Wil je een woning financieren voor de verhuur? En met de verhuur zorgen voor extra inkomen voor nu of later? Of je kinderen helpen aan een woonruimte? De Verhuurhypotheek biedt deze mogelijkheid. Je kan daarbij tot 80% van de marktwaarde in verhuurde staat van de woning financieren. In sommige situaties is zelfs 90% mogelijk.


Op deze pagina:

Kenmerken van de Verhuurhypotheek

Je vraagt de Verhuurhypotheek aan, omdat je een woning voor de verhuur wilt kopen. Of omdat je een woning hebt die je al verhuurt of wilt gaan verhuren. Wil je weten hoe de Verhuurhypotheek werkt? Hieronder hebben we de belangrijkste kenmerken voor je op een rijtje gezet:

  • Je hebt maximaal vier panden voor de verhuur, inclusief het pand dat je nu wilt financieren.
  • Je bent een consument die een woning voor permanente bewoning wil verhuren aan een andere consument. Kamerverhuur en onderverhuur staan we niet toe. Je bent een consument als je niet handelt in dienst van een bedrijf of beroep.
  • Je kan tot maximaal 80% van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat financieren. Heeft de woning energielabel A, B of C? Of heb je al een hypotheek bij ons? Dan is financiering tot 90% mogelijk.
  • De hypotheek heeft een looptijd van maximaal 30 jaar waarin je deze volledig lineair aflost. Het bedrag dat je mag lenen ligt tussen de € 75.000 en € 500.000.
  • Je zet je rente vast voor minimaal 1 jaar en maximaal 15 jaar. In ons rentearchief zie je wat de actuele rente is van de Verhuurhypotheek.
  • Heb je al een hypotheek bij ons die je wilt omzetten of herfinancieren? Dan is de Verhuurhypotheek nooit hoger dan het nog openstaande bedrag van je huidige lening. De financiering bedraagt maximaal 80% van de marktwaarde van de woning. In sommige situaties is tot 90% van de marktwaarde mogelijk.
  • Je vraagt een huur die maximaal is toegestaan binnen het aantal punten van de woning volgens het Woningwaarderingsstelsel (afgekort WWS). Dit geldt voor woningen tot en met 250 punten. Op de pagina ‘Hoeveel huur mag ik vragen met een Verhuurhypotheek? ’ leggen we je uit hoe het WWS-puntensysteem werkt.
Goed om te weten: De Verhuurhypotheek wordt alleen verstrekt als box 3-financiering. Meer informatie hierover vind je onder ‘De Verhuurhypotheek en de belasting’.

Voorwaarden aan de woning

Wil je een Verhuurhypotheek aanvragen? Dan gelden er een aantal voorwaarden waar de woning aan moet voldoen. De belangrijkste voorwaarden:

  • Het is een zelfstandige woonruimte in Nederland.
  • Verhuur aan consumenten voor permanente bewoning is toegestaan.
  • De woonoppervlakte is minimaal 30m2.
  • De woning is niet verplaatsbaar (aard- en nagelvast). Recreatiewoningen zijn niet toegestaan.
  • Erfpacht op de woning is toegestaan, maar moet voldoen aan bepaalde voorwaarden (zie informatiewijzer).
  • Woningen die deel uitmaken van een Vereniging van Eigenaren (VvE) moeten een minimale reservering voor onderhoud hebben. Dit blijkt uit een meerjarig onderhoudsplan en een reservepot.
  • De woning ligt niet op een handels- of industrieterrein.

Wil je alle kenmerken en voorwaarden van de Verhuurhypotheek weten? Lees dan de informatiewijzer.

Verschil hypotheek eigen woning en de Verhuurhypotheek

De Verhuurhypotheek verschilt op een aantal punten van een ‘normale’ hypotheek voor je eigen woning. We zetten een aantal verschillen op een rij:

Hypotheek eigen woning De Verhuurhypotheek
De woning waarvoor je deze hypotheek afsluit, is je hoofdverblijf. Op het adres van deze woning sta je ingeschreven bij de gemeente. Verhuur is niet toegestaan. Deze hypotheek sluit je af voor een woning die je langdurig wilt verhuren aan een consument.
Voor deze woning kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Voor deze woning kun je maximaal 80% van de woningwaarde in verhuurde staat lenen. Onder voorwaarden is 90% mogelijk. Meestal is de woningwaarde in verhuurde staat lager dan de woningwaarde in niet verhuurde staat. Voor het overige deel heb je eigen geld nodig.
Als de hypotheek in box 1 valt is de rente aftrekbaar. Als de hypotheek in box 3 valt is de rente niet aftrekbaar. De huurinkomsten worden ook niet belast.

Denk je eraan om een woning te kopen voor de verhuur? Dan moet je in veel gevallen een Verhuurhypotheek afsluiten. Anders is verhuur meestal niet toegestaan. Wij hebben de voor- en nadelen van een woning voor de verhuur voor je op een rij gezet.

De Verhuurhypotheek en de belasting

De Verhuurhypotheek is alleen bedoeld voor woningen die belast worden als inkomsten uit sparen en beleggen in box 3. De werkzaamheden mogen dan niet uitkomen boven wat gebruikelijk is bij normaal, actief vermogensbeheer. Komen de werkzaamheden daar wel bovenuit, dan zijn de opbrengsten belast in box 1 als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden (ROW).

Wil je meer weten over de manier van belastingheffing in box 3? Kijk dan in de informatiewijzer. Wil je meer weten over jouw persoonlijke belastingsituatie? Laat je dan adviseren door een belastingadviseur.

Overdrachtsbelasting
Koop je een woning die bestemd is voor de verhuur? Dan moet je bij aankoop 10,4% overdrachtsbelasting over die woning betalen.

Kan ik een Verhuurhypotheek afsluiten?

Als je een woning voor de verhuur wilt financieren en je wilt daarvoor een Verhuurhypotheek afsluiten, moet je zoals hierboven beschreven rekening houden met een aantal voorwaarden. Ook moet je over voldoende eigen geld beschikken. Niet alleen omdat je maar tot 80% van de woningwaarde in verhuurde staat kunt lenen. Je moet ook voldoende inkomen hebben om de maandelijkse lasten van de hypotheek van je eigen woning én de Verhuurhypotheek te kunnen dragen. Bijvoorbeeld als je huurder opzegt en de woning een poosje leeg staat.

Ook zijn er voor- en nadelen verbonden aan het verhuren van een woning in box 3. Je moet je namelijk aan bepaalde regels houden om de Verhuurhypotheek onder box 3 te laten vallen voor je inkomstenbelasting. Wil je meer weten over de fiscale aspecten? Laat je hierover adviseren door een belastingadviseur.

Hypotheek voor een woning voor de verhuur

Wil jij na het lezen van de informatie hierboven meer informatie over een Verhuurhypotheek? Maak dan een afspraak met een onafhankelijk adviseur voor een gratis oriëntatiegesprek. Hij of zij kijkt op basis van jouw financiële situatie én de informatie van de woning of een Verhuurhypotheek mogelijk is. Ga hiervoor naar je eigen adviseur of vind een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt.

Kosten en rente

Voor een Verhuurhypotheek betaal je elke maand rente en los je elke maand een vast bedrag af. De maandelijkse kosten lees je terug in het renteaanbod en in de offerte.

Actuele rentetarieven
De rente van de Verhuurhypotheek hangt af van de oorspronkelijke hoofdsom en de schuld-marktwaardeverhouding. Dit betekent: hoe lager de schuld vergeleken met de marktwaarde, hoe lager de rente. Wil je vooraf weten welk rentetarief voor jou geldt? Download hier het actuele renteoverzicht:

Bekijk oudere overzichten in ons rentearchief.

  • De rente van de Verhuurhypotheek staat vast tijdens een rentevaste periode. Je kunt kiezen uit een periode van 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12 of 15 jaar.

    Tijdens de rentevaste periode is het niet mogelijk om de rente tussentijds aan te passen, zonder het bestaande rentecontract open te breken. Ook niet als de schuld/marktwaardeverhouding daalt. Wil je dit toch? Dan betaal je mogelijk een vergoeding voor ons renteverlies.

  • Het kennismakingsgesprek met een adviseur is in de meeste gevallen gratis. Wil je de Verhuurhypotheek aanvragen? Dan betaal je hiervoor advieskosten aan de adviseur. Je adviseur vertelt je vooraf hoe hoog deze kosten zijn. Je weet dus van te voren waar je aan toe bent.
  • Wil je de Verhuurhypotheek eerder aflossen of wil je extra aflossen? Elk kalenderjaar mag je tot 10% extra van de oorspronkelijke hoofdsom van de hypotheek kosteloos aflossen. Wil je meer dan 10% van het oorspronkelijke leenbedrag aflossen of ga je de woning verkopen voordat de rentevaste periode is afgelopen? Dan betaal je een vergoeding voor ons renteverlies. Hiervoor vraag je een aflosnota aan.

    In de informatiewijzer lees je meer over hoe wij het renteverlies berekenen.

VIDEO: Marcel kocht een woning met de Verhuurhypotheek. Een mooi huis om er een levensloopbestendige voor zijn moeder van te maken.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Meer informatie