Hypotheekrente meenemen naar nieuwe woning
Op deze pagina:
Je hypotheekrente meenemen naar een nieuwe woning of een nieuwe hypotheek afsluiten
Als je je huidige woning verkoopt en een nieuw huis koopt, kun je twee dingen doen met je hypotheek:
- Je lost je oude hypotheek volledig af en sluit een nieuwe hypotheek af met de daarbij geldende rente voor je nieuwe woning.
- Je lost je oude hypotheek af en neemt de rente-afspraken van je vorige hypotheek mee naar je nieuwe hypotheek.
Wat voor jou de beste keus is, hangt af van de renteafspraken en de voorwaarden van je hypotheek. Is de huidige rentestand lager dan de rente op je oude hypotheek? Dan kan het interessant zijn een nieuwe hypotheek af te sluiten. Maar heb je jouw oude hypotheek afgesloten tegen een rente die lager is dan de huidige rente? Dan wil je deze rente en de resterende looptijd waarschijnlijk meenemen naar je nieuwe huis. Wil je weten of het afsluiten van een nieuwe hypotheek en het meenemen van je rente voor jou mogelijk is? Bespreek dit dan met je adviseur.
Wanneer kun je je rente meenemen?
Als je een nieuwe woning koopt, kun je je bestaande hypotheek vaak meenemen naar je nieuwe hypotheek. Dit betekent dat je de rentecondities, de resterende rentevaste periode en ook je openstaande schuld meeneemt naar een nieuwe woning.
Omdat een nieuwe woning vaak duurder is, heb je waarschijnlijk nog een aanvullende hypotheek nodig. Deze aanvullende hypotheek sluit je af tegen de dan geldende rente en voorwaarden. Voor de totale nieuwe hypotheek wordt de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van het huis dan opnieuw bepaald. Je totale hypotheek kan daardoor in een andere tariefgroep vallen dan je oude hypotheek. In dat geval wordt de ‘meegenomen’ rente tijdens de rentevaste periode aangepast.
Rente Meeneemregeling BLG Wonen
Heb je een gunstige hypotheekrente bij ons en wil je die meenemen als je een ander huis koopt? Dan kun je gebruikmaken van de Rente Meeneemregeling.
Goed om te weten: is de resterende looptijd van je rentevaste periode korter dan 10 jaar? Dan toetsen we de haalbaarheid van de hypotheek tegen de dan geldende AFM toetsrente. Ook als de huidige rente lager is. Het kan dus voorkomen dat de gewenste hypotheek niet haalbaar is in combinatie met onze Rente Meeneemregeling. In dat geval moet worden gekozen voor een hele nieuwe hypotheek tegen de actuele hypotheekrente.
Hier moet je op letten bij het meenemen van je hypotheekrente
Wil jij je hypotheek meenemen naar een nieuwe woning? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
Je nieuwe huis financieren bij dezelfde hypotheekverstrekker
Als je jouw hypotheek meeneemt, moet je je nieuwe huis bij dezelfde partij financieren. De hypotheekverstrekker behandelt het meenemen van je hypotheek als een nieuwe hypotheekaanvraag. Je hypotheek is namelijk gekoppeld aan je oude huis.
De hypotheekverstrekker beoordeelt of je voldoet aan de regels en voorwaarden die gelden op het moment dat je het verzoek indient om je hypotheek mee te nemen. Is je nieuwe hypotheek hoger dan de openstaande schuld van je oude hypotheek? Dan gelden voor dit deel van de hypotheek de actuele rentetarieven.
Blijft de hypotheekrente hetzelfde?
Het meenemen van je hypotheek hoeft niet te betekenen dat de rente hetzelfde blijft. De hoogte van de hypotheekrente is onder andere afhankelijk van de verhouding tussen de waarde van het huis en het hypotheekbedrag. Als je een nieuw huis koopt, wordt deze verhouding opnieuw bepaald. Dit kan gevolgen hebben voor de hypotheekrente. Bijvoorbeeld als je nu een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie en daar met je nieuwe huis niet meer voor in aanmerking komt.
Overwaarde gebruiken voor je nieuwe hypotheek
Als je je huis met overwaarde verkoopt, dus voor een hoger bedrag dan je het hebt gekocht, moet je dit geld in principe gebruiken voor het kopen van je nieuwe huis. Doe je dit niet? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Als je een duurder huis koopt en geen extra eigen geld inlegt, heb je een hogere hypotheek nodig. De aanvullende lening moet je afsluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker.
Oude woning nog niet verkocht
Is je huidige woning nog niet verkocht en heb je je hypotheek dus nog niet afgelost? Maar heb je al wel een nieuwe woning gekocht? Ook dan kun je je rente meenemen. Je neemt de rente-afspraken van de oude hypotheek dan direct mee naar de hypotheek voor het nieuwe huis. De rente op de hypotheek op je huidige woning wordt dan, tot de woning is verkocht, omgezet naar een rente voor een overbruggingskrediet. Het openstaande hypotheekbedrag wordt omgezet naar een aflossingsvrij leningdeel en los je in één keer af bij de verkoop van je woning.
Rente meenemen als je uit elkaar gaat
Verkoop je de oude woning, omdat jullie uit elkaar gaan en kopen jullie allebei een nieuwe woning? Dan kun je het meenemen van de rente verdelen met je ex-partner, als de hypotheek op jullie beide naam staat. Verkoop je de oude woning niet en blijf jij of je ex-partner in het huis wonen? Dan wordt de woning niet helemaal verkocht. De persoon die vertrekt kan in dat geval geen gebruik maken van de Rente Meeneemregeling.
Meer over scheiden en je hypotheek
Kosten voor het meenemen van je hypotheek
Je betaalt geen extra kosten voor het meenemen van je hypotheek naar je nieuwe woning. Zowel bij het meenemen van je hypotheek als het afsluiten van een nieuwe hypotheek worden de volgende kosten berekend:
- Kosten voor hypotheekadvies
- Notariskosten voor de nieuwe hypotheekakte
- Taxatiekosten
- Eventuele kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie
Wil je advies over wat de beste keuze is in jouw situatie; je hypotheek meenemen of een nieuwe afsluiten? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur.
Vind een adviseur bij jou in de buurt