Hypotheek voor zelfbouw prefab woning
Wat is een prefab woning?
Prefab is een afkorting voor prefabricage. Dat betekent dat een woning voor een groot deel – en soms helemaal – in de fabriek gebouwd wordt. De bouw gaat daarom vaak sneller en is duurzamer dan bij traditionele bouw. Op de woonlocatie wordt de woning gemonteerd en woonklaar gemaakt. Er zijn allerlei mogelijkheden met prefab. Zoals mantelzorgwoningen, maar ook woningen voor starters of senioren. Met prefab bouwen kan de bouwtijd van een woning met ongeveer 1 jaar worden ingekort.
Zelf een prefab woning laten bouwen
Naast prefab bouw in een nieuwbouwproject kun je ook zelf een prefab woning laten bouwen. De woning laat je zelf in de fabriek bouwen, helemaal afgestemd op jouw woonwensen. We noemen dit een zelfbouw prefab woning. Je hebt dan wel een stuk bouwgrond nodig waarop je je prefab huis kunt laten bouwen. Óf een vergunning om op de grond van je huidige woning bijvoorbeeld een mantelzorgwoning voor je ouders te laten plaatsen of een starterswoning voor je kind.
Voordelen zelfbouw prefab woning
- De bouwtijd van een prefab woning kan ten opzichte van traditionele bouw ongeveer een jaar korter zijn.
- Een betaalbare woning door de snelle manier van bouwen.
- Deze manier van bouwen is duurzamer en kan leiden tot 40% CO2-reductie en 50% afvalreductie. Onder andere doordat er vaak gewerkt wordt met circulaire en biobased materialen. Bron: Deloitte.
- Woning op maat voor bijvoorbeeld senioren, starters of mantelzorgers.
Nadelen zelfbouw prefab woning
- Er moet een stuk grond beschikbaar zijn waarop gebouwd mag worden.
- Aanpassen van de woning achteraf is vaak lastiger. Denk aan leidingwerk of uitbouwen.
- Afwijkende wensen zijn moeilijker te realiseren. De huizenbouwer werkt vaak met standaard fabrieksmaten en materialen.
Hypotheek voor zelfbouw prefab woning
Vind jij het zelf bouwen van een prefab woning een interessante optie? Dan biedt BLG Wonen - ten opzichte van reguliere zelfbouw - aantrekkelijke hypotheekvoorwaarden. Je kunt bij ons tot 90% van je maximale hypotheek financieren voor prefab zelfbouw. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden:
- Het bouwbedrijf moet aangesloten zijn bij Bouwgarant of de Woningborg Groep.
- De woning moet door dezelfde bouwer wind- en waterdicht wordt gebouwd en opgeleverd op jouw eigen perceel.
- Het afsluiten van een Constructie All Risk (CAR)-verzekering is verplicht.
- De aanneemsom moet in één keer worden betaald na oplevering van de woning.
Projectbouw of verbouwing?
Ook veel projectbouw is tegenwoordig prefab. Dan gelden de reguliere hypotheekvoorwaarden voor een nieuwbouwwoning, ongeacht of het prefab gebouwd is. En wil jij een dakkapel plaatsen of misschien je huis uitbouwen? Ook dat kan met prefab bouw. Voor alle vormen van prefab bouw is een hypotheek van BLG Wonen mogelijk. Mits je aan de voorwaarden voldoet. Een onafhankelijke adviseur kan je hier meer over vertellen.
Hoe werkt het zelf bouwen van een prefab woning?
Om een prefab woning te bouwen, is een goede voorbereiding nodig. Doorloop deze stappen om jouw zelfbouw huis te laten plaatsen:
- Maak een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt om vooraf inzicht te krijgen in je hypotheekmogelijkheden voor een prefab woning. Een eerste oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend.
- Er is een kavel met omgevingsvergunning beschikbaar waar je je prefab woning mag bouwen. Óf je vraagt een vergunning aan voor het laten plaatsen van een prefab woning op de grond van je huidige woning. Bijvoorbeeld voor je ouders of kind.
- Ga in gesprek met een prefab bouwer over welk type woning je wilt laten bouwen.
- Stel met de prefab bouwer een aanneemovereenkomst op.
- Een onafhankelijke hypotheekadviseur stelt op basis van je situatie en wensen een onfhankelijk hypotheekadvies op voor de financiering van je prefab huis. Eventueel in combinatie met de bouwgrond. De adviseur vraagt de hypotheek voor je aan en ontzorgt je gedurende het proces. De kosten voor hypotheekadvies verschillen per adviseur.
- Als de hypotheek akkoord is, storten wij de hypotheeksom (voor grond en woning) in een bouwdepot. Je kunt deze maximaal 2 jaar gebruiken.
- De bouwer plaatst de woning op jouw perceel en zorgt ook voor de voorzieningen zoals water, gas en licht.
- Tijd om te klussen en te verhuizen!
Is een prefab woning iets voor mij?
Denk jij na over het bouwen van een prefab woning? Of het uitbouwen van je huidige woning met prefab materialen? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt en ontdek wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn. Hij of zij vertelt je wat de voorwaarden zijn, wat je maximaal kunt lenen voor een prefab zelfbouw huis of je verbouwing en waar je rekening mee moet houden. Met deze informatie kun jij goed de keus maken of prefab voor jou mogelijk is en bij je past.
Maak een afspraak
Een eerste oriënterend gesprek is vaak gratis. Voor een adviesgesprek en het aanvragen van de hypotheek brengt een adviseur kosten in rekening. Het tarief verschilt per adviseur.
Waarom BLG Wonen voorstander is van prefab bouw
Onze missie is om ‘goed wonen voor iedereen' mogelijk te maken. Dat kan alleen als er voldoende woningen zijn in Nederland. Op dit moment is er een grote woningnood. Voor 2030 moeten er één miljoen extra woningen gerealiseerd zijn. Wij zien het bouwen van prefab woningen als één van de oplossingen om de bouw te kunnen versnellen. Daarom stimuleren wij die ontwikkeling door aantrekkelijke voorwaarden te bieden voor klanten die prefab willen bouwen.