In 4 stappen naar een aardgasvrij huis

In 4 stappen naar een aardgasvrij huis

Hoge gasprijzen, jouw steentje bijdragen aan minder CO2-uitstoot of misschien de gevoelsmatige druk van de overheid om huizen in 2050 van ‘het gas af’ te krijgen. Wat je motivatie ook is, je huis aardgasvrij krijgen, lijkt misschien een hele klus. Om te laten zien wat jij allemaal kunt doen, nemen wij je in vier stappen mee naar een aardgasvrij huis.

Stap 1: controleer en verbeter je isolatie

Bij een aardgasvrij huis denk je misschien meteen aan de installatie van een warmtepomp. Maar voordat je die stap zet, is het belangrijk om eerst een aantal andere maatregelen te treffen. Aardgasvrij wonen begint bijvoorbeeld met goede isolatie. Als je de kou goed buiten weet te houden, is er minder energie nodig om je woning te verwarmen. Controleer daarom eerst de isolatie van jouw huis. Hoe staat het met de isolatie van je dak? Je buitenmuren of je vloer? En natuurlijk niet te vergeten: je ramen? Met behulp van de online huisscan op de website van onze partner Solease, zie je in drie minuten wat jij nog kunt verbeteren, wat het je ongeveer kost en wat het kan opleveren.

Isolatiemaatregelen

Als je jouw woning aardgasvrij wil maken, heb je ten minste spouwmuurisolatie, (zeer) goede vloerisolatie, (zeer) goede dakisolatie en HR++ glas in de ramen van je woonruimtes nodig. Met deze isolatiemaatregelen kun je jouw huis warm krijgen met een lage temperatuur van je verwarmingswater. Daardoor is er minder energie nodig én is je woning waarschijnlijk geschikt om te verwarmen met een warmtepomp. Hierover meer bij stap 4.

Goed om te weten: als je goed isoleert, moet je ook goed ventileren. Dat is belangrijk voor je gezondheid. Gebruik daarom de ventilatievoorzieningen in je huis goed. En als ze er nog niet zijn, plaats dan ventilatieroosters in je (nieuwe) ramen of kozijnen. Of denk aan slimme, energiezuinige oplossingen zoals een ventilatiebox. Dit systeem verwarmt de binnenkomende lucht alvast voor en kan harder of zachter gaan werken afhankelijk van de mate van CO2 in de lucht. Je leest er alles over op de website van onze kennispartner Milieu Centraal.

Stap 2: check of je radiatoren geschikt zijn

Om je huis zonder gas te verwarmen, is het belangrijk om te weten of jouw radiatoren hiervoor geschikt zijn. Als je je cv-ketel gaat vervangen voor bijvoorbeeld een warmtepomp, moeten je radiatoren (het afgiftesysteem) genoeg warmte kunnen afgeven voor lage temperatuurverwarming. Soms moet je radiatoren vervangen voor grotere of dikkere. Of één of meer radiatoren bijplaatsen. Je kunt ook vloerverwarming aanleggen. Vloerverwarming is speciaal gemaakt om op lage temperatuur te kunnen verwarmen.

Stap 3: ga elektrisch koken

We zijn er bijna, de één-na-laatste stap. Kook je nu nog op gas en ben je van plan om binnenkort een nieuwe keuken te kopen? Of pak je tijdens de verbouwing of verhuizing ook de keuken aan? Dan is dat een mooi moment om – als je deze nog niet hebt – voor een inductiekookplaat te kiezen. Van de elektrische kookplaten is inductie het meest zuinig. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je veel van je oude (gas)pannen gewoon op inductie blijven gebruiken. Daarvoor moeten ze wel een magnetische bodem hebben. Dat test je eenvoudig met een magneetje.

[Tekst gaat verder onder de foto]

 Van de elektrische kookplaten is inductie het meest zuinig. Van de elektrische kookplaten is inductie het meest zuinig.

Van de elektrische kookplaten is inductie het meest zuinig.

Stap 4: vervang je cv-ketel

Je huis is goed geïsoleerd. Je ventilatie en afgiftesysteem zijn op orde en je gasfornuis is vervangen voor een elektrische kookplaat. Dan kom je aan bij de laatste stap: het vervangen van je cv-ketel. De opties zijn afhankelijk van het warmteplan in jouw wijk:

  • Warmtenet : het kan zijn dat je voor een aansluiting op een warmtenet kiest (ook wel stadsverwarming of blokverwarming genoemd) als er een warmtenet in jouw straat is. Op dit moment hebben nog niet veel wijken een warmtenet, maar de verwachting is dat in 2050 de helft van de wijken dit wel heeft. Voor verwarming met een warmtenet heb je geen warmtepomp nodig. En waarschijnlijk hoef je jouw radiatoren ook niet te vervangen. Wel moet je isolatie en ventilatie op orde zijn en moet je elektrisch kunnen koken.
  • Een volledig elektrische warmtepomp : een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en verwarmt daar je woning mee. Een warmtepomp doet dat heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte.

Hybride warmtepomp

Ben je nog niet helemaal klaar voor aardgasvrij, maar wil je al wel minder aardgas gaan gebruiken? Kies dan voor een hybride warmtepomp. Deze werkt samen met je cv-ketel en kan al in een matig geïsoleerde woning. Na plaatsing kun je dan je huis verder verbeteren, zodat je op den duur kunt overstappen op een volledige warmtepomp. In 2022 krijg je 30% subsidie bij de koop van een hybride warmtepomp.

Is uw huis klaar voor een warmtepomp? Doe de test!

Overweeg je over te stappen op een (hybride) warmtepomp? Of ben je benieuwd of je woning toch ongemerkt warmte verliest? Doe de Verwarmingstest van Milieu Centraal en ervaar zelf of uw woning warm genoeg blijft. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Zonnepanelen

Nu je huis helemaal ‘van het gas af’ is, ga je merken dat je meer elektriciteit verbruikt. Heb je nog geen zonnepanelen? Misschien is dit een mooie stap om je huis verder te verduurzamen en te besparen op je energierekening. Nieuwsgierig geworden? In het artikel ‘5 redenen waarom zonnepanelen een goed idee zijn’ vertellen we je alles over de mogelijkheden en voordelen van zonnepanelen.

We hopen dat we je met dit stappenplan iets meer wegwijs hebben gemaakt in de stappen die je kan zetten om aardgasvrij te wonen. Wil je meer informatie over dit onderwerp en over de subsidiemogelijkheden? Kijk dan eens op de website van onze partner Milieu Centraal. Zij hebben hun kennis met ons gedeeld om dit artikel te kunnen schrijven.

Energie besparen? Doe de huisscan!
Wil jij besparen op energiekosten, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Via onze partner Solease kun je met de huisscan een persoonlijk stappenplan maken. In een paar minuten weet je welke duurzame oplossingen voor jouw huis mogelijk zijn. En ook wat ze je ongeveer kosten en opleveren.

Terug naar blogoverzicht