare opties voor gasloos wonen met een warmtepomp zijn een volledig elektrische lucht/water of een bodem/water warmtepomp. Deze halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en verwarmen daarmee je woning en tapwater. Dat gebeurt heel efficiënt: met 1 kWh stroom levert een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte.

Overweeg je over te stappen op een warmtepomp? Doe de verwarmingstest van Milieu Centraal en ontdek of je huis daar klaar voor is of dat er eerst nog aanpassingen nodig zijn.

Lees hier meer over een hybride warmtepomp

Ga elektrisch koken

Om volledig gasloos te wonen, moet je overstappen van koken op aardgas naar elektrisch koken. Dat kan bijvoorbeeld met een keramische- of inductiekookplaat. Vooral koken op inductie is bij veel mensen populair, omdat het veilig is (geen vuur en snel afgekoeld) en je de gladde kookplaat makkelijk kunt schoonmaken. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je je meeste (gas)pannen gewoon blijven gebruiken. Mits ze een magnetische bodem hebben. Dat test je eenvoudig met een magneetje: blijft deze plakken, dan is de pan magnetisch en kun je er mee koken op inductie.

Wek zelf stroom op met zonnepanelen

Met duurzame installaties lever je een positieve bijdrage aan het milieu. Maar ook deze apparaten verbruiken stroom. Dit kun je compenseren met zonnepanelen, die de energie kunnen opwekken die de apparaten nodig hebben. Je kunt als huiseigenaar de opgewekte zonne-energie salderen. Dat betekent dat je de zonnestroom die je zelf niet gebruikt en aan het net teruglevert, mag wegstrepen tegen je stroomverbruik op andere momenten. Sommige energiebedrijven brengen hiervoor wel terugleverkosten in rekening. Milieu Centraal legt uit hoe deze salderingsregeling werkt. Maar zelfs zonder salderingsregeling is de aanschaf van zonnepanelen een goed idee: voor je energierekening én het milieu.


Lees hier meer over het opwekken van energie met zonnepanelen

Laat je gasmeter verwijderen

Is jouw huis na het nemen van deze stappen helemaal gasloos? Dan heb je de gasmeter en gasaansluiting niet meer nodig. De netbeheerder – de eigenaar van het leidingennetwerk in jouw regio – kan deze verwijderen. Als je niet weet wie jouw netbeheerder is, kun je dat opzoeken op mijnaansluiting.nl. Daar maak je ook een afspraak om je gasmeter te laten verwijderen.

Wat zijn de kosten van gasloos wonen?

Hoeveel het kost om gasloos te gaan wonen, verschilt per woning en is vooral afhankelijk van de huidige (duurzame) staat van je huis. Of en hoe goed je woning al is geïsoleerd bijvoorbeeld. Om huiseigenaren tegemoet te komen in de kosten voor betere isolatie, de aanschaf van een warmtepomp en andere energiebesparende maatregelen zijn er subsidies beschikbaar. Die maken het een stuk aantrekkelijker (lees: goedkoper) om je woning te verduurzamen.

Ontdek welke subsidies er zijn als je je woning wilt verduurzamen

De voor- en nadelen van gasloos wonen

Minder CO2-uitstoot, veiliger wonen en besparen op je energierekening: iedereen kent de voordelen van gasloos wonen. Toch heeft gasvrij wonen ook een nadeel en dat is de kosteninvestering. De duurzame maatregelen die nodig zijn om over te stappen op gasloos wonen, kosten al gauw duizenden euro’s. Maar laat je daardoor niet afschrikken: de eenmalige investering in een gasloos huis verdient zich vaak (deels) terug in je maandelijkse kosten.

Wil je meer weten over het financieren van gasloos wonen?

Voor meer informatie over de financiering van gasloos wonen, kun je terecht bij een onafhankelijke adviseur. Deze adviseur kan je helpen met advies over duurzame investeringen en je adviseren over de (financiële) mogelijkheden in jouw persoonlijke situatie. Houd rekening met advieskosten. Het tarief verschilt per adviseur.

Neem contact op met een adviseur bij jou in de buurt.

Meer informatie over het verduurzamen of verbouwen van je huis: