Bouwen met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO): Ralph bouwde zo zijn eigen huis

Ralph Bekkers (34) heeft na een lang en hobbelig traject eindelijk zijn droom kunnen realiseren: een duurzame nieuwbouwwoning in het dorp waar hij is opgegroeid. Hij bouwde zijn woning in Sint Geertruid met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). In dit interview vertelt hij over de voordelen, maar ook over de uitdagingen van deze bijzondere woningbouwvorm. En geeft hij tips aan toekomstige CPO-ers.


Het CPO-project in het Limburgse Sint Geertruid was al langer in de maak. Enkele jaren geleden was er in het dorp al een informatieavond over een nieuwbouwplan in twee fases. Fase 1 was al gerealiseerd, maar fase 2 bleef lang stilliggen. Tot een groep koopstarters uit het dorp, waaronder Ralph, besloot om de handen ineen te slaan. 

Mooi initiatief 

"Binnen de lokale fanfare zat een wethouder van de gemeente, die over ruimtelijke ordening gaat", vertelt Ralph, die werkt als coördinator bij de Klantenservice van BLG Wonen. "Die vertelde de andere deelnemers dat de gemeente open stond voor een CPO-project in fase 2 van het nieuwbouwplan. Zo is het balletje gaan rollen." 

Voordat Ralph zich aansloot bij de CPO-groep, had hij al wel gekeken naar andere opties. "Ik vond het wel belangrijk om dicht bij mijn vrienden en familie in het dorp te blijven wonen. Ik had al een paar appartementen bekeken, maar dit CPO-project leek me toch interessanter. Het ging immers om een duurzame, gasloze woning waar ik mijn eigen wensen in kon verwerken." 

De groep koopstarters ging op zoek naar een projectontwikkelaar en vond die in Roger van Eijs van Swentibold. "Hij had nog nooit eerder een CPO-project gedaan, maar vond het een mooi initiatief en wilde ons graag helpen", aldus Ralph. 

Wat is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)?

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouw- of verbouwproject. Zo laat je bij CPO samen met je toekomstige buren een aantal woningen bouwen. Dit kunnen nieuwe woningen zijn, maar ook het ombouwen van bijvoorbeeld een oude fabriek of voormalige school tot woningen. De grond en eventueel het te transformeren object kopen jullie zelf. Samen met je toekomstige buren bepaal je hoe de woningen en de omgeving hiervan eruit komt te zien.

Meer over het bouwen en een hypotheek binnen een CPO-project

Uitdagingen onderweg 

Hoewel de opzet van het project aantrekkelijk klonk, bleek de uitvoering in de praktijk toch een behoorlijke uitdaging. “Wij hadden geen ervaring met (nieuw)bouw en alles wat daarbij komt kijken. Ook hadden wij geen CPO-begeleider die het proces overzag en ons hierbij hielp. Er waren geen strakke kaders vanuit de gemeente. Alles moest eigenlijk ter plekke worden bedacht. Dat zorgde voor veel vertraging en extra stappen in het proces." 

Zo moest de groep deelnemers zelf de verkaveling bepalen en uitwerken. "Dat was best een uitdaging met negen woningen en zoveel verschillende wensen en ideeën", vertelt Ralph. "We hadden echt iemand nodig die de belangen van de groep kon behartigen en knopen kon doorhakken." 

"Een belangrijke voorwaarde voor de hypotheek was dat de kaveltoewijzing goed geregeld moest zijn. Daar heb ik extra aandacht voor gevraagd bij de projectontwikkelaar."
Ralph Bekkers, CPO-bouwer

De financiering 

Ralph was al vroeg betrokken bij het CPO-initiatief, maar pas in een later stadium nam hij contact op met een hypotheekadviseur. "Ik zag op LinkedIn een bericht over de mogelijkheid om een bouwkavel te financieren, nog zonder omgevingsvergunning. Dat motiveerde me om direct in actie te komen." 

Ralph wilde graag een hypotheek bij BLG Wonen. Daarom ging hij langs bij een hypotheekadviseur uit zijn netwerk die ervaring had met BLG Wonen. "Uiteindelijk heeft deze hypotheekadviseur van STERK financieel advies de hypotheek voor mij geregeld. Dat verliep erg soepel. Ik heb de andere deelnemers geïnformeerd dat we de hypotheekaanvraag in gang konden zetten en de rente vast konden zetten. Daardoor zijn meerdere CPO-deelnemers bij mijn hypotheekadviseur terechtgekomen. Hij wist inmiddels hoe dit project in elkaar zat.”  

“Een belangrijke voorwaarde voor de hypotheek was dat de kaveltoewijzing goed geregeld moest zijn. Daar heb ik extra aandacht voor gevraagd bij de projectontwikkelaar. Het moest duidelijk zijn in de aannemingsovereenkomst aan wie welke kavel toebehoorde." 

Naast de hypotheek, kreeg Ralph ook financiële steun van zijn ouders. "Zonder hulp van mijn ouders en de gereduceerde grondprijs die de gemeente bood, was het voor mij als alleenstaande starter niet haalbaar geweest. Veel starters hebben het financieel gewoon heel moeilijk op de woningmarkt. Voor mij was dit dan ook de enige manier om een passende woning in mijn dorp te kunnen kopen, die helemaal naar mijn smaak is gebouwd", zegt Ralph.  

Het resultaat mag er zijn! 

Ondanks de hobbelige weg is Ralph heel blij met het resultaat. Een groot voordeel van CPO is volgens Ralph de mogelijkheid tot maatwerk. "We konden als groep onze wensen doorgeven aan de architect. De architect had eigenlijk een standaardconcept aangeleverd voor een 2-onder-1-kap woning. Maar binnen de CPO-groep mochten we dat concept verder aanpassen en personaliseren. Dat was echt fantastisch. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor een grotere badkamer, ten koste van iets minder ruimte in de slaapkamers. En aan de voorkant wilde ik grote ramen tot op de grond, in plaats van de standaard kleine ramen." 

Advies voor toekomstige CPO-ers 

Ralph heeft enkele tips voor anderen die in de toekomst een CPO-project willen starten. "Schakel zeker een onafhankelijke CPO-begeleider in. Die kan de belangen van de groep behartigen en ervoor zorgen dat er vaart in het proces blijft, omdat hij veel ervaring heeft met CPO-bouw." 

Ook adviseert hij om een goed contact met de gemeente op te bouwen. "Probeer iemand te vinden die je kan helpen en die je door alle stappen heen kan loodsen. Bij ons was het contact erg stroperig door de lange lijnen binnen de gemeente." Daarnaast is het belangrijk om als groep goed samen te werken en elkaars belangen te respecteren. "Er zullen altijd verschillen zijn in wensen en ideeën. Zorg dat je daar goed over communiceert en gezamenlijk beslissingen neemt." 

Als we Ralph vragen of hij nog eens in CPO-verband zou bouwen, moet hij even nadenken. "Het heeft zoveel frustratie, tijd en stress gekost. Dus ik weet niet of ik het snel nog een keer zou doen. Maar als ik nu naar mijn woning kijk - een ruime 2-onder-1-kapper met een grote tuin én in het dorp waar ik vandaan kom - ben ik daar wel heel blij mee.” 

Hypotheek voor bouwen met CPO

Denk jij na over het bouwen van een woning in CPO-verband? Onder voorwaarden kun je bij BLG Wonen een hypotheek krijgen voor bouwen binnen een CPO-project. Maak een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt en ontdek wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn. Een eerste oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend.

Vind een adviseur