Bespaartip 1: Maak gebruik van slimme apparaten

Energie besparen begint met inzicht krijgen in je energieverbruik. Welke apparaten verbruiken de meeste energie, en waar kun je dus op besparen? Een slimme energiemeter toont op ieder moment van de dag het elektriciteitsverbruik van een apparaat – of van je volledige huis. Zo weet je precies welke apparaten de meeste energie verbruiken. Daar kun je mee aan de slag: door ze minder vaak te gebruiken of ze te vervangen voor een nieuwer (zuiniger) exemplaar.

Gaskosten

In de meeste huishoudens bestaat de energierekening voor het grootste deel uit gaskosten. Dit komt vooral door het gebruik van de verwarming. Een slimme thermostaat kan helpen dit verbruik te minderen: je stelt zelf in wanneer de verwarming aan moet staan. Op de andere momenten schakelt het apparaat de verwarming vanzelf uit. Bijvoorbeeld ’s avonds, zodra je gaat slapen. Of op werkdagen, als je overdag niet thuis bent. Dankzij de slimme thermostaat hoef je er niet meer aan te denken de verwarming handmatig uit (of lager) te zetten.

Bespaartip 2: Verwarm alleen ruimtes waar je veel bent

Wist je dat je al kunt besparen op je energierekening als je alleen de ruimtes in huis verwarmt waar je veel bent? Zet de verwarming op de slaapkamer eens uit of je thermostaat ’s nachts op 15 graden.

Staat de verwarming aan, zorg er dan voor dat je de deuren in huis goed sluit. Zo houd je de warmte binnen en ontsnapt het niet naar kamers waar je het niet nodig hebt. Daar zijn zelfs handige hulpmiddelen voor, zoals een deurveer of deurdranger die ervoor zorgen dat een deur automatisch dichtgaat. Handig als je een verwarmde kamer vaak in en uit loopt. Extra bespaartip voor huiseigenaren met vloerverwarming: zet de thermostaat ’s nachts op 17 of 18 graden. Dan is de vloerverwarming de volgende dag sneller opgewarmd.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen om je huis duurzaam te verwarmen? Met deze tips spaar je het milieu en je portemonnee.

Bespaartip 3: Dicht kieren in huis

Je kunt kamers in huis selectief verwarmen en deuren sluiten, maar in een tochtige woning ontsnapt de warme lucht alsnog door naden en kieren. Dankzij de koude lucht die erdoor naar binnen komt, koelt het in huis sneller af. Met tochtstrips, tochtband of met kit kun je naden en kieren dichten. De ruimtes in huis voelen daardoor comfortabeler aan en je bespaart op je energierekening. Goede ventilatie is ook belangrijk, dus laat bijvoorbeeld ventilatieroosters altijd open.

In de ruimtes die je niet verwarmt, lopen vaak wel leidingen van de verwarming. Daar kun je de leidingen isoleren, zodat er geen warmte verloren gaat. Maar let op: isoleer je drinkwaterleiding niet.

Zijn alle kieren gedicht? Door je vloer, muren, ramen of dak te isoleren kun je vaak nog meer besparen. Met de huisscan van Solease ontdek je binnen een paar minuten hoe je jouw huis met isolatie nog zuiniger kunt maken.

Voor meer tips over isolatie verwijzen we je naar deze 5 tips voor het isoleren van je huis.

Bespaartip 4: Voorkom sluipverbruik

Veel apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds stroom. Dit heet sluipverbruik. Hiermee verbruik je per jaar gemiddeld 450kWh extra stroom; dat kost, afhankelijk van je stroomtarieven, al snel meer dan € 100. Een groot deel van deze (onnodige) extra energiekosten kun je voorkomen door stekkerdozen te gebruiken. Een stekkerdoos kun je met één knop uitzetten, zonder dat je de stekker van ieder apparaat uit het stopcontact hoeft te halen. Er bestaan zelfs slimme stekkerdozen, die je kunt bedienen via een app op je telefoon en de apparaten automatisch aan- en uitzetten.

Bespaartip 5: Maak slim gebruik van je radiatoren

Radiatoren hangen meestal tegen een buitenmuur. Is deze muur niet of onvoldoende geïsoleerd, dan ontsnapt er warmte via de muur naar buiten. Dit voorkom je door radiatorfolie aan de achterkant van de radiator aan te brengen. Radiatorbekleding of -panelen kunnen er overigens voor zorgen dat de warmte van de radiator de ruimte minder goed bereikt. Daardoor moet je harder stoken en dat is niet duurzaam. Eventuele bekleding of panelen kun je dus beter verwijderen. Een nog betere (en duurzamere) oplossing is het isoleren van je buitenmuur.

Radiatorventilator

Wil je je huis sneller opwarmen terwijl je minder energie verbruikt? Dat kan met een radiatorventilator. Dit kleine apparaatje met ventilatoren plak je aan de onderkant van de radiator. Dit kan alleen als je radiator een dubbele of driedubbele plaat heeft. Zodra de verwarming aan gaat, gaan de ventilatoren draaien en verspreidt de warme lucht zich door de kamer. De ruimte warmt sneller op, terwijl de verwarming minder lang of hard brandt. En dat scheelt energie.

Bespaartip 6: Gebruik energiezuinige apparaten

Moderne apparatuur is vaak energiezuiniger dan oude apparaten, die relatief (onnodig) veel energie verbruiken. Zelfs als je oude apparaat nog werkt, is het in sommige gevallen voordeliger om een nieuw exemplaar te kopen. De investering in nieuwe apparatuur haal je er dan weer uit, omdat je zult besparen op je energierekening.

Bij de aanschaf van een nieuw elektrisch apparaat is het belangrijk om te letten op het energielabel, dat laat zien hoe energiezuinig het apparaat is. Het energielabel voor wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers, beeldschermen en lampen loopt sinds 2021 van A t/m G. Voor deze producten is energielabel A dus de zuinigste keuze. Voor andere producten loopt het label van A+++ t/m D en kies je dus het beste voor A+++.

Bespaartip 7: Ontlucht je verwarming

Je hebt het vast weleens gehoord: een tikkend of borrelend geluid in de cv-ketel als je de verwarming aanzet. Het betekent dat er lucht in je cv-ketel zit, waardoor de verwarming mogelijk niet meer goed warm wordt. De cv-ketel moet harder werken om het water op de juiste temperatuur te krijgen en dat kost extra energie. De oplossing? Je verwarming ontluchten.

Zo ontlucht je je verwarming in drie stappen:

  1. Lucht stijgt op en verzamelt zich bovenin de verwarmingsinstallatie. Begin daarom bij de radiatoren op de benedenverdieping en werk naar boven toe.

  2. Zet de thermostaat ongeveer tien minuten op hoge temperatuur. Zet de thermostaat uit zodra de radiatoren warm zijn en wacht daarna tien minuten zodat het water tot rust kan komen.

  3. Houd een doek onder het ontluchtingsventiel van de radiator. Deze zit hoog op de radiator, aan de zijkant of de bovenkant. Draai het ventiel een stukje open met de ontluchtingssleutel, laat de lucht ontsnappen en luister of er nog lucht naar buiten komt. Zodra er alleen nog een straaltje water uit komt, is de radiator ontlucht en kun je het ventiel weer dichtdraaien. Doe dit bij alle radiatoren en zet de thermostaat tot slot weer op de ‘gewone’ temperatuur.

Bespaartip 8: Gebruik minder warm water

Wist je dat warm water veel meer impact heeft op het milieu dan koud water? Én dat niet alleen: warm water kost meer geld. Toch hebben we het soms gewoon nodig. Voor die momenten zijn er verschillende manieren om warm water te besparen. Het begint al bij het opendraaien van de kraan: doe dat niet verder dan nodig. Zo komt er minder water uit. Wat daarbij kan helpen, is een waterbesparend mondstuk of een doorstroombegrenzer die voorkomt dat er meer water dan nodig uit de kraan komt. Deze koop je al voor een paar euro.

Een andere manier waarop je water kunt besparen, is door maximaal vijf minuten te douchen en een waterbesparende douchekop te gebruiken. Zo’n douchekop zorgt ervoor dat je minder water en energie verbruikt; ongeveer 20% ten opzichte van een gewone douchekop. Zonder dat het ten koste gaat van de waterdruk. Dat komt door de lucht die aan de kraan wordt toegevoegd. Onder de douche merk je dus niets, maar wel aan je water- en energierekening! Tot slot kun je besparen op je warm watergebruik door minder vaak in bad te gaan. In een gemiddeld bad gaat 120 liter water: dat is meer dan drie keer de hoeveelheid water en energie die je verbruikt bij een douchebeurt van vijf minuten.

Bespaartip 9: Slim gebruikmaken van lampen

Een lamp uitdoen vergeet iedereen weleens. Met een bewegingsmelder of tijdschakelaar kun je dat voorkomen en veel energie besparen. Het helpt ook om kleine lichtbronnen te gebruiken in plaats van grote, zoals een tafellamp. En door ledlampen te gebruiken. Hiermee bespaar je zo’n 90% elektriciteit tegen opzichte van een gloeilamp.

Bespaartip 10: Besparen met je wasmachine

De wasmachine valt onder ‘witgoed’, de verzamelnaam voor – vaak witte – huishoudelijke apparaten. Ook drogers, vaatwassers en vriezers vallen in deze categorie. Deze apparaten dragen voor een aanzienlijk deel bij aan je elektriciteitsrekening. Het loont dus om te investeren in moderne, energiezuinige exemplaren en er vervolgens zo duurzaam mogelijk mee om te gaan.

Gemiddeld 5% van de stroom die je in huis verbruikt gaat naar de wasmachine. Dit kun je beperken door te wassen op een zo laag mogelijke temperatuur, want voor kouder water is minder stroom nodig, en alleen met een volle trommel. Let ook eens op de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt. Hoe meer wasmiddel, hoe meer water (en dus stroom) de wasmachine nodig heeft om de zeep weg te spoelen.

Om zo lang mogelijk en optimaal gebruik te kunnen maken van je wasmachine is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Reinig de rubber randen, waar vaak wasmiddel, haren en ander vuil aan blijft kleven. Haal de zeeplade uit de machine, spoel deze af onder de kraan en verwijder kalkresten en ander vuil door een kort programma te draaien op 90 graden met een lege trommel (of met alleen een beetje soda of natuurazijn). Sommige wasmachines hebben zelfs een speciaal reinigingsprogramma.

Wil je energie besparen en duurzamer wonen?

Energie besparen en duurzamer wonen kan op allerlei manieren. Van snelle tips zoals hierboven tot duurzame oplossingen als isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Welke energiebesparende maatregelen bij jou passen, hangt af van je persoonlijke (woon)situatie. Doe de huisscan van Solease en ontdek jouw bespaarmogelijkheden.

Weten wat jouw mogelijkheden zijn voor de financiering van energiebesparende maatregelen? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt. Houd rekening met advieskosten. Het tarief verschilt per adviseur.

Vind een adviseur

Meer informatie over het verduurzamen of verbouwen van je huis: