Huis 'onder water'
Op deze pagina:
- Wat betekent het als je huis ‘onder water’ staat?
- Staat mijn huis onder water?
- Moet je iets doen als je huis onder water staat?
- Je wilt je huis verkopen, maar het staat onder water
- Kun je je hypotheek oversluiten als je huis onder water staat?
- Extra aflossen om je huis weer ‘boven water’ te krijgen
- Wat moet je doen als je huis onder water staat en de einddatum van je hypotheek nadert?
- Is de rente over je restschuld fiscaal aftrekbaar?
Wat betekent het als je huis ‘onder water’ staat?
Je huis staat ‘onder water’ als je hypotheek hoger is dan de huidige marktwaarde van je huis. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De woningwaarde is bijvoorbeeld gedaald nadat je het huis hebt gekocht of je hebt een hogere hypotheek afgesloten dan je huis waard is.
Staat mijn huis onder water?
Om te bepalen of je huis onder water staat, heb je drie bedragen nodig:
- Je resterende hypotheekschuld
- De huidige waarde van je huis
- Het vermogen dat je eventueel hebt opgebouwd binnen je hypotheek
Je resterende hypotheekschuld en het eventuele vermogen dat je binnen je hypotheek hebt opgebouwd, kun je terugvinden in het jaaroverzicht van je hypotheekverstrekker. Om erachter te komen wat de huidige waarde van je huis is, kun je de WOZ-waarde opvragen, maar dit is een schatting van de waarde die op 1 januari van het vorige jaar is vastgesteld. Voor een exacte bepaling van de woningwaarde raden we je aan een taxatie uit te laten voeren.
Moet je iets doen als je huis onder water staat?
Als je je hypotheeklasten gewoon kunt betalen en niet van plan bent te gaan verhuizen, hoef je niet perse iets te doen als je huis onder water staat. Als je moeite hebt met het betalen van je maandlasten, is het belangrijk om actie te ondernemen.
Je wilt je huis verkopen, maar het staat onder water
Als je je huis wilt verkopen omdat je gaat verhuizen en je huis staat onder water blijf je achter met een restschuld. Je huis is namelijk minder waard dan de hoogte van je resterende hypotheekschuld. Voor een nieuw huis moet je een nieuwe hypotheek afsluiten. Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je de restschuld meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Bij BLG Wonen kun je gebruikmaken van de Restschuldregeling, waarbij je de restschuld onder voorwaarden mee kunt nemen naar je (volgende) hypotheek bij BLG Wonen.
Door te verhuizen en de restschuld mee te financieren in je nieuwe hypotheek los je het probleem van de restschuld natuurlijk niet op. Maar het kan je wel helpen om de verhuizing mogelijk te maken.
Hypotheek met NHG-garantie
Staat je huis onder water en heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is het onder voorwaarden mogelijk om je restschuld kwijt te laten schelden. Je komt hier alleen voor in aanmerking als je door een verandering in je persoonlijke situatie je hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld omdat je je baan bent verloren, arbeidsongeschikt bent geraakt of omdat je partner is overleden. Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen betaalt in dat geval de rest van de schuld. Mits je voldoet aan bepaalde voorwaarden.
Kun je je hypotheek oversluiten als je huis onder water staat?
Als je huis onder water staat, kun je overwegen je hypotheek over te sluiten. Niet alle hypotheekverstrekkers accepteren een hypotheekaanvraag als je huis onder water staat. De restschuld die gefinancierd moet worden, vormt voor de hypotheekverstrekker namelijk een extra risico. Informeer of je jouw hypotheek kunt oversluiten naar BLG Wonen als je huis onder water staat.
Extra aflossen om je huis weer ‘boven water’ te krijgen
Als je in je huis wilt blijven wonen, maar er wel voor wilt zorgen dat je huis snel weer ‘boven water’ staat, kun je overwegen extra af te lossen op je hypotheek.
Met spaargeld
Als je genoeg spaargeld hebt, kan het interessant zijn om hiermee de hypotheekschuld te verlagen. Bijvoorbeeld als je hypotheekrente hoger is dan je spaarrente. Als je extra aflost op je hypotheek verlaag je namelijk je maandlasten. Hoeveel je per jaar mag aflossen zonder een vergoeding te hoeven betalen voor het renteverlies van de bank verschilt per hypotheekverstrekker. Let op: extra aflossen op je hypotheek heeft voor- en nadelen.
Wat moet je doen als je huis onder water staat en de einddatum van je hypotheek nadert?
Zodra je hypotheek afloopt, moet je de resterende hypotheekschuld terugbetalen. Staat je huis dan nog onder water en heb je niet genoeg geld om de hypotheek af te lossen? Dan moet je je huis mogelijk verkopen, met een restschuld als resultaat. In sommige gevallen is het mogelijk een nieuwe hypotheek af te sluiten.
Is de rente over je restschuld fiscaal aftrekbaar?
De rente die je betaalt over de Restschuldregeling kun je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit kan maximaal 15 jaar lang en alleen als de restschuld is ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017. Een hypotheekverstrekker neemt je restschuld mee in de berekening van de maximale hypotheek voor je nieuwe huis, waardoor je met een restschuld minder kunt lenen voor je nieuwe huis wanneer je die niet hebt.