Op deze pagina:
Wat is een duurhuurder?
Duurhuurders verschillen van leeftijd, in samenstelling van het huishouden en komen uit diverse regio’s in Nederland. Toch is er één factor die hen verbindt: de hoge huurlasten. Een duurhuurder is te omschrijven als; een huishouden bestaande uit één of meer personen die meer dan 33% van het netto besteedbare inkomen uitgeeft aan woonlasten. Het gevolg: sparen is lastig en een eerste huis kopen daardoor ook.
Leeftijd, regio en samenstelling huishouden
Nederland heeft ongeveer 527.000 hurende huishoudens met een huur boven de € 1.000 per maand. Van deze groep is men gemiddeld 37,8% van hun inkomen kwijt aan netto huurlasten.* Veel duurhuurders zijn jonger dan 35 jaar, maar het zijn niet alleen jonge mensen. Een grote groep duurhuurders is bijvoorbeeld 55 jaar of ouder. De huurlast is daar vaak groter dan bij duurhuurders uit andere leeftijdscategorieën. Zij gaan er op inkomen vaak op achteruit wanneer ze hun pensioengerechtigde leeftijd bereiken.
De meeste duurhuurders wonen in de Randstad en in de grote steden in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Maar ook in de rest van Nederland vind je duurhuurders. Veel duurhuurders wonen alleen of samen met een partner. In mindere mate komt duurhuur voor onder gezinnen met kinderen. Jongeren tot 35 jaar zijn vooral te vinden in Amsterdam en Utrecht. Huurders boven de 55 jaar wonen vooral in andere steden in de Randstad of grote steden daarbuiten. Het is dus echt een landelijk probleem, van verschillende huishoudens en leeftijden.
* Woononderzoek Nederland, 2021
Waar loopt een duurhuurder tegenaan op de woningmarkt?
Een duurhuurder huurt als snel tussen de twee en vijf jaar, of zelfs langer, voordat ze iets kopen. De voornaamste redenen hiervoor zijn dat men niet voldoende hypotheek kan krijgen en/of men niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Van de duurhuurders die weleens een hypotheekaanvraag hebben gedaan, loopt een aantal vast op een te laag inkomen. Andere redenen zijn geen vast contract, een studieschuld of BKR-registratie. Factoren die, samen met het inkomen, de hoogte van het hypotheekbedrag beïnvloeden. Met de hoge huizenprijzen lukt het dan vaak niet om een hypotheek te krijgen die voldoende is voor het huis dat men wil kopen.
Toch willen veel duurhuurders graag verhuizen en het liefst kopen. Ze willen lagere woonlasten, een eigen vermogen opbouwen of een woning die echt van henzelf is, zodat ze die naar eigen wens kunnen aanpassen. Maar ze lopen vaak vast in hun zoektocht. Volgens de huidige hypotheekregels verdienen zij nu vaak nét te weinig. En sparen, om later alsnog te kopen, is vaak al moeilijk door de hoge huurprijzen, maar is een extra grote uitdaging door de sterk stijgende huizenprijzen en het eigen geld dat daarvoor nodig is. Het is een vicieuze cirkel, waar de duurhuurder moeilijk uitkomt.
Wat is er wél mogelijk als duurhuurder?
Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan wonen op een manier die bij zijn of haar persoonlijke situatie past én financieel haalbaar is. Ook voor (duur)huurders die een huis zouden willen kopen, kijken we naar wat er mogelijk is.
Kun jij laten zien dat je al langere tijd een groot deel van jouw inkomen aan huur uitgeeft? Dan kun jij wellicht ook een hypotheek krijgen die past binnen jouw financiële mogelijkheden. Je komt als duurhuurder mogelijk in aanmerking voor een hypotheek als:
- Je kunt aantonen dat je je hoge woon/huurlasten al enige jaren probleemloos betaalt met een vergelijkbaar of lager inkomen.
- Jouw arbeidsmarktperspectief nu en in de toekomst goed is (de kans dat je minimaal een vergelijkbaar inkomen kunt genereren).
- Het huis dat je op het oog hebt goed geïsoleerd is, waardoor je energielasten in verhouding lager zijn.
- Je maandelijks spaart en al een aardige financiële buffer hebt opgebouwd.
- De woning die je wilt kopen goed is onderhouden (of de kosten hiervoor gedekt zijn).
Samen met onze onafhankelijke adviseurs denken we in oplossingen. Zo kunnen we samen meer duurhuurders helpen met een passende hypotheek om hun woonwensen te vervullen. Want soms is verantwoorde financiering wel degelijk mogelijk. Maar we vertellen het je ook als kopen (nog) niet kan en het verstandiger is om (voorlopig) te blijven huren
Weten wat jouw mogelijkheden zijn?
Een groot deel van de duurhuurders kan vaak via de standaard hypotheekregels en soms via een ‘maatwerktraject’ een hypotheek krijgen. Maar soms kan het ook beter zijn om voorlopig nog te blijven huren.
Wil jij als duurhuurder graag weten wat jouw kansen zijn? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur. In een persoonlijk gesprek bekijkt een hypotheekadviseur aan de hand van jouw financiële situatie en je woonwensen hoeveel je ongeveer kunt lenen en wat jouw mogelijkheden zijn voor het kopen van een huis. Een oriënterend gesprek is in de meeste gevallen gratis en verplicht je tot niets. Zo maak jij binnenkort misschien de stap van een huurhuis naar een koophuis.
Veelgestelde vragen over van huren naar kopen
Je hebt waarschijnlijk veel vragen over je mogelijkheden en over het kopen van een huis. Kun je bijvoorbeeld een hypotheek krijgen met een studieschuld of een BKR-registratie? En als ik nu een huur heb van € 1.000 per maand kan ik dan ook een woning kopen voor dezelfde maandlasten? Wij hebben de veelgestelde vragen over van huren naar kopen voor je op een rijtje gezet.
Bekijk de veelgestelde vragen over van huren naar kopen