De bezichtiging van een huis
Een huis bezichtigen is een spannend moment. Zeker als het de eerste keer is. Op deze pagina vind je tips om tijdens de bezichtiging op te letten, vragen die je kunt stellen en een checklist waarmee je goed voorbereid naar de huisbezichtiging gaat.
Op deze pagina:
Tips voor de bezichtiging
Is het huis net als op de foto’s? Tijdens een bezichtiging kom je erachter. Wij geven je een aantal tips voor tijdens de bezichtiging, zodat je weet waar je op moet letten wanneer je je potentiële nieuwe huis gaat bekijken.
- Plan de bezichtiging overdag. Zo zie je hoe de woning er bij daglicht uitziet. Bij daglicht zie je details en eventuele mankementen, zoals vochtvlekken, beter. Bovendien kun je overdag zien hoe de zon staat en of (en hoe) hij de kamers in schijnt.
- Maak foto’s. Tijdens een bezichtiging, krijg je veel indrukken. Om te voorkomen dat je details vergeet, kun je foto’s maken om later nog eens rustig te bekijken.
- Neem pen en papier mee. Behalve foto’s kun je ook aantekeningen maken. Bijvoorbeeld van dingen die je opvallen of die de makelaar vertelt.
- Gebruik een meetlint. Zo kun je controleren of de maten op de gepubliceerde plattegrond kloppen. Ook voor aanvullende maten kan het handig zijn een meetlint op zak te hebben. Bijvoorbeeld als je wilt weten of dat ene bijzondere meubelstuk in de woonkamer (of door de deur) past.
- Doe een knikker in je zak. Hiermee kun je alvast wat onderzoek doen naar de bouwkundige staat van het huis. Leg de knikker in verschillende kamers op de grond. Rolt hij bij je weg? Dan loopt de vloer schuin af.
- Stel vragen. Dat klinkt logisch, maar als je onder de indruk bent van een huis kun je belangrijke vragen zomaar vergeten. Schrijf er van tevoren alvast een paar op, zodat je niet alles hoeft te onthouden.
- Gebruik een checklist. Om het maximale uit je bezichtiging te halen, kun je van tevoren een lijst opstellen met zaken waar je de woning op wilt toetsen. Denk aan de buurt, de voorzieningen in de omgeving, de staat en uitrusting van de keuken en badkamer, isolatie en ventilatie. Tijdens de bezichtiging hoef je vervolgens alleen nog maar vinkjes te zetten.
Download onze checklist 'Huis bezichtigen'
Vragen die je kunt stellen tijdens een bezichtiging
Geef tijdens het bezichtigen van een huis niet alleen je ogen, maar ook je oren uitgebreid de kost. De verkoper of de verkopende makelaar is er om al jouw vragen te beantwoorden. Een greep uit de vragen die je kunt stellen:
- Hoe lang staat het huis te koop? Deze vraag is belangrijk, omdat het inzicht geeft in de populariteit van de woning. Als het huis langer dan een half jaar te koop staat, is de kans groter dat je kunt onderhandelen over de verkoopprijs.
- Waarom staat het huis te koop? Voor jou is het interessant om te weten of de huidige bewoner gaat verhuizen vanwege problemen met het huis of de buren. Natuurlijk kan de verkoop ook een andere reden hebben, zoals de wens voor een groter of juist kleiner huis. De reden van de verkoop kan je ook nog andere informatie geven: namelijk hoe snel de verkoper van het huis af wil. En dat biedt dan weer onderhandelingskansen.
- Hoelang heeft de verkoper in het huis gewoond? Als de huidige bewoner maar korte tijd in het huis heeft gewoond, kan dat te maken hebben met het huis of de buurt – al hoeft dat natuurlijk niet. Probeer er daarom ook achter te komen hoelang eerdere bewoners in het huis hebben gewoond. Is het huis in korte tijd vaak van eigenaar gewisseld? Dan is er wellicht iets aan de hand. Tip: bij het Kadaster kun je (tegen betaling) een overzicht van eerdere eigenaren opvragen.
- Wat zijn de maandelijkse energiekosten? Bij de verkoop van een huis is de verkopende partij verplicht om voor de woning een energielabel aan te vragen. Dat is nuttige informatie, zeker met de huidige ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen. Zo weet je of en welke energiebesparende maatregelen er al zijn genomen, en wat er nog nodig is als je de woning verder wilt verduurzamen. Door te vragen naar de maandelijkse energiekosten weet je wat je als potentiële nieuwe bewoner ongeveer kunt verwachten.
- Hoe is de buurt? Vraag de makelaar of verkoper gericht naar kenmerken van de buurt en plus- en minpunten. Vraag goed door en verzamel zo veel mogelijk (feitelijke) informatie om zelf jouw oordeel over de buurt te kunnen vellen.
Checklist voor een huisbezichtiging
-
- Welk gevoel krijg je als je door de straat loopt?
- Is de buurt rustig, saai, druk of levendig?
- Is er veel of juist weinig groen?
- elke voorzieningen zijn vlakbij, zoals een school, kinderopvang of supermarkt?
- Zijn er voldoende parkeerplekken en/of heb je een eigen parkeerplek?
- Ligt het huis aan een drukke weg, dicht bij uitvalswegen of een bushalte?
- Wat kan de makelaar of verkoper vertellen over de buren?
-
- Wat is de staat van het dak en de goot, de gevel, buitenmuren, deuren en kozijnen?
- Wat is de ligging van de tuin, terras en/of balkon ten opzichte van de zon?
- Hoeveel privacy heb je in de buitenruimtes?
- Wat is de staat van de schuur, garage of berging?
-
- Wat is je eerste indruk en gevoel als je door de woning loopt?
- Is het huis groot genoeg voor de komende jaren en/of is er ruimte om uit te breiden?
- Hebben de woonruimten praktische vormen?
- Hoe is de lichtinval, wat ligt er op de vloeren en hoe zijn de wanden afgewerkt?
- Welke apparaten en voorzieningen hebben de keuken en badkamer en in welke staat zijn ze?
- Beschikt het huis over extra voorzieningen, zoals zonwering, vloerverwarming, een kelder of inbouwkasten en wat is de staat?
- Wat is de algemene staat van het onderhoud en zijn er gebreken? Denk aan vochtplekken of schimmel, scheuren, en ramen of deuren die niet goed openen of sluiten.
- Is het huis gehorig?
-
- Wat is het energielabel van de woning?
- Heeft het huis vloerverwarming of radiatoren (en hoeveel)?
- Welk type ketel is aanwezig en hoe oud is deze?
- Wat zijn de gemiddelde energiekosten per jaar?
- Werken alle kranen goed? Is er een buitenkraan? Hoe is de warmwatervoorziening geregeld (gas- of stadsverwarming)?
- Is het dak geïsoleerd? En de muren en vloeren?
- Hebben de ramen enkel of dubbel glas? Hebben de ramen een ventilatiestand?
- Heeft het huis zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp? En zo ja, in welke staat?
-
- Wat is de staat van de meterkast en de bedrading? Hoeveel stroomgroepen en stopcontacten zijn er?
- Wat is de staat van het hang- en sluitwerk (inbraakbeveiliging)?
- Is er mogelijk asbest aanwezig?
- Welke vluchtmogelijkheden zijn er bij brand?
- Is er binnen of buiten kortgeleden verbouwd? Zijn er (op korte termijn) onderhoudsreparaties of verbouwingen nodig, en wat zijn daarvan de geschatte kosten? Is het huis een monumentaal pand? Welke muren zijn draagmuren en welke kunnen bij een verbouwing worden weggehaald?
- Bij een appartement: is er een vereniging van eigenaren (vve)?
- Met welke lokale belastingen moet je rekening houden? Is er sprake van erfpacht?
- Wat is de kwaliteit van de grond?
*Deze checklist is zorgvuldig samengesteld, maar mogelijk niet helemaal compleet.
Zijn er kosten verbonden aan het bezichtigen van een huis?
Nee, een huisbezichtiging is gratis en vrijblijvend. Zowel voor jou als voor de verkoper. Ook mag je altijd een extra persoon meenemen. Pas zodra je een bod op het huis doet, zijn er regels waar jij en de verkoper zich aan moeten houden.
Een bod uitbrengen en onderhandelen na de bezichtiging
Soms is een bezichtiging een schot in de roos en weet je het zeker: dit moet jouw nieuwe huis worden! De volgende stap is het uitbrengen van een bod. Maar welke prijs ga je bieden? Met deze tips bereid je je voor op het uitbrengen van een bod.
Vragen over de (maximale) hypotheek
Als je op huizenjacht gaat is het goed om vooraf al (globaal) te weten wat je maximaal kunt lenen. Niet alleen om goed te weten naar welke huizen je kunt kijken, maar ook om teleurstelling achteraf te voorkomen als je bijvoorbeeld al een bod gedaan hebt. Wat je maximaal kunt lenen, is afhankelijk van verschillende dingen, zoals je inkomen, hoeveel eigen geld je hebt, maar ook van de waarde van het huis dat je wilt kopen – en eventueel verkoopt.
Je kunt zelf online eenvoudig een globale berekening maken van je maximale hypotheekbedrag en de bijbehorende maandlasten voor de woning. Maar om exact te weten wat je kunt lenen, adviseren we contact op te nemen met een adviseur. Goed om te weten: een eerste oriënterend gesprek is meestal gratis en vrijblijvend. Voor een adviesgesprek brengt een adviseur kosten in rekening. Het tarief verschilt per adviseur.
Voordelen hypotheek bij BLG Wonen
- We denken met je mee, ook als er iets verandert in je situatie
- We werken met onafhankelijke hypotheekadviseurs
- We hebben scherpe rentes
- Je kunt je rente meenemen als je verhuist naar een andere woning