In dit stappenplan:

1. Hoe energiezuinig is je huis nu?

Hoe energiezuinig je huis is, wordt aangegeven met het energielabel. De labels lopen van A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Wil je weten hoe energiezuinig je huis is? Check het label op: www.energielabel.nl. Als je jouw huis gaat verduurzamen, is de kans groot dat het energielabel verbetert.

Check hier per type huis hoeveel je ongeveer kunt besparen

2. Welke duurzame wensen heb je?

Afhankelijk van het huidige energielabel van je huis, zijn er veel energiebesparende oplossingen mogelijk. Belangrijk is om voor jezelf te bepalen hoe duurzaam je wilt wonen? Wil je bijvoorbeeld je energielabel verbeteren van F naar C of wil je de stap van B naar A maken? Of streef je naar een energiezuinige woning of zelfs naar een energieneutrale woning?

Huisscan: inzicht in jouw mogelijkheden

Geen idee hoe duurzaam je kunt en wilt wonen? Met de huisscan van Solease breng je in een paar stappen je mogelijkheden in kaart. Doorloop de huisscan en krijg een idee van welke duurzame oplossingen passen bij jouw woning, inzicht in hoeveel je ermee kunt besparen en hoeveel dat ongeveer kost.
Naar de huisscan

3. Energiebesparende maatregelen

Afhankelijk van je woning zijn er verschillende manieren om je huis energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan goede isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen.
Meer informatie over energiebesparende maatregelen en hoeveel je ongeveer kunt besparen

Eerst isoleren, dan energie opwekken

Niet alle duurzame maatregelen zijn voor elk huis geschikt. Een belangrijk uitgangspunt voor het verduurzamen van je huis: eerst investeren in energie die verloren gaat en daarna in energie die je kunt opwekken. Als je bijvoorbeeld investeert in spouwmuurisolatie of HR ++(+)-glas, dan houd je de warmte beter binnen. Een volgende stap is dan zelf (deels) energie opwekken met zonnepanelen, een zonneboiler en/of een warmtepomp.
Manieren om je huis te isoleren

4. Kosten in kaart brengen

Met je duurzame woonwensen op een rij, kun je vervolgens een overzicht maken van de kosten voor het doorvoeren van de duurzame maatregelen. Vraag bij verschillende installateurs van bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen of isolatie een kostenindicatie op. Zo krijg je een goed beeld van wat het kan gaan kosten. Houd rekening met eventuele bijkomende kosten en maak een ruime begroting.

5. Verduurzamen huis financieren

Als je weet hoe je duurzamer wilt wonen en welke maatregelen je door wilt voeren, is het tijd om te kijken hoe je het gaat financieren. De investering verdien je in de meeste gevallen terug doordat je energiekosten dalen en/of de waarde van je huis stijgt. Maar voordat je het terugverdient, moet je het wel eerst betalen. Weeg de investering af tegen het extra wooncomfort, de winst voor het klimaat en de tijd waarin jij je investering terugverdient. Er zijn verschillende manieren om het verduurzamen van je huis te financieren.
Duurzamer wonen financieren met spaargeld, een lening of een hypotheek

Subsidies voor verduurzamen woning

Je huis verduurzamen kost geld en dat kan een drempel zijn om ermee aan de slag te gaan. Gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar die het financieel aantrekkelijker maken om duurzamer te gaan wonen.
Deze duurzaamheidssubsidies zijn er

Advies op maat financiering verduurzamen woning

Wil jij je huis verduurzamen en graag weten hoe je dat kunt financieren? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Houd hierbij rekening met advieskosten.

Maak een afspraak

6. Doorvoeren energiebesparende maatregelen

Heb je duidelijk voor ogen hoe je je woning wilt verduurzamen en hoe je dit gaat financieren? Dan kun je het doorvoeren van de maatregel(en) gaan plannen. Bij stap 5 heb je waarschijnlijk al offertes opgevraagd. En heb je de huisscan gedaan? Dan kun je ook bij Solease offertes opvragen voor een warmtepomp, zonnepanelen en isolatie. Zij kunnen ook helpen bij het verduurzamen van je woning.
Hulp bij duurzaam en energiezuinig wonen

Hulp via je gemeente

Gemeenten hebben ook vaak goede initiatieven om inwoners te helpen bij verduurzaming en het besparen op woonlasten. Kijk daarom ook eens op de website van jouw gemeente om te zien wat zij aanbieden.

Lees hier meer informatie over: