5 tips om je huis duurzaam te onderhouden

5 tips om je huis duurzaam te onderhouden


Je huis goed onderhouden doe je vaak om praktische redenen. Zodat de woning er netjes uitziet en je geen oplopende kosten hebt door achterstallig onderhoud. Maar wist je dat de staat van je huis ook voor een groot deel bepaalt hoe fijn je woont? Achterstallig onderhoud kan zelfs zorgen voor stress! Met deze tips kun je jouw huis duurzaam onderhouden.

Tip 1: Maak je kozijnen en kitranden regelmatig schoon

Het schilderwerk aan de buitenkant van je huis heeft onder weersinvloeden veel te verduren. Als je je ramen wast, neem dan gelijk de deuren, kozijnen en kitranden mee. Zo krijgt vuil geen kans zich te hechten. En hoe beter je je kitranden onderhoudt, hoe langer ze meegaan en dus goed isoleren. Gebruik voor het schoonmaken geen agressieve middelen, maar doe dit gewoon met warm water. Pas daarbij op met krassende voorwerpen, zoals schuursponsjes.

Vergeet ook het schilderwerk binnen niet af te nemen. Het kozijn aan de binnen- en buitenkant is namelijk één geheel. Als bijvoorbeeld het kozijn in de badkamer niet goed geschilderd of gekit is, trekt het vocht van binnen naar buiten. En dat zorgt voor problemen aan het buitenschilderwerk.

Over schilderwerk gesproken… Het is goed om het buiten schilderwerk eens in de vijf jaar te schilderen. Binnen heeft iets minder te verduren en kun je na zeven jaar opnieuw een likje verf geven.

Tip 2: Laat het dak inspecteren

Heeft het gestormd of hard gevroren? Ga dan niet zelf het dak op, maar laat het dak inspecteren en eventuele kapotte dakpannen vervangen. Daarnaast is het belangrijk om minimaal één keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Zeker in de seizoenen waarin bomen veel bladeren verliezen, kunnen dakgoten vol raken. Dat kan leiden tot doorhangende of zelfs verstopte dakgoten. Regenwater kan hierdoor over de goot stromen en zorgen voor lekkage. Ook kan de riolering verstopt raken, waardoor het in huis gaat stinken. Een goed moment om je dakgoot schoon te maken is in november, als de meeste bomen hun bladeren zijn verloren.

En je zonnepanelen? Als ze onder een hoek van meer dan 20 graden liggen, spoelt de regen ze vanzelf schoon. Schoonmaken is dan in principe niet nodig, tenzij er hardnekkige aanslag op komt. Bijvoorbeeld door vogelpoep of algen. Dan is het beter om ze zelf een schoonmaakbeurt te geven. Panelen die bijna plat liggen, kun je het beste een keer per jaar schoon (laten) maken. Dat kan gewoon met kraanwater.

Tip 3: Laat je cv-ketel en schoorsteen ieder jaar onderhouden

Ken je het tikkende geluid in je verwarming of de radiatorbuizen? Dat is een teken dat er luchtbellen in zitten waardoor de verwarming minder goed werkt. Het is dan een goed idee om het systeem te ontluchten. Met een speciale ontluchtingssleutel is dat zo gebeurd. Sowieso is het aan te raden om je cv-ketel ieder jaar te laten onderhouden door een specialist.

Gebruik je in de winter naast de centrale verwarming een open haard of houtkachel voor de sfeer? Doe dat het liefst zo min mogelijk, want deze kachels zijn energie-onzuinig en dragen flink bij aan de luchtvervuiling van je eigen omgeving. Laat hoe dan ook ieder jaar je schoorsteen vegen. Daarmee verlaag je de kans op een schoorsteenbrand met bijna 90%!

Tip 4: Neem ook de gevel van je huis mee in je schoonmaakronde

Door het weer kan op de gevel van je huis aanslag van mos en algen ontstaan. Deze zorgen voor verkleuring van de gevel. De oplossing? De hogedrukreiniger! De meeste aanslag kun je daarmee verwijderen. Hoe ruwer de muur, hoe meer mos er op kan groeien. Let daarom wel op dat de druk van de reiniger niet te hoog is, want daarmee kun je de harde laag van de bakstenen afspoelen en de voegen beschadigen. Als je niet alles weg krijgt, kun je een harde borstel gebruiken om de laatste restjes weg te halen.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om nieuwe aanslag op je gevel te voorkomen. Groene aanslag ontstaat meestal op vochtige plekken waar weinig zon komt. Kijk bijvoorbeeld of je het regenwater beter kunt afvoeren. Heb je een dichtbegroeide tuin langs de gevel? Dan kan snoeien ook een oplossing zijn. Als er meer zonlicht op de gevel schijnt, droogt deze sneller en groeit er minder snel mos en algen.

Tip 5: Maak het ventilatiesysteem schoon

Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat lucht van buiten gefilterd wordt en schoon naar binnen stroomt. Om die lucht schoon te houden, is het belangrijk je ventilatiesysteem te onderhouden. Maak je ventilatieroosters en afvoerventielen regelmatig schoon. Let er daarbij op dat je ze niet verwisselt en ze op dezelfde manier terugplaatst. Dat kun je zien aan de streepjes op het ventiel en de houder. Zorg ook dat je de instelling niet verandert.

Je mechanisch ventilatiesysteem heeft iedere vier jaar een onderhoudsbeurt nodig. Zo voorkom je dat het systeem geen volledig verse lucht meer kan aanvoeren.

Bespaar kosten met duurzaam onderhoud aan je huis

Waarom het zo belangrijk is om je huis periodiek te onderhouden? Het bespaart geld! Als je het onderhoud van je huis bijhoudt, is een kleine ingreep vaak voldoende. Bij achterstallig onderhoud loop je het risico dat een onderdeel zo is beschadigd, dat het niet meer gerepareerd kan worden en helemaal moet worden vervangen. Bovendien verkoop je een huis dat goed is onderhouden makkelijker dan een huis dat veel gebreken heeft. En dat is fijn als je verhuisplannen hebt.


Terug naar blogoverzicht