Een energieneutraal huis
Op deze pagina:
Wat is een energieneutraal huis?
In een energieneutraal huis gebruik je evenveel energie als je zelf opwekt. Dit bereik je door je energieverbruik zo laag mogelijk te houden en daarbij de energie – die je daarnaast nog nodig hebt – zelf duurzaam op te wekken. Door goede isolatie en duurzame installaties heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen of te koelen. Zelf energie opwekken doe je bijvoorbeeld met zonnepanelen op je eigen dak, of die je samen in de wijk deelt: met je buren of je straat. Zonne-energie is een bekend voorbeeld, maar je kunt energie ook opwekken uit bijvoorbeeld wind of aardwarmte.
Hoe kun je je huis energieneutraal maken?
Energieneutrale huizen beschikken over het hoogst haalbare energielabel: A++++. De volgende maatregelen zijn dan vrijwel altijd toegepast:
- Zeer goede isolatie van het dak, vloeren en wanden
- Driedubbel glas (HR+++ glas) of vacuümglas
- Zonnepanelen
- Een warmtepomp ter vervanging van de cv-ketel, waarmee je je huis en water kunt verwarmen óf een warmtenet (stadswarmte)
- Een goed ventilatiesysteem. Als je beter gaat isoleren, is goede ventilatie extra belangrijk om een gezond en prettig binnenklimaat te behouden.
In tegenstelling tot nieuwbouwwoningen, die tegenwoordig standaard moeten voldoen aan strenge duurzaamheidseisen, zijn veel bestaande huizen nog niet (bijna) energieneutraal. Als er een verbouwing nodig is om je huis energieneutraal te maken, hoef je dit niet (helemaal) met eigen geld te betalen. Er zijn verschillende manieren om een verduurzaming te financieren.
Een oud huis energieneutraal maken
Met een energieneutraal huis lever je een belangrijke bijdrage aan het klimaat én kun je een gezonde en comfortabele leefomgeving creëren. Dit is niet alleen weggelegd voor nieuwe huizen: ook een bestaande (oude) woning kun je energieneutraal maken. Dat begint vaak bij goede isolatie. Tot ongeveer 1975 was isoleren geen vereiste bij woningbouw en dat merk je aan de gehorigheid, kieren en hoge luchtvochtigheid in oudere huizen. Ook het plaatsen van driedubbel glas, zonnepanelen en het gebruik van duurzame installaties, zoals een warmtepomp, zijn belangrijke energiebesparende maatregelen op weg naar een bestaande, energieneutrale woning.
De kosten om je huis energieneutraal te maken
Zoals je op deze pagina hebt kunnen lezen, moet je vaak verschillende stappen nemen om je huis energieneutraal te maken. De kosten zijn afhankelijk van de energiebesparende maatregelen die al in jouw woning zijn getroffen en welke nog nodig zijn om je huis energieneutraal te maken. Om huiseigenaren te stimuleren hun woning te verduurzamen, zijn er subsidies beschikbaar die je – onder bepaalde voorwaarden – kunt aanvragen. Bijvoorbeeld voor de isolatie van het dak, de muren, vloeren of ramen, of voor de aanschaf van warmtepompen.
Ontdek welke subsidies er zijn en voor welke jij in aanmerking komt
Wat is nul op de meter?
‘Nul op de meter’ betekent eigenlijk ‘nul op de energiemeter’. Vaak heb je met een energieneutraal huis in de winter nog stroom nodig van een energieleverancier. Maar omdat je - met name in de zomer - energie aan dat bedrijf teruglevert, ben je over een jaar gemeten energieneutraal. Sommige energieneutrale huizen hebben over een jaar gemeten zelfs een positieve energiebalans: deze huizen wekken meer energie op dan de bewoners verbruiken.