Op deze pagina:

Hoe werkt een hypothecaire lening?

Een hypotheek is een lening met onroerend goed (zoals een woonhuis) als onderpand. Een hypotheek wordt ook wel een hypothecaire lening genoemd. Als je een huis koopt, is het huis het onderpand: een zekerheid voor de bank als je als koper niet aan je verplichtingen voldoet. Je kunt een hypotheek afsluiten bij een geldverstrekker. Het geld dat je van de bank leent, betaal je bij voorkeur binnen 30 jaar terug. Over het geld dat je leent, betaal je rente en aflossing.

Een hypotheek aflossen

Als je een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit, leen je geld van de bank. Dit geld moet je aan de bank terugbetalen. Dit wordt ‘aflossen’ genoemd. Je hypotheek aflossen kan op verschillende manieren, afhankelijk van de hypotheekvorm. Je kunt bijvoorbeeld maandelijks aflossen of volledig aan het eind van de looptijd van je hypotheek. Meer informatie over aflossen, lees je op de pagina ‘Het aflossen van je hypotheek’.

Soorten hypotheekvormen

Sinds 2013 ben je verplicht om, als je een hypotheek afsluit en in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek, je hypotheek gedurende de looptijd af te lossen. Welke hypotheekvorm bij jou past, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Er zijn drie soorten hypotheken:

  • Een annuïteitenhypotheek
  • Een lineaire hypotheek
  • Een aflossingsvrije hypotheek*

* bij een aflossingsvrije hypotheek kun je alleen gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek als je deze hypotheek vóór 2013 hebt afgesloten voor het kopen, verbeteren of onderhouden van je huis.

Een annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand een vast brutobedrag aan maandlasten. Dit bedrag bestaat uit aflossing en rente. In het begin betaal je meer rente dan aflossing, waardoor je netto maandlasten (door de mogelijkheid om de hypotheekrente onder voorwaarden af te trekken) in het begin van de looptijd lager zijn. Aan het einde van de looptijd heb je je hypotheek helemaal afgelost.

Een lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bedrag aan aflossing. De rente en aflossing zijn aan het begin van de looptijd hoog. Gedurende de looptijd van de hypotheek ga je echter steeds minder rente betalen, omdat je hypotheekschuld minder wordt. Daardoor dalen je maandlasten. Ook deze hypotheek heb je aan het einde van de looptijd helemaal afgelost.

Een aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je tijdens de looptijd van de hypotheek alleen rente. Doordat je geen aflossing betaalt, blijft de hypotheekschuld gedurende de looptijd hetzelfde. Aan het einde van de looptijd los je de hypotheek in één keer af. Je kunt met een aflossingsvrije hypotheek alleen gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek vóór 2013 hebt afgesloten voor het kopen, verbeteren of onderhouden van je huis. Sluit je een nieuwe, aflossingsvrije hypotheek af? Dan mag deze niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van het huis.

Lees hier meer over alle hypotheekvormen

Wat kost een hypotheek?

Bij het afsluiten van een hypotheek komen verschillende kosten kijken. Deze financieringskosten bestaan onder andere uit:

  • Advieskosten: de kosten voor het hypotheekadvies van de hypotheekadviseur
  • Notariskosten: de notaris maakt bijvoorbeeld de hypotheekakte op en legt de registratie van jouw huis en jou als eigenaar vast
  • Taxatiekosten: dit zijn de kosten voor het laten taxeren van de woning als je een bestaand huis koopt.

Meer over deze en andere financieringskosten lees je op de pagina ‘De kosten voor het afsluiten van je hypotheek’.

Wat is hypotheekrente?

Hypotheekrente is de rente die je maandelijks betaalt over je hypotheek. Hoe lager de rente, hoe lager je hypotheeklasten. Je kunt de hypotheekrente voor een bepaalde periode vastzetten of kiezen voor een variabele rente. Over het algemeen is het zo; hoe langer je de rente voor jouw hypotheek vastzet, hoe hoger de rente en hoe hoger dus jouw maandelijkse lasten. Meer lezen over hypotheekrente? Wij beantwoorden de meestgestelde vragen over hypotheekrente.

Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek?

Het afsluiten van een hypotheek is niet iets wat je elke dag doet en is misschien wat ingewikkeld. Zeker als je voor het eerst een huis koopt. Na het tekenen van het koopcontract, maak je een afspraak voor een adviesgesprek met een hypotheekadviseur. Hij of zij adviseert welke hypotheek het beste bij jouw situatie past en dient de aanvraag in bij de hypotheekverstrekker. Op de pagina ‘Hypotheek aanvragen: hoe werkt het?’ lees je stap voor stap hoe het werkt en welke documenten je nodig hebt voor het aanvragen van een hypotheek.

Waarom een hypotheek bij BLG Wonen?

Of het nou je eerste huis is of een volgend huis; een huis kopen, is een spannende gebeurtenis. Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan wonen zoals hij of zij wilt en past bij zijn financiële situatie. Wij denken graag mee, kijken naar jouw persoonlijke situatie en kijken wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn. Dit zijn de voordelen van een hypotheek bij BLG Wonen.

Voorwaarden

Veelgestelde vragen over hypotheken

We begrijpen dat je na het lezen van deze informatie mogelijk nog meer vragen hebt over een hypotheek. Wij hebben de antwoorden op de meestgestelde vragen over hypotheken voor je op een rij gezet.

Wil je graag persoonlijk hypotheekadvies? Maak dan een afspraak bij een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Een eerste oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend. Voor een adviesgesprek brengt de adviseur kosten in rekening. Het tarief verschilt per adviseur.

Vind een adviseur

Meer informatie over het kopen van een huis: