“Ik had nooit gedacht dat een studieschuld zoveel impact zou hebben”

Frans Nieuwenhuijs: “Ik had nooit gedacht dat een studieschuld zoveel impact zou hebben”

Frans Nieuwenhuijs (38 jaar) studeerde zorgeloos in Groningen, maar ontdekte pas toen hij een woning wilde kopen de flinke impact van zijn hoge studieschuld. Met de grootst mogelijke moeite én een beetje geluk, lukte het hem en zijn vrouw toch een woning te kopen. “Het zou heel helder moeten zijn: als je dit leent, betekent het dat. Zodat je als student het hele plaatje ziet, voordat je tekent voor het aangaan van schulden.”


“In augustus 2020 ben ik getrouwd en ergens rond de jaarwisseling van 2021 zijn mijn vrouw en ik op huizenjacht gegaan. Zij komt uit het buitenland en vond het erg belangrijk dat we een woning kochten. Ik had haar gewaarschuwd dat het erg ingewikkeld is op de huidige woningmarkt, zeker gezien de studieschuld die ik had opgebouwd. En eerlijk gezegd had ik het idee al laten varen om ooit een huis te kopen.

Mijn vrouw is op zoek gegaan naar een koophuis, maar dat viel niet mee. De omgeving Utrecht, waar we destijds woonden, viel af. Zelfs een klein appartement in een achterstandswijk buiten de ring, bleek onhaalbaar. We zijn al snel verder om ons heen gaan kijken, naar kluswoningen. Op de Veluwe vonden we niets betaalbaars. Uiteindelijk zijn we in Zaltbommel terecht gekomen, maar daarmee hebben we echt heel veel geluk gehad, want het was echt kantje boord om het rond te krijgen. De huizen zijn er toch net wat goedkoper dan in de Randstad. Mede ook doordat – daar ben ik nu achter – er veel files staan naar Utrecht en Den Bosch. Toch hebben we flink ons best moeten doen om deze woning te bemachtigen. We schreven de verkopers een lange motivatiebrief over onze moeizame zoektocht en dat we echt hoopten dat ze hem aan ons wilden verkopen. Inmiddels wonen we er, maar we moeten er nog veel aan doen. Het is zeg maar leefbaar, maar veel is aan vervanging toe.”

Hoeveel studieschuld had je?

“Het precieze bedrag hou ik graag voor mezelf, maar het bedrag ligt ruim boven de € 50.000.”

Was het een bewuste keuze om dit bedrag te lenen?

“In zijn geheel niet. Toen ik ging studeren dacht ik: de rente staat toch op nul en als ik ben afgestudeerd en aan het werk ben, betaal ik het wel weer terug. Ik stond er destijds helemaal niet bij stil dat ik daardoor later moeilijker een woning kon kopen of andere leningen kon aangaan. Ook van mijn medestudenten herinner ik mij dat die er niet bij stil stonden. We hadden laatst een bedrijfsuitje en daar spraken we over de woningprijzen. Twee jonge collega’s, nog niet zo lang afgestudeerd, wonen nog thuis omdat ze zich geen woning kunnen veroorloven. Dat is toch best schrijnend.”

Frans Nieuwenhuijs: “Ik had nooit gedacht dat een studieschuld zoveel impact zou hebben”
"“Ik was mij niet bewust van de consequenties en ik zou graag zien dat toekomstige studenten wel inzage krijgen in de gevolgen."
Frans Nieuwenhuijs kocht met een studieschuld én veel moeite een eigen huis

Maar waarom is het jou dan toch gelukt om een huis te kopen?

“Wat mijn redding is geweest, is dat op het moment dat ik even zonder werk zat ik ingeloot werd voor een sociale huurwoning. Dat betekent dat ik een lage huur had en dus een paar jaar kon sparen. Het geld had ik belegd in een bedrijf dat flink is gaan groeien, dus ik heb ook nog eens een goed rendement behaald. De financiering van mijn woning had ik nooit rond gekregen zonder deze eigen middelen in te brengen.”

Wat is je advies voor wie aan een studie begint en voor de keuze staat om geld te lenen?

“Ik was mij niet bewust van de consequenties en ik zou graag zien dat toekomstige studenten wel inzage krijgen in de gevolgen. Ik heb daarom een advies voor de overheid. Het zou voor aankomende studenten helder moeten zijn: als je dit leent, betekent het dat. Zodat je het hele plaatje ziet, voordat je tekent voor het aangaan van schulden. Elk jaar zou je vervolgens weer voor de keuze moeten komen te staan of je meer, minder of geen schulden wil aangaan. Ik vind dat de overheid hierin het goede voorbeeld zou moeten nemen. Vrijheid is een van de grondbeginselen voor de mens en financiële vrijheid is daar een onderdeel van. Wat ik geleerd heb, is dat je voorzichtig moet zijn bij het aangaan van schulden. Dat geef ik nu aan mijn dochter mee en daar word ik blij van.”

Meer informatie

Ben je zelf een starter op de woningmarkt met een studieschuld? Laat je dan goed adviseren over je mogelijkheden door een onafhankelijke hypotheekadviseur.
Lees meer over een hypotheek en een studieschuld

Lees ook onze andere artikelen in deze serie: