5 tips voor het isoleren van je huis

5 tips om je huis duurzaam te isoleren


In een goed geïsoleerd huis gaat de minste warmte verloren én houd je het in de zomer lekker koel. Je huis voelt comfortabeler, je verspilt minder energie én helpt het klimaat. Je hoeft immers minder hard te stoken. Deze tips helpen je op weg als je je huis (beter) wilt isoleren.


Tip 1: Isoleer het dak

Met een goed geïsoleerd dak bespaar je aan stookkosten, afhankelijk van de gasprijs die je betaalt. Als je handig bent, kun je een schuin dak met dakpannen prima zelf aan de binnenkant isoleren. De isolatie van een plat dak of dakkapel kun je beter aan een vakman overlaten, want hierbij is meer kans op vocht in je dak en rottend hout of schimmel. Als je het zelf doet betaal je als investering alleen de materiaalkosten. Schakel je een professional in, dan is je investering meer. Verdiep je goed in de verschillende soorten dakisolatie als je zelf aan de slag gaat. En let vooral op het belangrijkste: de isolatiewaarde van het materiaal dat je gebruikt. Goede isolatie heeft een waarde (Rc) van minimaal 4.

Tip 2: Isoleer de spouw-, binnen- en buitenmuren

Spouwmuurisolatie is een van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Hierbij isoleer je de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur van je huis. Ook met deze vorm van isolatie kun je op stookkosten besparen.

Veel huizen die vóór 1920 gebouwd zijn, hebben geen spouwmuur. Dan is er geen spouwmuurisolatie mogelijk. Maar er zijn ook andere manieren om je buitenmuren te isoleren. Zo kun je je woning isoleren met een voorzetwand met isolatiemateriaal die je binnen tegen de muur bevestigt. Of je kunt aan de buitenkant isoleren. Dit doe je door buiten isolatiemateriaal aan te brengen tegen de muren, wat je vervolgens laat afwerken met bijvoorbeeld steenstrips of hout.

Tip 3: Isoleer ook de vloer of de bodem

Je vloer kun je op verschillende manieren (laten) isoleren. Bijvoorbeeld door je vloer te vervangen door een geïsoleerde variant of isolatie boven op de bestaande vloer aan te brengen. Heeft je huis een kruipruimte? Dan is vloerisolatie aan de onderkant van de vloer aanbrengen makkelijker en minder duur, zeker als je twee rechterhanden hebt. Bovendien zorgt het voor warme voeten. Bodemisolatie op de bodem van de kruipruimte isoleert ook, maar minder goed dan vloerisolatie.

Kijk bij je keuze voor het isolatiemateriaal vooral naar de isolatiewaarde (Rd). Deze staat op de verpakking en moet minstens 3,3 zijn. Heb je vloerverwarming? Ga dan voor een Rd van 5.

Tip 4: Isoleer je ramen met raambekleding

Als je nog enkelglas of dubbelglas hebt, kun je dit vervangen door HR++(+)-glas. Je houdt niet alleen de warmte binnen, maar het is ook nog eens stiller én goed voor het milieu.

Is het vervangen van glas niet zomaar mogelijk, omdat je bijvoorbeeld in een huurhuis woont, dan zijn isolerende gordijnen misschien een oplossing om zo min mogelijk warmte verloren te laten gaan. Sommige raambekleding isoleert beter dan andere. Dubbele plisségordijnen met een speciale coating van aluminium zijn de beste keuze als je zoveel mogelijk wilt besparen op je energiekosten.

Tip 5: Voorkom dat deuren, kozijnen, naden en kieren warmte doorlaten

In een huis waar weinig koude lucht naar binnen en warme lucht naar buiten stroomt, woon je comfortabeler. Bij het vervangen van kozijnen of buitendeuren is het belangrijk om op de U-waarde te letten. Deze drukt uit hoeveel warmte er per m2 en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere kant van een deur of raam wordt doorgelaten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

Veelvoorkomende plekken voor naden en kieren zijn punten waar ramen en deuren open kunnen, tussen de kozijnen en de muur, bij gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen, tussen gipsplaten, bij de brievenbus, in de meterkast, bij leidingen achter en onder keukenkastjes en rondom het kruipluik. Deze kun je dichten met tochtstrips of kit.

Subsidie voor het isoleren van je huis

Voor de isolatie van je huis kun je – onder bepaalde voorwaarden – subsidie krijgen. Hiervoor moet je binnen een jaar twee delen van je huis isoleren: het dak, de buitenmuren, de vloer of de ramen. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. De andere aanvullende voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie vind je op de website van Milieu Centraal.

Onthoud: als je goed isoleert, moet je ook goed ventileren. Dat is belangrijk voor je gezondheid. Gebruik daarom de ventilatievoorzieningen in je huis goed. En als ze er nog niet zijn, kun je ventilatieroosters in je (nieuwe) ramen of kozijnen laten plaatsen.

Meer informatie en tips over ventilatie.


Terug naar blogoverzicht