De woningmarkt in Nederland zit aardig op slot. Een mogelijke oplossing is woningsplitsen. Heb jij een ruime woning en denk je wel eens aan het splitsen van je woning? Maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit stappenplan nemen we je mee en vertellen we je waar je aan moet denken als je een woning wilt splitsen.


Voordat we naar het stappenplan gaan, leggen we je eerst uit wat woningsplitsen precies is, waarom je woningsplitsing zou kunnen overwegen en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is woningsplitsing?

Bij woningsplitsing verdeel je een grote woning in twee (of meer) kleinere woningen met een aparte opgang en nutsvoorzieningen. Je woning splitsen kan een mooie oplossing zijn als je huis te groot wordt, het onderhoud te veel wordt of om geld vrij te maken.

Waarom woning splitsen?

Voor veel starters is het vaak onmogelijk om in Nederland een eigen huis te kopen. Tegelijkertijd hebben veel mensen ruimte over. Met gemiddeld 53 m2 woonoppervlakte per persoon wonen wij in Nederland ruim. Met het splitsen van één ruime woning worden meerdere kleinere en betaalbare woningen gecreëerd. Dit biedt (jonge) kopers meer kans en mogelijkheden om een eigen huis te kopen.

Bovendien is woningsplitsen een ideale oplossing voor als je in je vertrouwde omgeving wilt blijven wonen, maar het huis te groot is geworden en het onderhoud te veel tijd en/of geld kost.

De voor- en nadelen van het splitsen van je woning

Woningsplitsen kan een oplossing zijn voor het woningtekort in Nederland, maar je woning splitsen heeft meer voordelen:

  • Je kunt blijven wonen in je vertrouwde omgeving
  • Na de splitsing heb je nog steeds voldoende ruimte die past bij jouw leefsituatie
  • Er komt geld vrij uit je huis ofwel ‘uit de stenen’ dat je voor een ander doel kunt gebruiken
  • Je kunt familie of vrienden van een passende woonruimte voorzien en eventueel zorgen voor elkaar
  • Je kunt ook meteen van de mogelijkheid gebruikmaken om je woning te verduurzamen

Houd er rekening mee dat het splitsen van een woning onomkeerbaar is. Andere nadelen van woningsplitsing zijn:

  • Je krijgt directe buren. Je levert rust en privacy in
  • Er is meestal een flinke verbouwing nodig
  • Je hebt een vergunning nodig van de gemeente
  • Het splitsingstraject kost tijd en geld
  • Je hebt toestemming nodig van je hypotheekverstrekker
  • Splitsen heeft gevolgen voor o.a. de (WOZ) waarde van je huidig woning en de hypotheekrenteaftrek

Voordat je aan woningsplitsen begint, is het dus belangrijk om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen.

[VIDEO] Je woning splitsen: dit moet je weten

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com



Het stappenplan

Nu je meer weet over woningsplitsen, nemen we je in tien stappen mee door het proces van woningsplitsing:



1. Is woningsplitsen iets voor mij?

Denk goed na of woningsplitsen iets voor jou is. Niet alleen voor nu, maar ook op de lange termijn. Je maakt het namelijk niet zomaar ongedaan. Stel: je splitst je woning en het opgesplitste deel verkoop je aan een familielid of kennis. Sta er dan bij stil dat je nieuwe buren na een tijdje misschien toch weer willen verhuizen. Of dat er iets verandert in jouw
Denk goed na of woningsplitsen iets voor jou is. Niet alleen voor nu, maar ook op de lange termijn.

leefsituatie of gezinssamenstelling.

Het is goed om na te denken over mogelijke toekomstige situaties én dit ook te bespreken met degene die in het afgesplitste deel komt wonen. Een goed gesprek – en eventueel het vastleggen van afspraken – voorkomt gedoe op de langere termijn.

Het afgesplitste deel van je woning kun je verkopen of verhuren. Bij verhuur blijf jij, of later je nabestaanden, eigenaar van het pand. En beslis je zelf wie er in het gesplitste deel gaat wonen.


Je bent woningeigenaar en wil jouw woning splitsen of delen. Maar ben je er nog niet aan uit hoe je dat wil doen en wat het betekent voor jouw hypotheek? Doe de splits-of-deel-check en ontdek je opties.

Doe de splits-of-deel-check


2. Check bij de gemeente of splitsing mogelijk is

Ben je overtuigd dat je je woning wilt splitsen? Neem dan contact op met je gemeente en doe navraag of splitsing mogelijk is. Voor splitsen heb je vaak een vergunning nodig. De gemeente moet beslissen of er een extra huisnummer wordt toegekend.
Neem contact op met je gemeente en check of je voor het splitsen een vergunning nodig.

Afhankelijk van de situatie in jouw gemeente moet je denken aan deze vergunningen:

Een omgevingsvergunning:
Toestemming om te mogen (ver)bouwen. De gemeente kijkt hierbij of jouw verbouwing past binnen het bestemmingsplan. Past dat niet, dan kan de gemeente daarvan afwijken en zul je een verzoek moeten indienen. Kijk voor meer informatie op: www.omgevingsloket.nl.

Een splitsingsvergunning:
In sommige gemeenten heb je toestemming nodig om van 1 pand 2 panden te mogen maken. De gemeente kijkt dan bijvoorbeeld naar criteria als woonoppervlakte, geluidseisen, leefbaarheid in de buurt en parkeergelegenheid.

Het kan zijn dat er in jouw gemeente meerdere vergunningen nodig zijn of specifieke regelingen, afhankelijk van jouw woonsituatie en wensen. Een voorbeeld is de Rood voor Rood-regeling die het mogelijk maakt om agrarische grond opnieuw in te richten met een woonfunctie. Je gemeente kan je hierover informeren.

3. Bekijk voorwaarden hypotheekverstrekker

Het verhuren van het afgesplitste deel van je woning is niet bij alle hypotheekverstrekkers toegestaan. Check daarom naast de vergunningen) bij de gemeente ook altijd eerst de splitsingsmogelijkheden en -voorwaarden bij je hypotheekverstrekker. Bij BLG Wonen is het verhuren van een woning die je bij ons financiert met een reguliere hypotheek niet mogelijk. Met onze Verhuurhypotheek kan dit wel.

Wil je weten wat jouw (financiële) mogelijkheden zijn? Neem contact op met je hypotheekadviseur of vind een adviseur in de buurt.

4. Denk na over verduurzamen

Het splitsen van je woning kan een mooi moment zijn om je woning te verduurzamen. Omdat je toch een grote verbouwing aangaat, is het eenvoudiger mee te nemen in het geheel. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp.
Het splitsen van je woning kan een mooi moment zijn om je woning te verduurzamen.

Bovendien moet je voor de vergunning vaak voldoen aan de nieuwste Bouwbesluitregels waar je woning nu wellicht nog niet aan voldoet. Denk aan isolatie, bodemkwaliteit of asbest.

5. Zet de kosten op een rij

Woningsplitsen kost tijd én geld. Houd in ieder geval rekening met de volgende kosten:

  • Aanvragen van vergunning(en). Deze kunnen erg uiteenlopen, dus check bij de gemeente niet alleen of splitsen mogelijk is, maar ook wat de verschillende vergunningen kosten.
  • Het inschakelen van een architect of bouwkundige die het ontwerp en de tekeningen maakt voor de splitsing van je woning.
Woningsplitsen kost tijd én geld. Wij hebben de kosten voor je op een rij gezet.
  • De verbouwing. De kosten voor de splitsing zelf hangen af van hoe groot de verbouwing is, hoeveel tijd de aannemer nodig heeft en de prijs van de materialen.
  • Verduurzamen. Wil je ook meteen je woning verduurzamen? Verdiep je dan in de verschillende energiebesparende maatregelen en de kosten daarvan.
  • Advies over je hypotheekmogelijkheden.
  • Notariskosten om de splitsing vast te leggen.
  • Splitsen van de nutsvoorzieningen, zoals de meterkast en de riolering.
  • Kadaster dat de splitsing en de erfafscheiding formeel vastlegt.

6. Ga voor advies naar een hypotheekadviseur

Als Je weet wat de mogelijkheden binnen de gemeente zijn en wat ongeveer je kosten zullen zijn, je toestemming hebt van je hypotheekverstrekker en inzicht hebt in de kosten is het nu verstandig om contact op te nemen met je hypotheekadviseur. Hij of zij kan je niet alleen vertellen en
Als je hebt besloten om je woning te splitsen is het nu verstandig om contact op te nemen met je hypotheekadviseur.

adviseren over je mogelijkheden, maar ook over mogelijke financiële en fiscale consequenties van het splitsen van je woning zijn.

Je adviseur kijkt of er ruimte is binnen je bestaande hypotheek en wat er voor nodig is om de financiering aan te passen naar je nieuwe situatie. Aan dit advies zijn kosten verbonden. Het tarief verschilt per adviseur.

Vind een adviseur bij jou in de buurt

7. Maak een bouwkundig plan

Een architect of een bouwkundige kan je helpen met de bouwkundige plannen voor de splitsing. Hij kan helpen met het maken van de tekeningen, zodat er een duurzame constructie ontstaat. Ook is een architect op de hoogte van het meest recente Bouwbesluit waar de afgesplitste woning aan moet voldoen en is hij vaak op de hoogte van lokale gemeentelijke maatregelen.
Een architect of een bouwkundige kan je helpen met de bouwkundige plannen voor de woningsplitsing.


Aannemer
Ga ook op zoek naar een aannemer die jouw plannen kan uitvoeren. Vraag bij verschillende aannemers een offerte aan, zodat je een goede keus kunt maken in wie de verbouwing gaat uitvoeren. Neem hier niet alleen de kosten in mee, maar ook de planning en welke materialen gebruikt worden.

8. Zorg dat de woning volledig zelfstandig is

Als je je woning splitst om het afgesplitste deel te verkopen, moet de afgesplitste woning volledig zelfstandig zijn om een vergunning te kunnen verkrijgen.
Denk hierbij aan:
Het afgesplitste deel van je woning moet volledig zelfstandig zijn om een vergunning te krijgen.
  • Een eigen kavel bij kadaster
  • Eigen riolering, water en elektra aansluiting
  • Eigen keuken en sanitair
  • Een eigen huisnummer met eigen voordeur (deze mag uitkomen in een centrale hal of trappenhuis)
  • Gescheiden financiering; eigen hypotheek voor de nieuwe eigenaar van het opgesplitste deel
  • Vastleggen recht van overpad en/of erfdienstbaarheden

Het is belangrijk deze zaken goed te regelen; niet alleen voor het verkrijgen van de vergunning, maar ook om duidelijke afspraken te maken met je toekomstige buren.

9. Neem contact op met andere betrokken partijen

Er zijn nog meer partijen die je mogelijk nodig hebt om tot de splitsing te kunnen komen. Denk aan nutsbedrijven voor de aansluitingen, een notaris voor overdracht, het kadaster voor erfscheiding, de verzekering of de welstand voor het aangezicht van de woning. Neem contact op met deze partijen om te weten wat er nodig is. Of waar jij rekening mee moet houden om de splitsing mogelijk te maken.
Er zijn meerdere partijen die je mogelijk nodig hebt om tot de splitsing te kunnen komen.

10. De splitsing

Vergunning binnen en alle andere belangrijke zaken rondom de splitsing geregeld? Dan kan de aanpassing van je woning doorgevoerd worden. Licht de buren in je directe omgeving in over de werkzaamheden en regel eventueel tijdelijke woonruimte tijdens de verbouwing.
Als de splitsing wordt doorgevoerd is het goed de buren hierover te informeren.


Klaar om te splitsen?

Zoals je ziet, komt er best veel kijken bij het splitsen van je woning. En mogelijk heb je nog veel vragen. Op de pagina ‘Veelgestelde vragen over woningsplitsing’ hebben we de meestgestelde vragen rondom het splitsen van een huis op een rij gezet.

Woningsplitsing is een investering in tijd, geld en energie en vraagt soms wat doorzettingsvermogen. Maar als je ervoor wilt gaan, kan splitsen een mooie oplossing zijn voor jou én je nieuwe buren. Zo kun je lang en met veel plezier blijven wonen op een fijne plek met je naasten in de buurt. Klaar om te splitsen? Veel succes!

Meer informatie over: