Vier op de vijf tast tijdens huizenjacht in het duister over funderingsproblematiek
Steun voor meer informatie over fundering bij verkoop woning
“Het is zorgelijk dat consumenten nog zo weinig bekend zijn met funderingsproblematiek. Makelaars, taxateurs, hypotheekadviseurs, geldverstrekkers, verzekeraars en overheden: de hele keten heeft een rol om de informatiekloof te dichten,” zegt Stefanie Fernández van Leeuwen-Leenman, directeur Klant & Dienstverlening bij ASN Bank. Het onderzoek laat zien dat die informatievoorziening noodzakelijk is en mogelijk ook leidt tot andere keuzes. “Wanneer we
mensen vragen of ze een woning zouden kopen met het risico op verzakking, dan zie je grote terughoudendheid, ondanks de krapte op de woningmarkt.” Fernández van Leeuwen-Leenman benadrukt echter dat funderingsproblemen lang niet altijd zichtbaar zijn. De schade komt soms pas jaren later aan het licht. “Het is dus essentieel dat consumenten voldoende informatie krijgen over de risico’s op funderingsschade.”
Starter eerder geneigd woning met funderingsschade te kopen
Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 3 doorstromers meteen zegt af te zien van de koop van een volgende woning met het risico op funderingsschade. Dit percentage ligt lager onder koopstarters, waar 1 op de 5 zou afhaken. Onder deze groep twijfelen wel significant meer mensen of ze zo’n woning zouden kopen. Een mogelijke verklaring biedt het onderzoek ook: koopstarters zijn minder bekend met funderingsproblematiek dan doorstromers. Ook zal het meespelen dat koopstarters vaak een minder sterke positie op de woningmarkt hebben, bijvoorbeeld doordat doorstromers vaak overwaarde op hun woning hebben. Daardoor zijn koopstarters mogelijk bereid eerder concessies te doen en een minder ideale woning te accepteren.2
Sterke behoefte aan informatie over fundering
De invoering van een label, waarin onder meer staat hoeveel risico een woning loopt op funderingsschade, juicht 76% van de respondenten toe. Fernández van Leeuwen-Leenman: “Met de invoering van een klimaat- of funderingslabel krijgen woningkopers onder meer inzicht in het risico op funderingsschade. Zo’n label ligt nog op de tekentafel. Dit zou een goede eerste stap kunnen zijn om de informatievoorziening te verbeteren. Aandachtspunt hierbij is dat consumenten die het funderingsherstel van hun woning niet kunnen financieren, hiervoor toch in staat worden gesteld. Een landelijke dekking voor het al bestaande Fonds Duurzaam Funderingsherstel, dat in leningen voorziet onder gunstiger voorwaarden, zou daaraan kunnen bijdragen.”
Hypotheekadviseurs weten weinig over funderingsproblematiek
Ook aan hypotheekadviseurs hebben ASN Bank en BLG Wonen vragen gesteld over funderingsproblematiek. Uit het onderzoek, waaraan 190 onafhankelijke adviseurs meededen, blijkt dat een meerderheid (67%) slechts deels bekend is met dit thema. Eenzelfde percentage geeft aan meer over funderingsproblematiek te willen weten. Frank Soede, directeur van BLG Wonen: “Ik ben positief over hun wens om meer over de problematiek te weten te komen. We willen dit onderwerp dan ook graag bij adviseurs onder de aandacht brengen. Zodat ze deze informatie mee kunnen nemen in hun advisering. Klanten kunnen vervolgens - indien nodig - adviezen van funderingsexperts inwinnen. Daardoor wordt de staat van de fundering steeds meer onderdeel van de aankoop van de woning.”
Het onderzoek van ASN Bank en BLG Wonen onder koopstarters en doorstromers is uitgevoerd door Miles Research.
Bekijk ook de infographics van dit onderzoek:
WoonDebat
Op donderdag 14 november organiseren ASN Bank en BLG Wonen het WoonDebat ‘Fundamenteel goed wonen’, een avond waarop belangrijke marktpartijen én de overheid in gesprek gaan over tijdig herstel én het voorkomen van funderingsschade.
Bronnen
1 Goed gefundeerd Raad voor de leefomgeving en infrastructuur
2 Koopkloof woningmarkt in 40 jaar niet zo groot geweest - BLG Wonen