Met een studieschuld de woningmarkt op

Studieschulden maken het kopen van een eerste woning vaak lastig. Hoe maken we de koopwoningmarkt voor afgestudeerden weer toegankelijker? BLG Wonen schreef er een position paper over. Dinsdag 10 september boden wij deze position paper aan in Den Haag.


In de (na)zomermaanden vindt de jaarlijkse zoektocht en – voor wie geluk heeft – de grote studentenverhuizing plaatst. Van het ouderlijk huis naar een studentenwoning. Of van de studentenwoning naar een grotere huur- of eigen koopwoning. Hoewel er veel aandacht voor starters is op de woningmarkt, is het opmerkelijk dat zij bij beleidsmakers vaak pas in beeld komen wanneer de studieperiode achter hen ligt. Dat geldt voor studenten die zijn aangewezen op de sociale huurmarkt, de vrije huurmarkt of de koopmarkt.

Aanbieden position paper in Den Haag

Meer aandacht voor studentenhuisvesting en studieschuld

Wij pleiten voor meer aandacht voor de positie van studenten op de woningmarkt. Studentenhuisvesting en studieschuld hebben namelijk impact op het kunnen afsluiten van een hypotheek. En als geldverstrekker zien we daar vaak problemen ontstaan. Tijd om aan de bel te trekken dus.

Aanbevelingen voor beter beleid

In onze position paper bespreken we allereerst de positie van ex-studenten die de koopmarkt op willen. Vervolgens staan we stil bij de fase waarin de studieschuld wordt opgebouwd: wat zijn de bepalende factoren daarin? We eindigen met aanbevelingen voor een beter beleid.

Lees de position paper: