Intentieverklaring voor je hypotheek nodig?
Op deze pagina:
Wat is een intentieverklaring?
Een intentieverklaring is een onderdeel van een werkgeversverklaring. Met de intentieverklaring geeft je werkgever aan dat hij van plan is om jou na afloop van je huidige, tijdelijke contract, een vast contract te geven. Op voorwaarde dat je op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden niet veranderen.
Wanneer heb je een intentieverklaring nodig?
Je hebt alleen een intentieverklaring nodig als je een hypotheek wilt aanvragen, maar geen vast contract hebt. Je hebt een tijdelijk of flexibel contract als je uitzendwerk of seizoenswerk doet of als je een nulurencontract of een oproepcontract hebt.
Een hypotheekverstrekker wil zeker weten dat jij, nu en in de toekomst, in staat bent de maandlasten van je hypotheek te betalen. Als je een werkgeversverklaring met intentieverklaring hebt, behandelt BLG Wonen je hypotheekaanvraag alsof je een vast contract hebt.
Hypotheek aanvragen zonder intentieverklaring
Het kan voorkomen dat je werkgever je geen werkgeversverklaring met intentieverklaring geeft. Zonder intentieverklaring neemt de hypotheekverstrekker jouw inkomen alleen mee voor de periode dat jouw huidige contract nog loopt. Helaas geeft een tijdelijk contract zonder intentieverklaring een hypotheekverstrekker niet genoeg zekerheid dat jij je hypotheeklasten kunt blijven betalen. Daarom is het belangrijk dat je inkomen stabiel genoeg is.
Als je geen intentieverklaring hebt, kun je dit aantonen met behulp van je jaaropgaven van de afgelopen drie jaar. De hypotheekverstrekker beoordeelt in dat geval jouw inkomen over de afgelopen drie kalenderjaren. Heb je in het laatste kalenderjaar minder verdiend dan de jaren daarvoor? Dan wordt alleen je inkomen van het laatste jaar meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Het is dus mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder intentieverklaring, maar we raden je aan hier contact over op te nemen met een adviseur.
Let op: als je nog in je proeftijd zit, is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Ook niet met een intentieverklaring.
Hypotheek aanvragen met de Arbeidsmarktscan
Als je een tijdelijk contract zonder intentieverklaring hebt, is het ook mogelijk een hypotheek aan te vragen met behulp van de Arbeidsmarktscan. Deze tool berekent wat jouw kansen als flexwerker in loondienst op de arbeidsmarkt zijn voor de komende vijf jaar. Hoe meer punten je krijgt, hoe groter de kans is dat je snel een andere baan kunt vinden waar je ongeveer hetzelfde gaat verdienen als je huidige contract niet wordt verlengd.
Is de uitslag van de scan 70 punten of hoger? Dan kom je eerder in aanmerking voor een hypotheek en kun je de uitslag van de scan gebruiken bij het aanvragen van een hypotheek bij BLG Wonen. Een voorwaarde is wel dat je in de afgelopen 14 maanden 12 maanden hebt gewerkt.
Je kunt de Arbeidsmarktscan aanvragen op Arbeidsmarktkansen.nl of bij je hypotheekadviseur.
Is een intentieverklaring bindend?
Je werkgever is niet verplicht je een vast contract te geven, ook niet als hij dit in jouw intentieverklaring heeft beloofd. Op het moment dat je werkgever de intentieverklaring invult, geeft hij aan dat hij de intentie heeft jouw tijdelijke contract om te zetten naar een vast contract. Maar dat weet hij nog niet zeker. Een intentieverklaring geeft jou dus geen garantie dat jouw tijdelijke contract wordt omgezet naar een vast contract.
Intentieverklaring voor zzp’ers
Als je als ondernemer of zzp’er een hypotheek wilt aanvragen, heb je natuurlijk geen vast contract of intentieverklaring waarmee je aan de hypotheekverstrekker kunt aantonen dat jij je maandelijkse hypotheeklasten kunt (blijven) betalen. Daarom heb je als zzp’er voor het aanvragen van een hypotheek een inkomensverklaring nodig. Deze verklaring wordt gezien als de werkgeversverklaring voor zelfstandig ondernemers. Sinds 1 januari 2019 is een inkomensverklaring verplicht als je in aanmerking wilt komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Voorbeeld intentieverklaring
De meeste werkgevers hebben standaard een werkgevers- en intentieverklaring klaarliggen. Op de website van NHG kun je een model werkgeversverklaring bekijken en downloaden.