10 vragen over het kopen van een eerste huis
Top 10 startersvragen
-
Dit is vaak de eerste vraag die je jezelf stelt als je een huis wil kopen. Je maximale hypotheekbedrag bepaalt namelijk ook welke huizen er binnen jouw bereik liggen. Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt onder andere af van je bruto jaarinkomen, hoeveel eigen geld je inbrengt en welke eventuele schulden je hebt. En natuurlijk of je samen of alleen wil kopen. Met onze handige tool krijg je in een paar minuten een globaal idee van wat je maximaal kunt lenen.
Maximale hypotheek berekenen -
Hoeveel eigen geld je nodig hebt voor het kopen van een huis, hangt af van de aankoopprijs en de taxatiewaarde. Een huis kopen zonder eigen geld is niet meer mogelijk, want je kunt niet meer lenen dan de waarde van je nieuwe woning. Dat betekent dat je bijkomende kosten met eigen geld moet betalen.
Hoeveel en waarom heb je eigen geld nodig? -
Als je weet wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen, wil je natuurlijk ook weten hoeveel je per maand gaat betalen. Het maandbedrag van je hypotheek hangt onder andere af van de waarde van je woning, de rente en de looptijd van je hypotheek. Je uiteindelijke maandlasten kunnen wat lager zijn, doordat je in veel gevallen de rente ook weer (deels) kunt aftrekken.
Zo zijn je maandlasten berekend en opgebouwd -
Als je geld leent voor het kopen van een huis, betaal je daar rente over. Hoeveel rente moet je betalen? Wat is de invloed van de hypotheekrente op je maandelijkse hypotheekbedrag? En hoe maak je een goede keuze voor een hypotheekrente? Lees de antwoorden op de meestgestelde vragen over hypotheekrente.
-
Heb je een mooi huis gezien en wil je een bod uitbrengen? Spannend en leuk. Maar tegelijkertijd kan het ook frustrerend zijn op deze krappe woningmarkt. Wat is een goed bod? En is het nodig om over te bieden? Breng je het bod zelf uit of schakel je daarvoor een aankoopmakelaar in?
Tips bij het bieden op een huis -
Als starter kun je drie verschillende hypotheekvormen krijgen: annuïtair, lineair en aflossingsvrij. De hypotheekvorm die het beste bij je past, hangt af van jouw financiële situatie en wensen. Wil je elke maand zekerheid over je maandlasten? Of wil je liever dat je maandlasten steeds lager worden? Lees meer over de verschillen en de voor- en nadelen van iedere hypotheekvorm.
De verschillende hypotheekvormen uitgelegd -
Heb je een studieschuld? Dan vraag je je vast af hoeveel effect die studieschuld heeft op je hypotheek. In veel gevallen kun je gewoon een hypotheek krijgen. Alleen is het bedrag dat je maximaal kunt lenen wel lager. Dat komt omdat je elke maand een deel van je studieschuld moet terugbetalen. Je houdt dan minder geld over voor je hypotheeklasten.
Studieschuld en hypotheek -
Werk je voor jezelf als zzp-er of ondernemer, of heb je nog geen vast contract? Dan is het soms moeilijker om een hypotheek te krijgen. Maar ook dan zijn er mogelijkheden om bij ons een hypotheek af te sluiten.
Een hypotheek zonder vast contract -
Als je een huis koopt, betaal je niet alleen de koopprijs. Als je een bestaand huis koopt, krijg je ook te maken met de kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten). Bij een nieuwbouwhuis krijg je te maken met andere bijkomende kosten. Ook moet je rekening houden met de kosten voor de makelaar, hypotheekadviseur en taxatiekosten.
-
Als starter heb je het niet altijd makkelijk op de woningmarkt. Gelukkig zijn er een aantal goede regelingen en hulpmiddelen die je op weg kunnen helpen naar jouw eerste eigen koophuis.
Andere regelingen en koopconstructies
Naast bovenstaande regelingen zijn er nog een aantal constructies die jouw eerste huis misschien dichterbij brengen. Op de website van 'NHG' staat de volledige lijst met geaccepteerde constructies.
Ingewikkelde hypotheektermen uitgelegd
Als je je gaat verdiepen in een hypotheek, kunnen we ons voorstellen dat je niet van alle termen of begrippen weet wat ze betekenen. Daarom hebben we een handige woordenlijst voor je gemaakt. Hierin staan de belangrijkste hypotheektermen uitgelegd.
Alle begrippen van A-Z
Een adviseur is er om je te helpen
Is dit veel nieuwe informatie voor je? Ga voor een advies op maat altijd naar een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kan jouw maximale hypotheek berekenen en je adviseren welke hypotheek het beste bij je past. Ook weet hij welke kosten er voor jou van toepassing zijn. Het eerste (oriëntatie)gesprek is vaak gratis. Voor een advies op maat rekent de adviseur wel kosten. Deze kosten verschillen per adviseur, maar liggen vaak tussen de € 1.600 - € 3.500. Het is verstandig om hier vooraf naar te vragen.
Vind een adviseur bij jou in de buurt
Voordelen hypotheek bij BLG Wonen
- We denken met je mee, ook als er iets verandert in je situatie
- We werken met onafhankelijke hypotheekadviseurs
- We hebben scherpe rentes
- Je kunt je rente meenemen als je verhuist naar een andere woning