Op deze pagina:

Verschillende manieren om je verbouwing te financieren

Een verbouwing kost geld. Je kunt dit (deels) uit eigen geld betalen. Misschien heb je nog wat extra’s zoals spaargeld, een erfenis of een bonus van je werk. Lukt dit niet, dan zijn er meerdere manieren om je verbouwing te financieren. Je kunt bijvoorbeeld je hypotheek verhogen, een tweede hypotheek afsluiten of je ouders misschien om hulp vragen.

1. Hypotheek verhogen voor verbouwing

    Je kunt jouw hypotheek verhogen voor een verbouwing. Je inkomen en de waarde van je woning na de verbouwing bepalen wel of de hypotheekverstrekker akkoord gaat met de verhoging van de hypotheek.

    Er zijn verschillende mogelijkheden om je hypotheek te verhogen:

    • Door een hogere inschrijving bij de notaris
    • Door een heropname na aflossen op je hypotheek
    • Door de overwaarde op je huis te gebruiken
    Illustratie | Hypotheek verhogen | BLG Wonen

    Hogere inschrijving

    Bij het afsluiten van je hypotheek kun je kiezen voor een hogere hypothecaire inschrijving bij de notaris. Je schrijft dan een hoger hypotheekbedrag in dan je nodig hebt voor het kopen van je huis. Wanneer je gaat verbouwen, verhoog je je hypotheek via je adviseur. Je hoeft dan niet naar de notaris. Je maakt hier gebruik van de Verbouwregeling.

    Let op: als je gebruikt maakt van de hogere inschrijving kijkt de hypotheekverstrekker op dat moment wel opnieuw naar je inkomen en de waarde van de woning na de verbouwing en beoordeelt of je de extra maandlasten kunt betalen.

    Heb je geen hogere inschrijving op je hypotheek? Bekijk dan hieronder een van de andere opties om je verbouwing te financieren.

    Heropname na aflossen hypotheek

    Als je hebt afgelost op je huidige hypotheek, kun je (een deel van) dat afgeloste bedrag weer opnemen. De overwaarde die ontstaat door af te lossen op je hypotheek kun je, onder voorwaarden, gebruiken voor de verbouwing van je huis. We noemen dit een heropname. Ook in dit geval maak je gebruik van de Verbouwregeling. Kies je voor een heropname? Ook dan zal de hypotheekverstrekker opnieuw beoordelen of je de extra maandlasten kunt betalen.

    Overwaarde gebruiken

    Als uit een taxatie blijkt dat de waarde van je huis in de huidige woningmarkt is gestegen of door de verbouwing zal stijgen, kun je die verwachte overwaarde gebruiken voor de verbouwing. Ook hier geldt dat dit dan wel past binnen de voorwaarden en jouw financiële situatie.

    Lees meer over het opnemen van de overwaarde voor het verbouwen van je huis.

    2. Een tweede hypotheek afsluiten

    Heb je bij het afsluiten van de hypotheek niet gekozen voor een hogere inschrijving bij de notaris (zie punt 1 hierboven)? Dan kun je ook, onder voorwaarden, een tweede hypotheek afsluiten. Dit is een aanvullende hypotheek op je bestaande hypotheek. Je leent extra geld voor de verbouwing van je huis. Dit kan tot 100% van de marktwaarde van het huis na de verbouwing. Je moet wel opnieuw naar de notaris en je betaalt ook notariskosten.
    Illustratie | Tweede hypotheek | BLG Wonen

    De hypotheekverstrekker beoordeelt of je deze extra maandlasten kunt dragen. Bij ons kun je alleen een tweede hypotheek afsluiten als je je eerste hypotheek ook bij BLG Wonen hebt afgesloten. Denk je na over een tweede hypotheek? Dan is het altijd verstandig om je hierover te laten adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur.

    Lees meer over een tweede hypotheek

    3. Je hypotheek oversluiten

    Is de huidige rente veel lager dan jouw lopende hypotheek? Dan kan het interessant zijn om jouw huidige hypotheek over te sluiten naar een nieuwe hypotheek tegen lagere maandlasten. Dit kun je doen bij je eigen hypotheekverstrekker of ergens anders. Ook als klant van BLG Wonen kun je jouw hypotheek oversluiten naar een nieuwe hypotheek bij BLG Wonen.
    Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

    In deze nieuwe hypotheek kun je dan meteen de financiering voor de verbouwing van je huis meenemen. Er wordt wel opnieuw naar je inkomen en de waarde van de woning na de verbouwing gekeken om te beoordelen of dit past binnen jouw financiële situatie. Er kan een taxatie nodig zijn om de waarde van de woning te bepalen.

    Vergoeding renteverlies
    Als je je hypotheek omzet naar een nieuwe hypotheek, betaal je mogelijk wel een vergoeding voor het renteverlies aan de hypotheekverstrekker, omdat deze minder rente krijgt dan met je is afgesproken. Ook moet je opnieuw naar de notaris en betaal je notariskosten.

    Bespreek je mogelijkheden om je hypotheek oversluiten met een hypotheekadviseur. Hij of zij kijkt wat het beste past bij jouw situatie en of oversluiten voor jou een goede keus is.

    4. Vraag je ouders om hulp

    Heb je extra geld nodig voor de verbouwing? Misschien kun je geld lenen van je ouders. Je ouders mogen jou éénmalig een vrijgesteld bedrag schenken van € 31.729 (2024). Dit bedrag mag je gebruiken voor de verbouwing van je woning, maar ook voor het kopen van bijvoorbeeld een auto of inboedel voor je woning. Bekijk de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.
    Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

    Verbouwen met energiebesparende maatregelen

    Kies je bij het verbouwen voor energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld voor zonnepanelen of dakisolatie? Dat is slim, want het levert jou veel voordelen op én je kunt gebruik maken van speciale regelingen, subsidies en leningen.

    Lees meer over energiebesparende maatregelen

    Extra lenen voor energiebesparende maatregelen bij BLG Wonen

    Ga je energiebewust verbouwen? Dan kun je bij BLG Wonen extra lenen tot 106% van de marktwaarde na verduurzaming van je huis. Het extra geld moet je dan wel gebruiken om je eigen huis te verduurzamen. Een adviseur kan je meer vertellen over de voorwaarden.

    De voordelen van duurzaam wonen

    Lees meer over verduurzamen

    Rekeningen betalen tijdens de verbouwing

    Gebruik je een hypotheek om je verbouwing en/of energiebesparende maatregelen te betalen? Dan zetten we het geld voor de verbouwing/verduurzaming op een aparte rekening. Deze rekening heet het bouwdepot. Wanneer je kosten maakt voor de verbouwing, kun je de kosten eenvoudig declareren via onze app of online in 'Mijn BLG'.

    Lees meer over het bouwdepot

    Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

    Bespreek je verbouwplannen met een adviseur en bekijk samen hoe je de verbouwing het beste kunt betalen. Houd rekening met advieskosten. Het tarief verschilt per adviseur.

    Vind een adviseur


    Meer informatie over verbouwen: