Op deze pagina:

    Hypotheeklasten

    Heb je een eigen huis, dan heb je meestal ook een hypotheek. Gedurende de looptijd van je hypotheek betaal je rente en aflossing.
    • De grootste maandelijkse kostenpost is waarschijnlijk de rente die je betaalt over je hypotheek. De hoogte van je hypotheekrente hangt af van het rentetarief en de rentevaste periode die je hebt gekozen.
    • Naast de rente betaal je vaak ook een deel aflossing, vooral bij een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Dit zorgt ervoor dat je hypotheekschuld langzaam afneemt.

    Bereken je maandelijkse hypotheeklasten in onze online tool

    Verzekeringen

    Het is verstandig je eigen huis goed te verzekeren voor onverwachte of vervelende situaties.
    • Als huiseigenaar ben je verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schade aan je woning door bijvoorbeeld brand of storm.
    • Hoewel het niet verplicht, is een inboedelverzekering sterk aan te raden. Deze dekt schade aan of verlies van je spullen door bijvoorbeeld inbraak, brand of waterschade.
    • Bij het afsluiten van een hypotheek kan een overlijdensrisicoverzekering verplicht zijn. Deze verzekering zorgt ervoor dat een deel óf de gehele hypotheek wordt afgelost als jij of je partner komt te overlijden.

    Naast deze verzekeringen zijn er nog andere verzekeringen waar je aan kunt denken, zoals bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering.

    Gemeentelijke belastingen en heffingen

    Ook de gemeente waarin je woont, zal maandelijks of jaarlijks een aantal kosten én belastingen in rekening brengen. Vaak afhankelijk van de waarde van je woning en/of grootte van je huishouden.
    • De OZB is een gemeentelijke belasting die je als huiseigenaar betaalt. De hoogte van de OZB wordt bepaald door de WOZ-waarde van je woning.
    • Deze belasting betaal je aan het waterschap en is bedoeld voor het onderhoud van dijken en waterwegen.
    • De gemeente rekent deze heffing voor het ophalen en verwerken van huisvuil.
    • Koop je een huis met erfpacht dan ben je alleen eigenaar van de woning. Niet van de grond waar het huis op staat. Je betaalt voor het ‘gebruiksrecht’. Dit kan gemeentelijke of particuliere erfpacht zijn.
    • Het eigenwoningforfait is de belasting die je betaalt over de koopwoning die je als hoofdverblijf gebruikt.

    Vaste woonlasten

    Om fijn in je huis te kunnen wonen en leven, moet je ook rekening houden met een aantal andere vaste lasten, zoals voor energie en internet.
    • Kosten voor elektra en eventueel gas behoren tot de standaard maandelijkse energiekosten. Het bedrag dat je betaalt, hangt af van je verbruik, welke energieleverancier je kiest, of je zonnepanelen hebt en of je terugleverkosten betaalt.
    • Voor het gebruik van water betaal je maandelijks een bedrag aan het waterbedrijf. Dit bedrag is afhankelijk van je verbruik en het tarief van de leverancier.
    • Je internet- en televisiepakket is een terugkerende maandelijkse uitgave. De kosten variëren afhankelijk van het pakket en de provider die je kiest.

    Onderhoudskosten

    Hoe groot of klein je huis ook is, met of zonder tuin, bestaande bouw of nieuwbouw, het vergt onderhoud in de loop der jaren. Belangrijk voor de staat van je huis, maar vaak ook de waarde van je huis.
    • Als huiseigenaar ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van je woning. Denk hierbij aan het schilderen van kozijnen, het vervangen van de cv-ketel of onderhoud aan het dak. Het is verstandig om hier maandelijks een bedrag voor opzij te zetten.
    • Ook kleinere reparaties, zoals een verstopping, kapotte schakelaar of lekkende kraan moeten worden uitgevoerd. Dit zijn kosten die onverwachts kunnen optreden.
    • Als je een appartement hebt gekocht, betaal je meestal servicekosten aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze kosten zijn voor het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lift of de tuin.

    Overige (persoonlijke) kosten

    Alle bovenstaande vaste lasten zijn gekoppeld aan het hebben van een eigen huis. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Houd ook rekening met overige kosten, zoals:
    • Denk aan abonnementen zoals je mobiel, het OV, streamingdiensten, de sportschool, tijdschriften, enz. die een vast maandelijks bedrag kosten.
    • Het is verstandig om maandelijks een bedrag opzij te zetten voor onvoorziene uitgaven, zoals vervanging van huishoudelijke apparaten of andere plotselinge kosten.
    • Heb je gestudeerd en een studieschuld opgebouwd? Dan is de aflossing van deze schuld ook een vaste maandelijkse last om in je uitgavenpatroon rekening mee te houden.
    • Naast alle bovenstaande terugkerende maandelijkse kosten moet je natuurlijk ook nog eten en drinken. Ga je misschien graag naar een festival, uit eten of op vakantie. En heb je een auto? Kinderen? Of huisdieren? Dan komen daar natuurlijk nog meer extra vaste kosten bij kijken.

    Vaste lasten berekenen

    Hoeveel vaste lasten je precies hebt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en hoe je woont. Door je maandlasten op een rij te zetten, maak je inzichtelijk wat je per maand kunt besteden aan leuke dingen. En wat je eventueel nog kunt sparen. Om een beetje inzicht te krijgen, geeft het Nibud je een overzicht van gemiddelde kosten voor diverse uitgaven. Ook kun je op de website van het Nibud een persoonlijke ‘begroting’ maken om je inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken.

    Tips om te besparen op je maandlasten

    Duizelt het je een beetje van al deze kosten en vraag je je misschien ook af hoe je daar op kunt besparen? We hebben een aantal tips voor je:

    • Extra aflossen: heb je wat geld over, bijvoorbeeld vanwege een erfenis of spaargeld? Dan kan het voordelig zijn om tussentijds extra af te lossen op je hypotheek. Dan kunnen de maandlasten van je hypotheek omlaag.
    • Vergelijk energieprijzen en stap over naar een goedkopere aanbieder.
    • Houd je verzekeringen up-to-date: bekijk jaarlijks of je huidige verzekeringen nog passend en voordelig zijn.
    • Kies slim je abonnementen: welke abonnementen heb je echt nodig? En zeg onnodige abonnementen op.

    Als starter op de woningmarkt is het belangrijk om een goed beeld te hebben van alle vaste maandelijkse kosten die je kunt verwachten. Door van tevoren rekening te houden met alle mogelijke uitgaven, kom je niet voor financiële verrassingen te staan.

    Voor meer informatie en advies naar een adviseur

    Wil je meer weten over het kopen van een (eerste) huis, welke kosten daarbij komen kijken en wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn? Neem dan contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur en maak een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek.

    Maak een afspraak