BLG WONEN

Nauwelijks of geen kennis bij studenten over impact studieschuld op hypotheek

Enquête onder afgestudeerden met studieschuld

Ruim zeventig procent van de studenten had tijdens de studie nauwelijks of geen idee van de impact van studieschuld op het verkrijgen van een hypotheek. Dat blijkt uit representatief onderzoek van BLG Wonen onder afgestudeerden met een studieschuld. De meeste oud-studenten met een hoge studieschuld (meer dan € 25.000) hebben inmiddels spijt van de hoogte van het geleende bedrag. De meerderheid van de respondenten (57%) heeft geen eigen woning. Van deze niet-woningbezitters ziet 60% de studieschuld als belemmerende factor om een eerste woning te kopen. “Hoogste tijd dus dat de overheid meer inzet op voorlichting aan studenten, want nu leidt onwetendheid tot minder kansen op de woningmarkt,” aldus Georgette Lageman, manager van het Expertise Centrum Wonen van BLG Wonen.

Voor het onderzoek zijn 420 Nederlandse oud-studenten ondervraagd die zijn afgestudeerd met een studieschuld. Het gaat om oud-studenten onder de 35 jaar die op het MBO, HBO of aan de universiteit hebben gestudeerd. Een kwart van hen had een studieschuld van meer dan € 25.000 euro.

Studieschuld belemmerende factor bij kopen woning

Iets meer dan de helft van de oud-studenten zonder eigen woning zou wel graag de stap naar een koopwoning willen maken. Bij respondenten met een studieschuld van meer dan € 25.000 geeft zelfs 65% aan eigenlijk liever een eigen woning te bezitten. Deze oud-studenten zeggen in overgrote meerderheid (85%) dat hun studieschuld een negatieve uitwerking heeft op hun kansen op de koopwoningmarkt.

Woningbezitters leenden minder, losten meer af

Van de oud-studenten die het wél gelukt is om een woning te kopen, geeft ruim 60% aan geen belemmeringen te hebben ervaren bij de aankoop. De verklaring hierbij is dat 1 op de 3 hun studieschuld - en die van de eventuele partner - op het moment van de woningaankoop al had afgelost. Bij hoge studieschulden ligt het percentage woningbezitters dat geen hindernissen ervaarde een stuk lager (47%). Zij moesten hun eisen en wensen bijstellen om te kunnen slagen (31%), verzwegen hun studieschuld voor de hypotheekverstrekker (19%) en/of maakten gebruik van spaargeld en/of een schenking om te slagen (19%).

Spijt van te hoge lening

Vooral afgestudeerden met een hoge studieschuld, hebben spijt van het lenen. 6 op de 10 zou bij nader inzien liever minder hebben geleend en zelfs 1 op de 10 zou liever helemaal geen lening zijn aangegaan. Het percentage oud-studenten dat terugkijkend - met de kennis van nu - voor een minder hoge studielening zou kiezen, ligt iets lager (46%) bij oud-studenten met een schuld van € 10.000 tot € 25.000 en veel lager (27%) bij degene met een schuld tot € 10.000.

Verantwoordelijkheid ligt bij DUO en student zelf

Van de oud-studenten die aangeven niet of nauwelijks op de hoogte te zijn geweest van de impact van een studieschuld bij het verkrijgen van een hypotheek, legt de grootste groep (36%) de verantwoordelijkheid bij zowel zichzelf als uitvoeringsorganisatie DUO. Een derde wijst alleen DUO aan als verantwoordelijke, terwijl 12% vindt dat hij zelf beter had moeten opletten.

Betere overheidscommunicatie, stabiel beleid

“Lenen voor een studie valt goed te begrijpen, zolang studenten maar wel goed op de hoogte zijn van de eventuele gevolgen als zij zijn afgestudeerd,” zegt Lageman. Daarnaast hebben de vele beleidswijzigingen, zoals rond de herinvoering van de basisbeurs en de vervijfvoudiging van de rente op studieschulden, onrust veroorzaakt.” Lageman spreekt verder haar zorg uit over het ontstaan van ongelijke kansen tussen generaties. “Er is behoefte aan stabiel overheidsbeleid, zodat studenten later niet tegen verrassingen aanlopen.”

Bekijk ook de infographic van dit onderzoek:


Week van de Stufi

Wij willen goed wonen voor iedereen mogelijk maken. Daarom organiseren wij in de week van 9 tot 15 september ‘De week van de Stufi’, waarin we aandacht vragen voor de impact van studieschulden op het kopen van een woning.