Een prefab zelfbouw woning: van oriëntatie tot oplevering

De innovaties rondom prefabricage maken het bouwen van woningen steeds efficiënter. Hoe gaat dat in zijn werk; zelf een woning (laten) bouwen? En waar moet je op letten? Om hier meer over te weten, ging BLG Wonen langs bij een prefab-bouwer: Groothuisbouw in Emmeloord. Zij combineren prefabricage met traditionele bouw in hun bouwproces.


Een eigen woning bouwen klinkt heel ambitieus. Het is belangrijk om je wensen goed in kaart te brengen en op zoek te gaan naar juiste bouwpartners, zoals architecten, bouwbedrijven en leveranciers. Bij Groothuisbouw gaat dat net een beetje anders – zij verzorgen het ontwerp, de vergunningsaanvraag, de bouw én de service achteraf. Het bedrijf bouwt al meer dan 30 jaar woningen door heel Nederland. Iedere woning wordt volledig afgestemd op de persoonlijke wensen van de opdrachtgever.

Opdrachtgevers beleven de nieuwe woning al vóór de bouw door de 6 volledig ingerichte modelwoningen in Emmeloord. “Mijn kantoor is hier recht tegenover. Het blijft leuk om te zien hoe een bezoek aan onze modelwoningen verloopt. Toekomstige opdrachtgevers krijgen de sleutel van – mogelijk – hun droomwoning en gaan sfeerproeven”, vertelt Manager Bouw Hans Admiraal. Bij Groothuisbouw kiest de opdrachtgever uit 13 woningtypen en diverse bouwstijlen. Houdt de keuze daarbij op? “Nee, dat imago willen wij juist wegnemen” legt Teamleider Verkoop Maikel Minnaard uit op het kantoor van Groothuisbouw. “Iedere woning die wij bouwen is uniek. De indeling van onze woningen passen we aan, zodat deze perfect aansluit bij de persoonlijke woonwensen van onze opdrachtgever. Ook zijn er talloze opties voor extra ruimte, een dakkapel of bijvoorbeeld een levensloopbestendige woning”.


Volledig ingerichte modelwoningen naast de fabriek van Groothuisbouw

Iedere woning uniek

“Opdrachtgevers hebben doorgaans al een kavel en komen dan bij ons langs om zich te oriënteren op hun toekomstige woning”, zegt Maikel. “Onze adviseurs denken mee en bespreken alle opties, zodat de woning goed aansluit bij de wensen van de opdrachtgevers. Het is fijn als opdrachtgevers vooraf een goed beeld hebben van hun financiële mogelijkheden. We adviseren ze dan ook vooraf langs te gaan bij een hypotheekadviseur. Wanneer de woonwensen op papier staan en alle keuzes zijn gemaakt, gaan onze tekenaars aan de slag om het definitieve ontwerp te maken en starten de voorbereidingen voor onze fabriek.”

"Het blijft leuk om te zien hoe een bezoek aan onze modelwoningen verloopt. Toekomstige opdrachtgevers krijgen de sleutel van – mogelijk – hun droomwoning en gaan sfeerproeven”.
Hans Admiraal, Manager Bouw bij Groothuisbouw

Bouwen in Emmeloord

Na een eerste adviesgesprek bij Groothuisbouw, duurt het ongeveer een jaar tot de oplevering van de woning. Wanneer de opbouw van de woning dichterbij komt, worden de losse elementen voorbereid in de fabriek in Emmeloord. “Het zware werk is volledig geautomatiseerd. Hierdoor maken we het werk voor onze mensen ook gemakkelijker en leuker. Het proces in onze fabriek loopt georganiseerd en procesmatig” zegt Hans, die de rondleiding door de fabriekshallen verzorgt. Al wandelend door de fabriek zie je de contouren van een woning ontstaan. Naast de fabriek staan de vrachtwagens klaar om de elementen naar de kavels in heel Nederland te vervoeren.


Een blik in de fabriek van Groothuisbouw in Emmeloord

Een woning in 10 weken

Binnen 10 weken staat er een complete woning op de kavel. Hier komen alle onderdelen die zijn voorbereid in de fabriek samen. Hans vertelt: “We combineren traditioneel vakmanschap, zoals metselen, met slimme technieken om kwalitatief en efficiënt te kunnen bouwen.” Via onze app kunnen opdrachtgevers het bouwproces op de voet volgen. “We bouwen al woningen via deze methode sinds 1993 en hebben ondertussen al ruim 3500 woningen opgeleverd. Iedere oplevering is nog steeds bijzonder, juist omdat we de opdrachtgever de sleutel van zijn unieke zelf samengestelde woning overhandigen. Deze ervaring zorgt er voor dat er opdrachtgevers zijn die opnieuw een woning door ons laten bouwen, aangepast aan hun nieuwe levensfase en woonwensen”.


Tips Groothuisbouw voor het zelf bouwen van een (prefab) woning:

  • Bereid je goed voor. Wat kan en mag er op de kavel waar je wilt bouwen volgens het bestemmingsplan van de gemeente?
  • Weet vooraf wat je financiële mogelijkheden zijn. Je kunt hiervoor in gesprek met een hypotheekadviseur. Een eerste oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend.
  • Stel online een prefab woning samen of bezoek een modelwoning ter inspiratie.
  • Denk goed na over de ideale indeling en over de aansluitpunten van bijvoorbeeld water of elektriciteit.


Hypotheek voor zelfbouw prefab woning

Denk jij erover om een eigen (prefab) woning te laten bouwen? Of wil je een bestaande woning met prefab materialen uitbouwen, een tiny house bouwen, een recreatiewoning of een seniorenwoning in de tuin? Onder voorwaarden kun je bij BLG Wonen een hypotheek krijgen voor een zelfbouw prefab woning. Maak een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt en ontdek wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn. Een eerste oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend.

Vind een adviseur

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek van BLG Wonen moet het bouwbedrijf, net zoals Groothuisbouw, aangesloten zijn bij Bouwgarant of de Woningborg Groep. Andere bouwers van prefab woningen in Nederland zijn onder meer Geldersche Woningbouw en Finnhouse.