In dit stappenplan:
- Stap 1: inventariseren en plannen
- Stap 2: duurzaam verbouwen
- Stap 3: wat is je budget?
- Stap 4: huis verbouwen financieren
- Stap 5: op zoek naar een aannemer
- Stap 6: afspraken vastleggen
- Stap 7: heb je een vergunning nodig?
- Stap 8: de uitvoering van de verbouwing
- Stap 9: de oplevering van de verbouwing
- Stap 10: praktische zaken
Stap 1: inventariseren en plannen
Na een periode van inspiratie opdoen, ideeën verzamelen en brainstormen is het tijd om je verbouwing te gaan plannen. Of de verbouwing groot of klein is; je huis succesvol verbouwen of renoveren, begint met een goed plan. Denk bij de voorbereiding in ieder geval aan de volgende dingen:
- Wat wil je; je huis verbouwen, verbeteren of vernieuwen? Wil je meer vierkante meters of een andere indeling.
- Win informatie in bij verschillende aannemers of bouwbedrijven over hun producten en werkwijze.
- Doe inspiratie op bij verbouwingen in vergelijkbare huizen.
- Bedenk of en welke gevolgen de verbouwing heeft voor de rest van het huis.
- Maak een inschatting van het geld dat je voor de verbouwing nodig hebt.
- Wordt het een ingrijpende verbouwing? Overweeg dan een (binnenhuis)architect in te schakelen.
Stap 2: duurzaam verbouwen
Als je je huis gaat verbouwen of renoveren, kun je overwegen om in je plan energiebesparende maatregelen mee te nemen, waarmee je de energie die je opwekt beter kunt behouden. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het plaatsen van zonnepanelen
- Een warmtepomp
- Isolerend glas
- Isolerende kozijnen
- Spouwmuurisolatie
Als je jouw huis gaat verbouwen, is het soms mogelijk in aanmerking te komen voor subsidies in je gemeente of om de energiebesparende maatregelen mee te financieren in je hypotheek. Bij BLG Wonen is het mogelijk om bij een verbouwing met energiebesparende voorzieningen extra te lenen. Door je huis te verduurzamen, bespaar je mogelijk niet alleen op je energiekosten, maar verbeter je vaak ook het woonklimaat in je huis (qua temperatuur en geluid) en draag je bij aan een beter klimaat. Bovendien investeer je in je huis, waardoor de waarde mogelijk stijgt.
Lees meer over duurzaam (ver)bouwen of het energieneutraal maken van je woning.
Stap 3: wat is je budget?
Stap 4: huis verbouwen financieren
Het is vaak voordeliger om je hypotheek te verhogen voor een verbouwing dan om er een persoonlijke lening voor af te sluiten. De hypotheekrente is namelijk meestal lager dan de rente op een persoonlijke lening. Kun je aantonen dat je huis meer waard is geworden en je een overwaarde hebt? Dan kun je je hypotheek meestal verhogen.
Als je voor je verbouwing een hypotheek afsluit, stort je hypotheekverstrekker het geld op een geblokkeerde rekening. Deze rekening heet het bouwdepot. Met het geld uit dit bouwdepot kun je de rekeningen van de verbouwing betalen. Bij BLG Wonen kun je via ‘Mijn BLG’ gemakkelijk direct rekeningen declareren.
Lees hier meer over alle mogelijkheden om je verbouwing te financieren
Stap 5: op zoek naar een aannemer
Als het plan voor je verbouwing vastligt en je de mogelijkheden voor de financiering hebt onderzocht, is het tijd om op zoek te gaan naar een aannemer die de verbouwing voor je kan uitvoeren. Neem je tijd om verschillende aannemers met elkaar te vergelijken. Vraag familie, vrienden en kennissen met welke aannemer zij goede ervaringen hebben en vraag offertes op om met elkaar te vergelijken. Alleen zo krijg je een goed beeld van de mogelijke kosten. Let daarbij op de volgende punten:
- de omschrijving van de werkzaamheden
- de materialen die gebruikt moeten gaan worden
- de prijs per onderdeel
- de prijs per stelpost (als de exacte prijs van een deel van het werk nog niet bepaald kan worden)
- de startdatum van de werkzaamheden
- de tijd die de aannemer nodig heeft om de verbouwing uit te voeren
Zit er veel prijsverschil tussen de offertes die je hebt opgevraagd? Vraag dan om een toelichting. Vergeet ook niet te vragen naar de afspraken rondom garantie, betalingsvoorwaarden en referenties. Kies bij voorkeur voor een aannemer die is aangesloten bij een brancheorganisatie, maar maak je uiteindelijke keuze voor een aannemer op basis van je gevoel, de prijs en kwaliteit.
Stap 6: afspraken vastleggen
Heb je je keuze voor een aannemer gemaakt? Zet dan samen alle gemaakte afspraken op papier voordat de verbouwing of renovatie van start gaat. Zo voorkom je misverstanden tijdens of na de verbouwing. Het is aan te raden altijd een schriftelijk contract af te sluiten, waarin minimaal de volgende punten vermeld staan:
- Een omschrijving van de opdracht
- (tussentijdse) Data voor oplevering
- De prijs (inclusief btw)
- Arbeids- en materiaalkosten
- Betalingsvoorwaarden
Vergeet ook niet de algemene voorwaarden van de aannemer goed door te nemen. Deze zijn onderdeel van de overeenkomst die je sluit. Maak daarnaast afspraken over het afvoeren van het afval en eventueel meerwerk, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.
Stap 7: heb je een vergunning nodig?
Afhankelijk van je verbouwplannen kan het verstandig zijn deze ook met je buren te bespreken. Zij hebben het recht bezwaar te maken tegen een verbouwing. Door je plannen vooraf te bespreken, kun je dit vaak voorkomen.
Blijkt uit je check bij de gemeente of online dat je een vergunning nodig hebt voor je verbouwing? Een aannemer kan je helpen bij de aanvraag.
Handige sites:
Stap 8: de uitvoering van de verbouwing
Als alle afspraken met de aannemer zijn vastgelegd en de eventuele vergunningen zijn geregeld, kan de verbouwing beginnen. Om ervoor te zorgen dat de verbouwing volgens planning verloopt, is het handig betrokken te blijven bij de werkzaamheden van de aannemer. Zeker als er meerdere partijen bij je verbouwing betrokken zijn en de werkzaamheden op elkaar moeten worden afgestemd.
Houd daarom tijdens de verbouwing regelmatig contact met de aannemer, zodat je op tijd kunt bijsturen als dat nodig is. Houd in je planning wel rekening met wat uitloop, bijvoorbeeld door werkzaamheden die tegenzitten, een probleem met de levering van producten of als er iets stukgaat.
Stap 9: de oplevering van de verbouwing
Zijn de werkzaamheden naar wens uitgevoerd? Dan kan de verbouwing worden opgeleverd. Controleer of alles werkt, volgens de afspraken is uitgevoerd en of alles netjes is opgeleverd voordat je je handtekening onder het opleverrapport zet.
Let bijvoorbeeld op de volgende verbouwonderdelen:
- Controleer of alles goed werkt: kunnen ramen en deuren goed open en dicht? Werken de kranen en radiatoren, werkt de elektriciteit en heb je van nieuwe apparatuur een handleiding gekregen?
- Controleer of alles goed is uitgevoerd: heeft het glas- en schilderwerk geen vlekken, strepen, breuken of krassen? Is er netjes gekit tussen de wanden en de vloer en hebben de voegen de kleur die je hebt afgesproken?
- Controleer of alles netjes is opgeleverd: zijn eventuele lijm- en verfresten en cementluiers verwijderd en is het afval volgens afspraak opgeruimd?
Ontdek je gebreken? Zet deze dan op papier en bewaar dit goed, zodat je daar altijd op kunt terugvallen. Bespreek van tevoren wat de mogelijkheden zijn als je op een later moment nog gebreken ontdekt. Vaak geldt er na de oplevering een serviceperiode, waarin de aannemer zichtbare gebreken kan verhelpen.
Stap 10: praktische zaken
De verbouwing is opgeleverd en je huis is weer schoon en opgeleverd. Na de verbouwing zijn er nog een aantal praktische zaken waar je aan moet denken. We geven je een paar tips:
- Vraag de aannemer waar de leidingen lopen, voor het geval je nog wilt boren.
- Is er gestuukt of gevoegd? Daar wordt veel vocht bij gebruikt. Ventileer daarom goed in de periode na de verbouwing.
- De kans is groot dat je huis door de verbouwing in waarde stijgt. Houd daar rekening mee met je opstalverzekering. Misschien is dit direct een goed moment om ook weer eens naar je inboedelverzekering te kijken.
- Heb je een bouwdepot? Controleer dan of alle facturen zijn gedeclareerd en geef bij je hypotheekverstrekker aan dat het bouwdepot gesloten kan worden. Zit er nog geld in? Bij BLG Wonen wordt het restantbedrag afgelost op je hypotheek.
- Verzamel alle documenten van de verbouwing en berg deze goed op, zoals het contract met de aannemer en de eventuele bouwvergunning en subsidieaanvraag.
Is woningsplitsing iets voor jou?
Is jouw huis te groot geworden, kost het onderhoud te veel tijd en energie en wil je in je vertrouwde omgeving blijven? Denk dan eens aan woningsplitsing. Je verdeelt dan een grote woning in twee (of meer) kleinere woningen met een aparte opgang en nutsvoorzieningen. Niet alleen een oplossing voor jezelf, maar je biedt ook (jonge) kopers de kans een betaalbare wonint te kopen.
Lees meer over het splitsen van je woning
Voordelen hypotheek bij BLG Wonen
- We denken met je mee, ook als er iets verandert in je situatie
- We werken met onafhankelijke hypotheekadviseurs
- We hebben scherpe rentes
- Je kunt je rente meenemen als je verhuist naar een andere woning