Op deze pagina:

Wat kost een verbouwing?

De kosten voor een verbouwing zijn afhankelijk van een aantal onderdelen. Of je je huis nu gaat verduurzamen, je badkamer wilt vernieuwen of je woonoppervlak wilt vergroten met een aanbouw. De prijs van de verbouwing is onder andere afhankelijk van:

  • Je budget
  • Het aantal vierkante meters
  • Je keuzes in materiaal, zoals tegels en sanitair
  • Of je de verbouwing zelf uitvoert of uitbesteedt aan een aannemer (en in dat laatste geval, de tarieven van de aannemer)
  • De omvang van de verbouwing
  • Of je een vergunning moet aanvragen

Voordat je aan de slag gaat met je plan voor de verbouwing en het zoeken van een eventuele aannemer is het belangrijk je budget goed in kaart te brengen. Zo weet je wat je maximaal aan de verbouwing wilt en kunt uitgeven. Houd hierbij ook rekening met onvoorziene kosten, zodat je tijdens of na de verbouwing niet voor verrassingen komt te staan. Lees meer over het financieren van je verbouwing.

De kosten voor een aannemer

Als je twee rechterhanden hebt, kun je ervoor kiezen om – eventueel met hulp van familie en vrienden – de verbouwing zelf uit te voeren. Het is ook mogelijk de verbouwing niet door een aannemer te laten coördineren, maar zelf op zoek te gaan naar een geschikte stukadoor, timmerman, loodgieter, tegelzetter, schilder, dakdekker, glaszetter en/of elektricien.

Een vaste prijs, een richtprijs of een uurtarief

Schakel je voor de verbouwing een aannemer in? Dan krijg je te maken met een van de volgende tarieven: een vaste prijs, een richtprijs of een prijs op basis van een uurtarief. Een vaste prijs biedt zekerheid, maar je hebt geen inzicht in de gespecificeerde kosten. Dit maakt het lastig de offerte op de verschillende onderdelen te vergelijken met andere aannemers.

Bij een richtprijs maakt de aannemer een inschatting van de kosten die hij verwacht te gaan maken. Meestal wordt vastgelegd dat de uiteindelijke prijs niet meer dan 10% mag afwijken van de richtprijs.

Sommige aannemers rekenen met een uurtarief. In dat geval komen de kosten voor materialen, hulpmiddelen en het vervoeren van bijvoorbeeld afval er nog bij. Vraag de aannemer deze verschillende kosten te specificeren in de offerte en vergeet ook niet naar de voorrijkosten te vragen.

Welke werkzaamheden voert de aannemer uit?

Naast het tarief dat de aannemer rekent, is de prijs voor de verbouwing ook afhankelijk van de werkzaamheden die je de aannemer laat uitvoeren. Om de kosten te drukken, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het bestaande toilet zelf te slopen en ook het afval zelf af te voeren. Vergeet niet om, voordat de verbouwing start, afspraken te maken over eventueel meerwerk om financiële tegenvallers te voorkomen.

De kosten voor een vergunning

In sommige gevallen heb je voor een verbouwing een vergunning nodig. Dat heeft te maken met de wetten die ervoor zorgen dat onze woonomgeving veilig, schoon, mooi en gezond blijft. Bij de gemeente, of met de Vergunningscheck op www.omgevingsloket.nl, kun je controleren of het plan voor jouw verbouwing past binnen het bestemmingsplan van de gemeente en of je een vergunning nodig hebt. En zo ja, welke vergunning.

De kosten voor het aanvragen van een vergunning verschillen per gemeente. De prijs die je betaalt, zijn de kosten die de gemeente in rekening brengt voor het in behandeling nemen van de aanvraag. Deze kosten betaal je ook als je de vergunning uiteindelijk niet krijgt.

De kosten voor verzekeringen

Als je gaat verbouwen, vinden er tijdelijk veranderingen in je huis plaats. Om ervoor te zorgen dat je huis en je bezittingen goed verzekerd zijn, is het belangrijk van tevoren te onderzoeken of je aanvullende verzekeringen nodig hebt.

Woonverzekering

Ga je verbouwen en woon je tijdens de verbouwing niet in je huis? Houd er dan rekening mee dat je woonverzekering in die periode mogelijk een beperktere dekking biedt. Informeer hiernaar bij je verzekeraar.

Inboedelverzekering

Tijdens een verbouwing zijn vaak dure bouwmaterialen en gereedschap in je huis aanwezig. Meestal wordt dit niet gedekt door je inboedelverzekering. Hiervoor kun je een bouwverzekering afsluiten.

CAR-verzekering en een rechtsbijstandverzekering

Laat je de verbouwing uitvoeren door een aannemer? Controleer dan of hij een CAR-verzekering (Construction All Risks) heeft. Deze verzekering dekt de schade die de aannemer tijdens de verbouwing aanbrengt aan je huis en je eigendommen. Ook is het handig een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Als er een juridisch conflict tussen jou en de aannemer ontstaat dekt de rechtsbijstandverzekering de kosten. Let op: als je een rechtsbijstandverzekering afsluit, geldt vaak een wachttijd van drie maanden. Zorg dus dat je de verzekering op tijd aanvraagt, zodat deze actief is zodra de aannemer aan de verbouwing begint.

Aansprakelijkheidsverzekering

Voer je de verbouwing zelf uit en laat je familie of vrienden helpen? Dan kan het verstandig zijn bij hen te checken of ze een aansprakelijkheidsverzekering hebben en of deze de kosten dekt als ze tijdens de verbouwing schade aanbrengen aan je huis. Ook als je zelf iemand gaat helpen bij een verbouwing is het handig om dit van tevoren te controleren.

Bouwverzekering

Een standaard opstal- of aansprakelijkheidsverzekering dekt schade door bouwwerkzaamheden vaak niet. In dat geval kun je een bouwverzekering voor particulieren afsluiten. Deze verzekering dekt de schade die ontstaat tijdens de werkzaamheden van de verbouwing. Bijvoorbeeld schade door storm, brand en diefstal. Maar ook schade aan anderen, bijvoorbeeld een vriend die helpt met klussen en door jouw bouwwerkzaamheden gewond raakt. 

Opstalverzekering

De kans is groot dat je huis door de verbouwing meer waard wordt. In dat geval moet je je opstalverzekering verhogen om te voorkomen dat je huis niet goed genoeg verzekerd is.  

Meer informatie over het verbouwen van je huis

Heb je een goed beeld van de kosten waarmee je te maken krijgt als je je huis gaat verbouwen? Dan kun je je gaan verdiepen in de stappen die je moet ondernemen als je aan de slag wilt met de verbouwing van je huis. Lees hiervoor ons stappenplan verbouwen, waarin we je meenemen in alle onderdelen die belangrijk zijn bij de voorbereiding van de verbouwing.

Meer lezen over het verbouwen of verduurzamen van je huis: