“Ik raad het iedereen af maximaal te lenen”

Danial Sedrak: “Ik raad het iedereen af maximaal te lenen”

“Maximaal lenen, maximaal leven.” Dat is wat Danial Sedrak (32) betreft wel een goede samenvatting van zijn studietijd. Hij zou het achteraf niemand aanraden, want een woning kopen is door zijn hoge studieschuld erg moeilijk.


“In 2013 ben ik begonnen in Eindhoven aan de Hogeschool Fontys. De opleiding heette toen Financial Service Management. Dat is toegespitst op de financiële dienstverlening. We kregen daar ook al wat les over hypotheken en andere financiële producten. Voorafgaand aan die opleiding heb ik MBO gedaan. In het begin heb ik niet geleend, want toen had ik genoeg aan een basisbeurs. Naderhand, toen ik HBO ben gaan doen, was het toch verleidelijk wat bij te lenen. Voor mijn studie in Nederland was het niet noodzakelijk. Het was meer het gemak. Je hoeft maar ergens te klikken op een knop en je krijgt geld. Ik ben ook voor mijn minor een jaar in Spanje geweest. Daar kwam de buitenlandse studiebeurs wel goed van pas, want ik had geen inkomen, geen werk en had al mijn tijd nodig voor de studie.”

Stond je er toen ook bij stil dat het een lening was die je ooit zou moeten terugbetalen?

“Ik werkte toentertijd hier en daar wat bij, dus financieel was het best te doen allemaal. Maar bijlenen was verleidelijk om leuke dingen te ondernemen. Alleen je staat er niet bij stil wat de impact is op het verkrijgen van een hypotheek. Daar zouden studenten wel wat bedachtzamer op mogen zijn. Toen ik 18 was, stond ik daar heel anders in dan nu.”

Had je wel het gevoel dat er voldoende informatie was over de gevolgen van lenen?

“Er is genoeg informatie te vinden, maar het bewustzijn is er bij studenten nog niet. Dat is waar het misgaat. Even een voorbeeld uit mijn huidige werk als medewerker bij de klanten- en nabestaandenservice van BLG Wonen: als je een bouwdepot wilt aanvragen zonder hypotheekadviseur, vereisen de meeste geldvertrekkers dat je eerst een kennis- en ervaringstoets doet. Maar lenen voor je studie gaat met een druk op de knop.”

Danial Sedrak: “Ik raad het iedereen af maximaal te lenen”
"Als je een bouwdepot wilt aanvragen zonder hypotheekadviseur, vereisen de meeste geldvertrekkers dat je eerst een kennis- en ervaringstoets doet. Maar lenen voor je studie gaat met een druk op de knop.”
Danial Sedrak, starter op de woningmarkt

Hoeveel heb je geleend?

“Ik heb het maximale geleend en ook langer dan vier jaar over mijn studie gedaan. Denk maar aan een studieschuld van boven de € 50.000.”

Wat betekent deze schuld voor het verkrijgen van een hypotheek?

“Het doet echt wat met je leencapaciteit. Laat ik een fictief voorbeeld geven op basis van een online leentool die ik net heb ingevuld. Stel: mijn maandelijkse aflossing op mijn studieschuld is € 300. Dan kun je met een inkomen van € 45.000 bruto per jaar maximaal € 128.579 lenen. Als je datzelfde inkomen behoudt en je verlaagt het maandbedrag voor de aflossing van de studieschuld met € 50 dan kun je al bijna € 30.000 meer lenen.

Ik woon in het zuiden van het land, in een relatief goedkope regio. In het gunstigste scenario vind ik daar nog een woning van twee ton, maar dan kom ik dus – uitgaande van bovenstaande voorbeeld - € 75.000 tekort. Dan ben ik nog wel 10 jaar aan het sparen of ik moet een gift van familie krijgen.

Genoeg bij elkaar sparen wordt wel een uitdaging. En voor je het weet, stijgen de huizenprijzen harder dan dat je kunt sparen. In sommige gemeenten kun je een starterslening krijgen, dat is een beetje plan-B. Plan-C zou vermogensoverdracht binnen de familie kunnen zijn, maar niet iedereen heeft die luxe. Om iets te kunnen kopen met een flinke DUO-lening, moet je dus alle registers opentrekken. Ik raad het daarom iedereen af om maximaal te lenen.”

Zie je jezelf nog naar een koopwoning verhuizen?

“Ik woon nog bij mijn ouders en zit daar goed. Nu mijn ouders wat meer op leeftijd zijn, hebben zij mij misschien ook nodig. In dat geval blijf ik langer thuis wonen. Maar in principe zou ik voor mijn 35e wel een eigen woning willen kopen, want dan betaal je voor woningen tot € 510.000 geen overdrachtsbelasting. Of het lukt? Geen idee. Het zijn toch vrij kleine appartementen waar ik nu voor in aanmerking kom en niet altijd in goede staat. Ik zal ook een beetje geluk nodig hebben.”

Meer informatie

Ben je zelf een starter op de woningmarkt met een studieschuld? Laat je dan goed adviseren over je mogelijkheden door een onafhankelijke hypotheekadviseur.
Lees meer over een hypotheek en een studieschuld

Lees ook onze andere artikelen in deze serie: