Op deze pagina:

Wat zijn de kosten voor hypotheekadvies?

Het is verstandig om vroeg in het koopproces van een woning al op gesprek te gaan bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hij of zij kan je een goede indicatie geven van wat je kunt lenen. Zo weet jij wat je ‘budget’ is in jouw situatie voor het kopen van een woning. Een oriënterend gesprek is meestal gratis en verplicht je tot niets.

Advieskosten

Heb je een bod uitgebracht op een woning en is deze geaccepteerd? Gefeliciteerd! Je tekent het voorlopig koopcontract met daarin waarschijnlijk een voorbehoud van financiering. Maak snel een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur om de hypotheek voor je huis te regelen. De tarieven en kosten voor hypotheekadvies verschillen per adviseur en zijn vaak ook afhankelijk van jouw situatie.

De advieskosten variëren van ongeveer € 1.600 tot € 3.500. Bespreek de kosten vóórdat je met de onafhankelijke adviseur in gesprek gaat of tijdens het gratis oriëntatiegesprek. Goed om te weten: de adviseur vraagt ook de hypotheek voor je aan en helpt je bij het aanleveren van de juiste documenten.

Afsluitkosten

Naast de kosten voor het hypotheekadvies van de adviseur moet je ook rekening houden met de kosten voor het afsluiten van de hypotheek. Denk hierbij aan kosten voor een taxatie, overdrachtsbelasting, Nationale Hypotheek Garantie, een bankgarantie of notaris. Op de pagina ‘Kosten afsluiten hypotheek’ vind je alle kosten op een rij.

Het dienstverleningsdocument

Als je in gesprek gaat met een onafhankelijke hypotheekadviseur over een hypotheek voor jouw huis, is hij of zij verplicht om je te vertellen wat hij/zij voor je regelt en wat daar de kosten van zijn. Deze vind je terug in een zogenaamd dienstverleningsdocument dat te vinden is op de website van de adviseur of deze wordt je per e-mail toegezonden voor het gesprek. Lees het document goed door en noteer eventuele vragen die je hebt.

Op de pagina ‘Op gesprek bij de hypotheekadviseur’ lees je meer over wat een adviseur voor je doet en hoe je je kunt voorbereiden op een adviesgesprek.

Zijn hypotheekkosten aftrekbaar?

De advieskosten voor je hypotheek zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting in het jaar dat je de kosten betaalt. Ook kosten voor de hypotheekakte of een taxatie kun je eenmalig aftrekken van de belasting.

Lees meer over aftrekbare kosten bij het kopen van een woning.

Advieskosten meefinancieren

Je mag in Nederland niet meer lenen dan 100% van de waarde van je woning*. Koop je een bestaande woning, dan moet je rekening houden met bijkomende kosten van 6% van de koopsom die je van je eigen geld moet betalen. Deze kosten noemen we kosten koper (k.k.) en bestaan bijvoorbeeld uit overdrachtsbelasting, advieskosten en kosten voor de notaris.

Leen je minder dan de waarde van je woning? Dan kun je de kosten koper in sommige gevallen meefinancieren in je hypotheek, maar let op: hier zijn ook kosten aan verbonden waardoor je maandlasten hoger worden. Laat je dus goed adviseren door een adviseur over de kosten van het kopen van een huis en of je deze kunt betalen of meefinancieren.

* Ga je je huis verduurzamen dan kun je tot 106% van de waarde van de woning lenen. Het extra gedeelte boven de 100% moet dan wel gebruikt zijn voor verduurzaming. Bij dringend noodzakelijk onderhoud of een restschuld is het onder voorwaarden mogelijk om tot 110% van de waarde van je woning te lenen.

Kosten kopen huis

Koop je een bestaand huis, dan moet je rekening houden met bijkomende kosten van 6% van de koopsom (afhankelijk van of je wel of geen overdrachtsbelasting moet betalen). Deze kosten moet je uit eigen middelen betalen. Wij hebben alle kosten voor het kopen van een huis voor je op een rij gezet, zodat jij goed inzicht hebt in de bijkomende kosten.

Op gesprek bij een hypotheekadviseur

Wil je weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn of heb je zelfs al een bod uitgebracht op een huis? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt. Ga goed voorbereid op gesprek met onder andere de tips op onze pagina ‘Op gesprek bij de hypotheekadviseur’. Op de pagina ‘Hypotheek afsluiten’ lees je meer over hoe het aanvragen van een hypotheek werkt. Succes!

Meer weten over: