Door de jaren heen:
Opgericht om mijnwerkers een kans op een eigen woning te geven
In 1954 richtten de gemeenten Geleen, Stein, Limbricht en Munstergeleen het Intercommunaal Bouwfonds op, later werd dat Bouwfonds Limburgse Gemeenten. Met als doel mijnwerkers in Limburg een kans te geven een eigen huis te kopen. Dit alles op non-profit basis. Het fonds verstrekt hypotheken met gemeentegarantie en een aantrekkelijke rente. Aan het eind van het eerste jaar maken zestien gemeentes deel uit van het fonds.
Na een functie als gemeentesecretaris bij de gemeente Geleen, werd Huub Timmermans in 1954 de eerste directeur van het Bouwfonds. Toen hij 1988 met pensioen ging, werkten er 120 medewerkers.
Periode 1960 - 1990
Geleen wordt het hoofdkantoor van BLG
In 1974 wordt, naast een vestiging in Venlo, ook een vestiging in Roermond betrokken. Het pand werd in 1994 gesloten. Een jaar later, in 1975, vestigt BLG zich in een kantoor aan de Jos Klijnenlaan in Geleen. Dit kantoor groeide uit tot ons hoofdkantoor, nadat de andere vestigingen werden gesloten.
-
Door toenemende woningbouw in Zuid-Limburg in de jaren '70 bereikt BLG in 1981 een mijlpaal van 60.000 hypotheken in Zuid-Limburg. Ondanks de intrede van de woningbouwcrisis in 1979. Inmiddels zijn bijna alle Limburgse gemeenten bij het bouwfonds betrokken.
-
In 1988 volgt Pierre Lemmens de heer Timmermans op als directeur van BLG. “Adviseurs kwamen in de jaren zeventig en tachtig vaak de aanvragen brengen of kopiëren. Het hebben van een kopieermachine was toen nog niet gewoon en de aanvragen moesten wel in drievoud worden opgesteld.”
De heer Ermans: is al meer dan 50 jaar klant
"Mijn opa en oma hebben dit huis zelf laten bouwen. In de jaren '70 heb ik het huis over kunnen kopen. Omdat het huis al generaties lang in de familie is, kun je het een soort van familiehuis noemen.”
Periode 1991 - 2009
Overname door SNS en privatisering BLG Wonen
Op 26 juni 1992 kondigt BLG aan samen met de SNS Groep een onderzoek te starten naar de mogelijkheden van integrale samenwerking.
Uit het persbericht: “Beide partijen zijn in het Limburgse werkgebied van oudsher nauw betrokken bij de financiering van het eigen woningbezit, dat in Limburg is toegenomen van 30% in 1960 tot 48 % nu. De hypotheekgarantie heeft hieraan sterk bijgedragen”. In 1993 wordt BLG officieel overgenomen door de SNS Groep. Hiermee wordt BLG geprivatiseerd. De naam verandert in BLG Hypotheken.
-
In 2005 is BLG Hypotheken zowel de winnaar van het ‘Hypotheekproduct van het jaar’ als van de ‘Zilveren Spreekbuis’. De 'Gouden Spreekbuis' is een prijs voor de hypotheekverstrekker die zich het beste heeft ontwikkeld op het gebied van communicatie en imago. De ‘Zilveren Spreekbuis is voor de nummer 2. Het imago en de performance wordt gemeten onder adviseurs die samenwerken met de hypotheekverstrekker. Ook in 2008 wint BLG de ‘Zilveren Spreekbuis’.
“BLG Hypotheken heeft in 2005 een goede pers gehad, mede door het winnen van de award ‘Hypotheekproduct van het jaar’ met de Pensioen Optimaal Hypotheek. Naast de senioren worden ook de starters niet vergeten getuige de Startrente-actie in het voorjaar. Verbeterpunten zijn de bekendheid onder eindconsumenten en met name een beter rentetarief”.
Jury 'Gouden Spreekbuis' in 2005 over BLG Wonen
Periode 2010 - 2015
Van hypotheken naar wonen
In 2010 volgt Rein Wispelweij Pierre Lemmens op als directeur van BLG Wonen. In de loop van de tijd verschuift de focus van hypotheken naar wonen in bredere zin. In 2012 wordt de naam daarom aangepast naar BLG Wonen. Omdat thuis de plek is waar klanten helemaal zichzelf kunnen zijn. En in 2013 introduceerde BLG Wonen verzekeringsproducten. Omdat thuis de plek is waar klanten helemaal zichzelf kunnen zijn. En het liefst schadevrij wonen.
-
Vanaf 6 juni 2013 kunnen klanten gebruikmaken van ‘Mijn BLG’. Een persoonlijke online omgeving waarin klanten hun spaarrekening(en) en/of hypotheek op elk gewenst moment kunnen inzien en beheren.
-
In 2014 bestaat BLG Wonen 60 jaar. BLG Wonen is van een belangrijke regionale speler geëvolueerd naar een landelijke speler van belang. De kernwaarden zijn nog altijd hetzelfde. Dit komt ook terug in het boek ‘de Waarden van Wonen’ dat BLG Wonen publiceert ter ere van haar 60-jarig bestaan. In het boek delen deskundigen op luchtige wijze hun visie op wonen en de ontwikkelingen op de woningmarkt. BLG Wonen wil met dit boek actief bijdragen aan het gesprek over actuele woonvraagstukken.
“Wij willen dat onze klanten plezierig kunnen wonen. Dat gaat verder dan alleen de aanschaf van een woning en bijbehorende financiën. Denk bijvoorbeeld ook aan het bevorderen van zelfredzaamheid bij ouderen of de verduurzaming van woningen. In 2015 willen we daarom een gesprek aan met uiteenlopende spelers op de woningmarkt. Die samenwerking is essentieel bij het oplossen van actuele vraagstukken op de woningmarkt”.Rein Wispelweij, toenmalig directeur, in 2014 bij het 60-jarig bestaan van BLG Wonen
Periode 2016 - 2021
Bankieren met de menselijke maat
In 2017 verandert de naam van SNS Bank in de Volksbank. De vier merken BLG Wonen, ASN Bank, RegioBank en SNS behouden hun eigen naam en klanten blijven bij deze merken bankieren. Deze naamswijziging benadrukt de koers richting een maatschappelijke, mensgerichte en duurzame bank. Een familie van onderscheidende merken waar iedereen zich thuis voelt. Met één gemeenschappelijke missie: bankieren met de menselijke maat.
Nieuwe directeur Frank Soede
Per 1 januari 2018 is Frank Soede de nieuwe directeur van BLG Wonen. Hiervoor was hij zeven jaar in dienst als commercieel directeur bij BLG Wonen. Hij volgt directeur Rein Wispelweij op, die directeur wordt bij RegioBank.
Lees het interview met Frank Soede in het kader van ons 70-jarig bestaan
-
In 2019 wordt BLG Wonen door Adfiz als winnaar verkozen in de categorie Particuliere Hypotheek. Adfiz onderzocht hoe adviseurs de kwaliteit van aanbieders waarderen. BLG Wonen scoorde het hoogst. Met deze eerste prijs laat BLG Wonen sterke spelers Obvion en Aegon achter zich.
“Dat we door adviseurs zijn gekozen tot hun meest gewaardeerde partner op het gebied van hypotheken betekent voor mij dat we op de juiste weg zijn. De goede samenwerking van alle mensen in de hypotheekketen leidt tot de goede dienstverlening waar we al jaren om bekend staan. De prijs die we hebben gewonnen is dan ook nadrukkelijk voor alle collega’s en partners!”
Directeur Frank Soede na het winnen van de Adfiz-prijs in 2019 -
Om de woonproblematiek en oplossingen hiervoor bespreekbaar te maken, organiseert BLG Wonen sinds 2019 het WoonDebat. Wetenschappers, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen gaan tijdens het debat met elkaar in gesprek. Om zo samen tot oplossingen te komen om de woningmarkt toegankelijker te maken. Het thema van het eerste WoonDebat is 'Waarom mag ik wel hoge huur betalen, maar kan ik niet kopen met lagere maandlasten?'.
-
Tijdens het eerste WoonDebat kondigt BLG Wonen een pilot met de 'huurverklaring' aan. Een pilot waarmee duurhuurders (huurders die te weinig verdienen om een woning te kopen, maar wel hoge huurlasten betalen) toch de kans krijgen een huis te kopen. Met de huurverklaring kunnen zij aantonen, op basis van gedragen huurlasten in het verleden, dat ze in staat zijn hun hypotheeklasten te dragen. BLG Wonen is de eerste hypotheekverstrekker die dit initiatief neemt.
De pilot wint in 2019 de ‘Positive Finance Award’. Een award voor organisaties in de financiële sector die een positieve bijdrage leveren op het gebied van duurzaamheid, sociale impact en innovatie.In 2020 ronden we de pilot met de huurverklaring af. Uit de evaluatie blijkt dat bijna 40% van de deelnemende duurhuurders wel degelijk een financiering kan krijgen. Daarom blijven we aandacht besteden aan duurhuurders met onder andere betere voorlichting. Ook maken we ons hard voor meer kennisuitwisseling in de financiële sector over de manier waarop hypotheekaanvragen voor duurhuurders beter kunnen worden ingediend.
De jury vindt dat BLG Wonen, met de pilot huurverklaring, haar sociale kant laat zien en lef toont door in mogelijkheden te denken. BLG Wonen: “Wij zijn erg trots en blij met het winnen van deze award. Het geeft de urgentie van dit project aan en laat zien dat je als bank óók maatschappelijk betrokken kunt zijn”.
Reactie BLG Wonen na het winnen van de Positive Finance Award in 2019 -
In 2021 introduceert BLG Wonen de Woontoegankelijkheidsmonitor, zodat we de woonkansen in Nederlandse gemeenten en voor specifieke doelgroepen in kaart kunnen brengen. Zien we opvallende en belangrijke inzichten? Dan komen we met oplossingen, zoals het splitsen van woningen. En doen we aanbevelingen richting de politiek.
Periode 2022 - 2024
Lancering gezamenlijke pilot 'Duurhuur'
"Samen met onze partners willen we als BLG Wonen de komende twee jaar kijken of we 1.000 duurhuurders de kans kunnen geven een eigen woning te kopen. Doordat wij kijken hoe een duurhuurder op een verantwoorde manier een hypotheek kan krijgen, maken wij de woningmarkt voor hen wel toegankelijker en eerlijker".Frank Soede, directeur BLG Wonen, in 2022 over de nieuwe pilot 'Duurhuur'
Carla Muters (Nationale Hypotheek Garantie)
NHG was een van de partners in de pilot ‘Duurhuur’. Bestuurder Carla Muters kent de 70-jarige BLG Wonen al bijna 20 jaar. “BLG Wonen is er écht voor mensen, met oog voor vernieuwing”
-
Uit onderzoek van BLG Wonen in 2022 blijkt dat woningsplitsing een half miljoen extra woningen kan opleveren. En verbetert de toegankelijkheid van de woningmarkt potentieel met 68%. BLG Wonen roept het kabinet en gemeenten op meer aandacht te schenken aan woningsplitsing om het woningtekort sneller aan te pakken.
-
Om het verhuren van woningen in de vrije huursector mogelijk te maken en te bevorderen, bieden wij sinds maart 2023 de Verhuurhypotheek aan. Een hypotheek voor mensen die een huis willen aanhouden of kopen om te verhuren, tegen een verantwoorde huur. Een voorwaarde is dat de gevraagde huurprijs gebaseerd moet zijn op het landelijke puntenstelsel. Een hypotheek waarmee we oog hebben voor de huurder én verhuurder.
-
We organiseerden in 2023 de Week van de Biobased bouw. Bij BLG Wonen zijn we voorstander van biobased bouwen. We zien daar een oplossing in voor de woningnood. Door biobased te bouwen kun je seriematig en snel woningen neerzetten. Daarom financieren wij het (ver)bouwen met natuurlijke materialen voor onze klanten met een reguliere hypotheek.
Van Geleen naar Sittard
Na vele jaren wapperen de vlaggen van BLG Wonen per 1 mei 2023 niet meer in Geleen. Sinds 1975 was BLG Wonen eigenaar van het pand in Geleen. Het kantoor van BLG Wonen verhuist naar Sittard. In het oude pand worden tientallen woningen gerealiseerd. Dit sluit aan bij onze missie om de woningmarkt toegankelijker te maken en meer woningen te creëren.
-
Uit dataonderzoek van BLG Wonen in 2023 blijkt dat de situatie op de woningmarkt in veertig jaar nog nooit zo slecht is geweest voor koopstarters. Daarentegen is de positie van woningeigenaren die een volgend huis kopen – doorstromers - gunstiger geworden. Het aantal starters dat niet slaagt op de woningmarkt is dan ook historisch hoog. In veel (landelijke) media wordt aandacht besteed aan het onderzoek.
-
In 2024 publiceerden wij voor het eerst een maatschappelijk jaaroverzicht. In dit jaaroverzicht vind je al onze initiatieven en inspanningen van 2023 voor een eerlijke, toegankelijke woningmarkt.
-
BLG Wonen staat achter de Wet Betaalbare Huur. Daarom schrijven collega’s van het Expertise Centrum Wonen in 2024 een position paper over waarom wij de Wet Betaalbare Huur steunen. Omdat niet iedereen dezelfde wensen en financiële middelen heeft, vinden wij het belangrijk dat er een grote variëteit blijft bestaan op zowel de huur- als de koopmarkt. In april boden wij samen met negen andere partners de Steunverklaring Wet Betaalbare Huur aan.
-
Wij willen goed wonen voor iedereen mogelijk maken. Daarom organiseren wij in september de ‘Week van de Stufi’, waarin we aandacht vragen voor de impact van een studieschuld op het kopen van een woning. Uit ons onderzoek blijkt dat ruim zeventig procent van de studenten tijdens de studie nauwelijks of geen idee had van de impact van een studieschuld op het verkrijgen van een hypotheek. We schreven onder andere een position paper over dit onderwerp.
70 jaar BLG Wonen
In 2024 bestaan we 70 jaar. De woningmarkt toegankelijk maken, zit in ons DNA. Sinds 1954 komen we op voor de belangen van mensen voor wie het kopen van een huis niet vanzelfsprekend is. Van mijnwerkers in 1954 tot starters nu. Wij vinden dat je moet kunnen wonen zoals bij je past. Ons streven is dan ook nog steeds waar we in 1954 voor zijn opgericht: goed wonen voor iedereen mogelijk maken.
Verhalen 70 jaar BLG Wonen
Interviews
De komende weken voegen we steeds weer nieuwe verhalen toe.