”BLG Wonen is intrinsiek gemotiveerd om de woningmarkt een beetje beter te maken”

BLG Wonen 70 jaar: interview Marleen Janssen Groesbeek

Marleen Janssen Groesbeek is lector bij Avans Hogeschool, specialist op het gebied van duurzaam ondernemen en deed samen met BLG Wonen onderzoek naar de woningmarkt. Hoe kijkt zij aan tegen de 70-jarige jubilaris BLG Wonen? “Jullie mogen best nóg meer aan de weg timmeren om het maatschappelijk debat over de toegang tot de woningmarkt op gang te krijgen.”


Als je in je geheugen teruggaat, wanneer hoorde je voor het eerst van BLG Wonen?

“Dat moet zo’n 25 jaar geleden zijn, want zo lang houd ik mij nu bezig met het thema duurzaamheid. Destijds viel BLG Hypotheken, zoals jullie destijds heetten, onder SNS Reaal.”

Op welk bedrijf lijkt BLG Wonen in de wereld van de hypotheekmarkt?

“Jullie zijn tamelijk uniek en maken ook onderdeel uit van de Volksbank, met merken die allemaal een specifieke maatschappelijke missie hebben. Ik vind BLG Wonen een mooi voorbeeld van een impact-onderneming: een commerciële bank die zijn maatschappelijk rol en taak niet uit het oog verloren is. Zeventig jaar geleden opgericht vanuit een maatschappelijke urgentie – om mijnwerkers aan een woning te helpen - en nog steeds intrinsiek gemotiveerd om de woningmarkt een beetje beter te maken.”

Kun je iets vertellen over het gevoel dat het merk BLG Wonen bij je opriep toen je ons leerde kennen?

“Destijds kende ik jullie vooral als hypotheekverstrekker. Dat sociale beeld heb ik pas later van BLG Wonen gekregen toen ik meer over bedrijf te weten kwam. Dat was toen ik vanuit ASN Bank, waar ik in de Raad van Advies zit, in gesprek raakte met BLG Wonen over vormen van samenwerking. Toen zag ik ook de sociale kant van BLG Wonen, dat jullie je inzetten voor de woontoegankelijkheid in Nederland en onderzoek doen naar de woningmarkt.

Twee jaar geleden alweer heb ik samen met jullie expert woontoegankelijkheid Georgette Lageman een rapport geschreven over de staat van de huizenmarkt. Doel was het maatschappelijk debat te openen over de onrechtvaardigheid van die markt. Ondertussen is de ongelijkheid alleen nog maar meer toegenomen. Jullie constateerden vorig jaar bijvoorbeeld zelf al op basis van onderzoek dat de kloof tussen starters en doorstromers op de woningmarkt nog nooit zo groot was.”

"Wat mij betreft mag BLG Wonen nóg meer aan de weg timmeren om het maatschappelijke debat op gang te krijgen. Ik denk dat jullie hele interessante ideeën hebben, maar er nog niet zo goed in slagen om dat net als de andere grootbanken voor elkaar te krijgen.”
Marleen Janssen Groesbeek is lector bij Avans Hogeschool en specialist op het gebied van duurzaam ondernemen

Het probleem is alleen maar groter geworden, maar wat vind je van de rol van BLG Wonen als aanjager van het debat?

“Ik zie dat jullie een bijdrage leveren aan de woontoegankelijkheid in Nederland. Door jullie onderzoek naar het splitsen van woningen bijvoorbeeld. Of de aandacht die jullie hebben voor huisvesting door werkgevers. Maar de vraag is wat een buitenstaander er nou helemaal van merkt. Wat dat betreft mag BLG Wonen nóg meer aan de weg timmeren om het maatschappelijke debat op gang te krijgen. Ik denk dat jullie hele interessante ideeën hebben, maar er nog niet zo goed in slagen om dat net als de andere grootbanken voor elkaar te krijgen.”

Hoe komt dat?

“Ik denk dat het er mee te maken heeft dat de media meer belangstelling hebben voor wat de hoofdeconomen van de grootbanken zeggen. Maar misschien dat jullie 70-jarige bestaan er een rol in kan spelen om BLG Wonen meer op de kaart te zetten.”

Zijn er naast woningsplitsen en duurhuurders nog onderwerpen waarvan je denkt ‘hé, daar zou BLG Wonen in kunnen duiken’?

“Als je nu een hypotheek wilt krijgen, dan geldt dat voor dat ene huis dat je wilt kopen. Zoals die woning in het Kadaster staat. Maar ja, je zou als BLG Wonen ook andere financieringsvormen kunnen beproeven. Bijvoorbeeld mensen helpen een stukje van een woning te kopen. In België en het Verenigd Koninkrijk bestaat die constructie, Rent-to-Buy genaamd. Je begint dan als huurder en zodra je eraan toe bent kun je beetje bij beetje je woning kopen. Het is ontzettend moeilijk om in deze tijd je eerste huis te kopen en dit soort vernieuwende constructies zouden daarbij kunnen helpen.”

"Helaas zijn er nog geen goede efficiënte ingrepen bedacht om mensen aan de onderkant van de woningmarkt een goede start te geven. Maar ik denk wel dat het zou kunnen. Ik zou het een goed idee vinden om de woningcorporaties weer terug te brengen in hun oude hoedanigheid. "
Marleen Janssen Groesbeek is lector bij Avans Hogeschool en specialist op het gebied van duurzaam ondernemen


Je zegt eigenlijk: omarm de innovatie?

“Ja, maar waar ik mij wel zorgen over maak, is dat daar vanuit de politiek soms dan weer een stokje voor gestoken wordt. Zo heeft BLG Wonen een mooi product om een woning te verhuren, waarbij de voorwaarde is dat de verhuurder zich aan het puntenstelstel committeert. De huren zijn dus schappelijk. Maar belastingtechnisch is verhuur minder aantrekkelijk gemaakt en dus verkopen sommige verhuurders hun woningen. Dat vind ik nou echt een gemiste kans, want er zijn al te weinig huurwoningen en dat tekort wordt nu dus alleen maar groter.”

Helaas zijn er nog geen goede efficiënte ingrepen bedacht om mensen aan de onderkant van de woningmarkt een goede start te geven. Maar ik denk wel dat het zou kunnen. Ik zou het een goed idee vinden om de woningcorporaties weer terug te brengen in hun oude hoedanigheid. Dat zij dus zorgen voor betaalbare huren voor verpleegsters, onderwijzers en iedereen die nu niet makkelijk op de woningmarkt terecht kan. Het is natuurlijk een beetje verdrietig dat je 35 jaar oud bent en nog bij je ouders thuis op zolder moet wonen, omdat je je geen betaalbaar woning kunt veroorloven.”

Hoe zie je de toekomst van BLG Wonen?

“Als lid van de Raad van advies van de ASN Bank, vind ik BLG Wonen een hele interessante bank om mee samen te werken. Natuurlijk doen jullie al projecten samen, bijvoorbeeld rond biobased bouwen maar dat kan nog wel geïntensiveerd worden. De overeenkomst is dat allebei de banken op leeftijd zijn. Als het mensen waren geweest dan waren ze nu met pensioen. Ook veel klanten van ASN Bank en BLG Wonen zijn al jaren klant en erg trouw. Dat levert een mooie basis om samen de problemen van deze tijd aan te pakken. Vooral waar de woningmarkt en het thema duurzaamheid elkaar raken. Ik denk bijvoorbeeld aan de funderings- en overstromingsproblematiek waar woningeigenaren steeds meer mee te maken hebben.”

Lees meer interviews