Wij zetten ons in voor een toegankelijke woningmarkt waarin iedereen binnen de eigen mogelijkheden een woning kan kopen of huren. Door een tekort aan woningen geldt echter steeds vaker het recht van de rijksten. Wij denken daarom graag mee over het creëren van meer woningaanbod. En zetten ons in voor financieringsoplossingen. Ook zoeken we de samenwerking op met marktpartijen om onze kennis te delen en samen met deze partijen de toegankelijkheid van de woningmarkt positief te beïnvloeden.

Zo gaan we actief met belanghebbenden in gesprek over woonvraagstukken en oplossingen. Een voorbeeld hiervan is Het WoonDebat dat we jaarlijks organiseren.


Dit jaar was het thema van het WoonDebat: 'Omarm de vernieuwers op de woningmarkt'.

Tijdens verschillende sessies gaven wij vernieuwende denkers en doeners een podium om hun ideeën voor het toegankelijker, duurzamer en eerlijker maken van de woningmarkt te presenteren. Zelf presenteerden wij deze dag de Verhuurhypotheek. Een hypotheek die verhuurders als voorwaarde stelt de huurprijs te baseren op het landelijke puntenstelsel.

Maar er was ook voldoende te beleven. Zo liet Joost Rigter ons ervaren hoe het is om blind te zijn.

Bouwden kunstenaar Antoon Versteegde en zijn vrouw Sylvia in een paar uur tijd een regenbestendig huis van bamboe.


En vatte Dichtwater de dag mooi samen.

Bekijk hier hoe het is geweest

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Het WoonDebat 2022

1. Coöperatief wonen op de kaart | Trevor James

Trevor James, bestuursvoorzitter van Cooplink, nam ons mee in de wereld van wooncoöperaties. In Nederland nog niet heel groot, maar in het buitenland werkt het! Hij vertelde over de (on)mogelijkheden van collectief eigendom en samen financieren.

Een voorbeeld van een wooncoöperatie in ons land is het Ecodorp Boekel; een alternatieve vorm van wonen waarbij duurzamer met onze aarde om wordt gegaan. Diny één van de bewoonsters deelde haar ervaringen.

2. Houtbouwmythes ontkracht | dr. Ir. Pablo

Gebouwen van hout iets van het verleden? Nee, bouwen met hout is de toekomst! Houtbouw is één van de oplossingen voor toekomstige bouw én klimaatsverandering. TEDx spreker Pablo van der Lugt (o.a. AMS Institute – TU Delft en auteur van internationale bestsellers ‘Booming Bamboo’ en ‘Tomorrow’s Timber’) is één van de vernieuwers op de woningmarkt. Hij is vóór houtbouw en ontkracht de mythes die hierover bestaan. Lees hier meer over de fabels en feiten rondom houtbouw of bekijk zijn lezing.

3. Op naar een gezonde vrije huursector | Georgette Lageman en Menno Borm

De vrije huursector speelt een belangrijke rol op de woningmarkt, maar is ook vaak onderwerp van discussie. Hoe ‘eerlijk’ en wenselijk is het als sommige mensen meerdere huizen bezitten en anderen er niet eens één kunnen kopen? Maar is het verbieden van verhuur hiervoor de oplossing? Of zijn er andere manieren om de vrije huursector eerlijker en betaalbaarder te maken? De Volksbank denkt dat dit kan en ontwikkelde hiervoor een nieuw product. Georgette Lageman, manager Expertise Centrum Wonen van BLG Wonen en Menno Borm, productontwikkelaar bij de Volksbank, gingen over dit thema met de aanwezigen je in gesprek. Lees hier meer over dit product.

4. Tijdelijk wonen verdient een structureel gesprek | Jolien Groot

Flexwonen wordt gezien als de snelste manier om betaalbare woningen bij te bouwen. In potentie is er voldoende ruimte voor tijdelijke woningen, maar in de praktijk zorgen verschillende uitdagingen ervoor dat de streefaantallen niet worden behaald. Hoe en voor wie willen we deze barrières proberen op te lossen? Jolien Groot is onderzoeker wonen bij het Planbureau voor de Leefomgeving, waar zij onder andere onderzoek doet naar de mogelijkheden en uitdagingen bij het realiseren van flexwoningen. Lees hier meer over hun inspanningen.

5. De stad van morgen | Jos Lichtenberg

Hoe ziet de stad van morgen er uit? Een stad waarin mens en milieu met elkaar in balans zijn? En de inwoners fijn en betaalbaar kunnen wonen? Jos Lichtenberg is samen met Monique Donkers dagelijks met dit vraagstuk bezig. Tijdens Het WoonDebat 2022 sprak hij over hun Living Lab 040 met 119 'ontdekwoningen'. In dit levende lab vormen zich de woningen en stad van de toekomst. Ook vanuit de Volksbank zullen wij hier in gaan deelnemen en 'experimenteren'. Bekijk hier welke experimenten er in het Living Lab 040 worden gedaan.

6. Hoe transformatie bijdraagt aan het aanpakken van het woningtekort | Nico van Est

De komende jaren moeten er veel woningen worden bijgebouwd, maar de ruimte is schaars. Met name in steden is de vraag naar woningen groot en loopt het woningtekort in rap tempo op. Transformaties van oude fabrieksterreinen, kantoorgebouwen, bedrijfslocaties, enz. kunnen een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van dit woningtekort. Te vaak blijven kansrijke projecten echter liggen door een tekort aan voorfinanciering. Nico van Est is fondsmanager binnen SVn en ondersteunt projectontwikkelaars om gebouwen te transformeren tot woningen. Twee van de inspirerende voorbeelden die dankzij de financiering van SVn straks wél doorgang kunnen vinden zijn de transformatie van de voormalige Nibb-it chipsfabriek in Breda in 600 woningen en het smakkelaarsveld/ stationsgebied Utrecht CS dat wordt omgebouwd naar 140 woningen en een park.




Nieuwsgierig naar de voorgaande edities van Het WoonDebat?

Bekijk hier de editie van 2021 of kijk hier de livestream van de editie van 2020 of de hoogtepunten uit 2019 terug.


Het WoonDebat 2023