BLG Effectenhypotheek
Je hebt een aflossingsvrije hypotheek en je belegt in fondsen. Door te beleggen in beleggingsfondsen bouw je op een beleggingsrekening een kapitaal op waarmee je aan het einde van de looptijd jouw hypotheekschuld gedeeltelijk of compleet aflost. Tussentijds los je dus niets af op jouw hypotheekschuld. Je beleggingsrekening loopt bij BLG Wonen óf bij een andere aanbieder.
Hypotheekschuld op de einddatum
Aan het einde van de looptijd of bij verkoop van de woning los je de BLG Effectenhypotheek af met de opgebouwde waarde uit je beleggingen.
Als de opgebouwde waarde van je beleggingen dan tegenvalt, kan je met een schuld blijven zitten die je op een andere manier moet aflossen, bijvoorbeeld door de verkoop van je woning of door opgebouwd spaargeld/vermogen naast je hypotheek.
Onder de dan geldende hypotheekvoorwaarden kun je mogelijk een nieuwe hypotheek afsluiten. Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie. Zoals de hoogte van je inkomen en de waarde van je huis.
Ook na de verkoop van je woning kan het zijn dat je nog een restschuld overhoudt. Jouw adviseur kan je vertellen of je in aanmerking komt voor een restschuldfinanciering.
Heb je een verpande beleggingsrekening van BLG Wonen (BLG Doelbeleggen) voor deze hypotheek? Dan kun je de waarde van jouw beleggingen bekijken in Mijn BLG. Heb je elders een beleggersrekening die verpand is aan jouw BLG Effectenhypotheek? De betreffende beleggingsonderneming informeert je over de waarde van jouw beleggingen.
Eén keer per jaar overzicht waardeontwikkeling
Er is met een BLG effectenhypotheek een risico dat je aan het einde van de looptijd van jouw hypotheek met een schuld blijft zitten. Eén keer per jaar krijg je een waardeontwikkelings- en portefeuilletoets opgestuurd. Zo kun je zien hoe je er nu en straks voor staat en inschatten of er aanpassingen nodig zijn. Wil je meer informatie of twijfel je of er aanpassingen nodig zijn, neem dan contact op met jouw adviseur. Samen kan je kijken of je beleggingsprofiel nog aansluit bij je situatie.
Zo zien jouw maandlasten eruit
Je betaalt rente over je hypotheek. Daarnaast is het mogelijk om (maandelijks) een bedrag te beleggen. Heb je ook een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan betaal je hiervoor elke maand premie.
Als je wilt, kun je het bedrag dat je belegt verhogen of extra aankopen in een fonds doen. Heb je een verpande beleggingsrekening van BLG Wonen (BLG Doelbeleggen) voor deze hypotheek? Dan betaal je fondskosten en portefeuilletransactiekosten aan de fondsbeheerder. Deze kosten zijn al verwerkt in de koers van het fonds. Ook betaal je servicekosten aan BLG Wonen. Heb je elders een beleggersrekening die verpand is aan jouw BLG Effectenhypotheek? Dan informeert de betreffende beleggingsonderneming je over de kosten voor het beleggen.
Kosten voor BLG Doelbeleggen
Servicekosten
Je betaalt ons servicekosten voor de administratie van jouw beleggingsportefeuille. We brengen deze kosten per kwartaal bij je in rekening. Heb je onvoldoende saldo op je rekening? Dan verkopen we een deel van jouw portefeuille.
Kosten voor het beleggingsfonds
Je betaalt ook kosten aan het fonds waarin je belegt: fondskosten, transactiekosten in het fonds.
Fondskosten
Fondskosten zijn doorlopende kosten die je betaalt aan de fondsbeheerder om voor jou te beleggen. De fondskosten zijn 0,9% per jaar van uw gemiddeld belegd vermogen. Deze kosten zijn verwerkt in de koers van het fonds.
Transactiekosten in het fonds
Transactiekosten in het fonds zijn kosten die de fondsbeheerder maakt voor het aan- en verkopen van beleggingen die niet worden veroorzaakt door in-of uitstappen, maar door het aan- en verkopen van aandelen en obligaties in het algemeen. Deze kosten zijn verwerkt in de koers van het fonds.
Bekijk de Tarievenwijzer Beleggen voor de actuele kosten van de beleggingsfondsen.
Rente over je saldo
Als je (tijdelijk) niet belegt, krijg je een variabele spaarrente over het geld op jouw rekening. De actuele rente is 1,50% per jaar. Door te sparen loop je geen beleggingsrisico, hierdoor kan het saldo op jouw rekening niet lager worden. Maar heb je ook geen kans op een hoger rendement.
En als het rendement tegenvalt heb je misschien niet genoeg vermogen om jouw beleggingshypotheek aan het einde van de looptijd (voor een deel) af te lossen.
Dat betekent dat je met een schuld kunt blijven zitten.
Het kan een bewuste keuze van je zijn om nu niet te beleggen. Bijvoorbeeld als de einddatum van jouw hypotheek dichterbij komt of als beleggen toch niet helemaal bij je blijkt te passen. Wil je niet meer beleggen? Bespreek dan de mogelijkheden om jouw hypotheek aan te passen met jouw adviseur. Wil je weer gaan beleggen? Dan kun je dit zelf regelen in Mijn BLG of de app. Hier zie je jouw beleggingsportefeuille en kun je orders plaatsen. Verdiep je dan wel eerst in de risico’s van beleggen en de kenmerken van de verschillende fondsen.
Wil je extra aflossen?
Lees meer over de voor- en nadelen van extra aflossen op jouw hypotheek.
Effectenhypotheek en de belasting
Over de waarde van je beleggingen betaal je vermogensrendementheffing. Daarbij geldt een heffingsvrij vermogen van € 57.000 (2024) per persoon. Tot dit bedrag hoef je dus geen belasting te betalen.
Voorwaarden voor hypotheekaftrek
Rente aftrekbaar
Met deze hypotheek los je tussentijds niets af van jouw hypotheekschuld. Je betaalt iedere maand rente over de totale lening. Je kunt de rente onder voorwaarden aftrekken als de hypotheek gebruikt is voor aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning.
Een andere hypotheekvorm?
Wil je jouw hypotheek direct aflossen? Of wil je niet meer beleggen? Dan kan je hypotheek omzetten interessant zijn. Met jouw adviseur bespreek je welke mogelijkheden er in jouw situatie zijn. Hiervoor betaal je wel advieskosten aan de adviseur. Hij vertelt jou vooraf hoe hoog dit bedrag is.
Belangrijk om te weten
De waarde van jouw belegging kan dalen en stijgen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Jouw rendement kan hoger, maar ook lager uitvallen en schommelt meer naarmate de beleggingsvorm risicovoller is.
Bij beleggen loop je altijd het risico dat het rendement lager is dan je verwachtte. Maar het kan ook hoger uitvallen. Als het rendement tegenvalt, kun je dus met een schuld blijven zitten die je op een andere manier moet aflossen, bijvoorbeeld door verkoop van jouw woning of door spaargeld/vermogen naast jouw hypotheek op te bouwen.
Wij adviseren om regelmatig te bekijken of het opgebouwde vermogen aan het einde van de looptijd voldoende is om jouw hypotheek mee af te lossen.
Het Essentiële informatiedocument
Heb je een verpande beleggingsrekening van BLG Wonen? In het Essentiële informatiedocument lees je waar het fonds uit bestaat. Zodat je de kenmerken en beleggingsrisico’s kunt vergelijken.
Heb je vragen?
Of wil je meer informatie over jouw hypotheek? Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.