Waardebepaling: wat is mijn huis waard?
Op deze pagina:
Wat is een waardebepaling?
Een waardebepaling is een schatting van de waarde van de woning. Deze schatting wordt onder andere gebaseerd op de locatie van je huis, het bouwjaar, perceel- en woonoppervlakte, het type huis en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen bij jou in de buurt.
Is een waardebepaling hetzelfde als een taxatie?
Een waardebepaling is niet hetzelfde als een taxatie. Een taxatie wordt uitgevoerd door een taxateur die in een uitgebreid rapport alle eigenschappen van het huis beschrijft. Aan de hand van het officiële taxatierapport wordt de verkoopprijs van het huis bepaald. Dit rapport heb je nodig als je een hypotheek gaat aanvragen of je hypotheek wilt aanpassen. Aan een taxatie zijn kosten verbonden.
Een waardebepaling van je huis kun je zelf uitvoeren (vrijwel kosteloos) of tegen een vergoeding aan een makelaar uitbesteden. Een waardebepaling is bedoeld om een inschatting te krijgen van de waarde van een woning. Als je de exacte waarde van het huis wilt weten om bepaalde acties te ondernemen, raden we aan een taxatie uit te laten voeren.
Waarom voer je een waardebepaling uit?
Het (laten) bepalen van de waarde van je woning kan om verschillende redenen:
- Je hebt een huis op het oog en wilt weten of de vraagprijs reëel is
- Je bent benieuwd naar de mogelijke verkoopwaarde van je huis, omdat je verhuisplannen hebt
Ben je benieuwd naar de waarde van je huis, omdat je een lagere rente voor je huidige hypotheek wilt aanvragen? Dan heb je een WOZ-taxatieverslag nodig. Lees hier meer.
Je hebt een huis op het oog en wilt weten of de vraagprijs reëel is
Voordat je een bod op een huis uitbrengt, is het belangrijk om te onderzoeken of de vraagprijs reëel is. Je wilt niet te weinig bieden en het risico nemen dat je wordt overboden, maar je wilt ook niet te veel bieden. Tegenwoordig kun je namelijk tot 100% van de woningwaarde lenen. Hoe hoger jouw koopprijs boven de woningwaarde ligt, hoe meer eigen geld je nodig hebt.
Je bent benieuwd naar de mogelijke verkoopwaarde van je huis, omdat je verhuisplannen hebt
Als je verhuisplannen hebt, is het fijn om te weten voor welke prijs je jouw huidige huis mogelijk kunt verkopen. Is de waardebepaling hoger dan je resterende hypotheek? Dan heb je mogelijk overwaarde die je mee kunt nemen bij het kopen van je nieuwe huis, waardoor je minder hoeft te lenen voor je nieuwe huis.
Hoe kun je de waarde van de woning bepalen?
Je kunt de waarde van je huis op verschillende manieren achterhalen:
- Doe onderzoek in de buurt: kijk bijvoorbeeld op Funda naar de prijzen van vergelijkbare huizen (in de buurt).
- Vraag informatie op bij het Kadaster : het Kadaster registreert verkoopgegevens van huizen die je (tegen een kleine vergoeding) kunt opvragen, zoals verkoopprijzen.
- Vraag online op hoeveel je huis waard is bij Calcasa : Calcasa is een databedrijf dat de waarde van een huis kan bepalen op basis van woningverkopen in de betreffende straat of buurt. Om een waardebepaling te ontvangen, voer je een aantal gegevens in. Binnen een paar minuten krijg je (na betaling) een rapport met een indicatie van de waarde van jouw huis.
- Vraag de WOZ-waarde van vergelijkbare huizen kosteloos op bij het online WOZ-waardeloket of bij de gemeente.
- Laat een taxatie uitvoeren: als je wilt weten hoeveel jouw huis precies waard is, kun je een taxatie of Hybride taxatie laten uitvoeren. Als je een hypotheek wilt aanvragen, heb je sowieso een taxatierapport of de Desktop Taxatie nodig.
- Schakel een makelaar in: een makelaar kan – tegen betaling – een waardebepaling uitvoeren. Dit scheelt je veel uitzoekwerk, aangezien de makelaar de woningmarkt, de gemeente en de buurt waar het huis staat kent.
- Voer zelf online een waardecheck uit: dit kan bijvoorbeeld via Funda of Vereniging Eigen Huis. Deze waardebepalingen worden gebaseerd op de gegevens van jouw huis en data van de gemeente, zoals de locatie, het bouwjaar, perceel- en woonoppervlakte en het type huis.
Waardebepaling en scheiden
Als je gaat scheiden en samen eigenaar bent van de woning, is het belangrijk de waarde van je huis te laten bepalen. Als de één de ander uitkoopt, maar ook als jullie besluiten het huis te verkopen. Op basis van de woningwaarde wordt vervolgens de hoogte van het verkoop- of uitkoopbedrag bepaald. Uitkopen betekent dat de vertrekkende partner recht heeft op de helft van de waarde van het huis. Het is daarom belangrijk het huis te laten taxeren als je gaat scheiden.
Overwaarde of onderwaarde
Is de taxatiewaarde hoger dan de resterende hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. Als de taxatiewaarde lager is dan de resterende hypotheek is er sprake van onderwaarde.
Het is afhankelijk van wat je met elkaar afspreekt in een echtscheidingsconvenant wie wat aan de ander moet betalen of niet. Meestal betekent dit in de praktijk dat bijvoorbeeld bij overwaarde degene die in het huis blijft wonen de vertrekkende partner de helft van de overwaarde moet uitbetalen. En dat de vertrekkende partner bij onderwaarde de helft van de onderwaarde moet betalen aan degene die in het huis blijft wonen. Maar het kan zijn dat jullie dit onderling anders afspreken met elkaar.
Waardebepaling, overlijden en erven
Als je partner overlijdt, jij in het huis woont en het huis erft, kan het huis op jouw naam worden gezet. Meestal wordt de waarde van de woning dan bepaald, omdat het van belang is voor de waarde van de nalatenschap en het kindsdeel als je kinderen hebt. Wordt het huis verkocht? Dan moet je, eventueel in overleg met andere erfgenamen, bepalen hoe de waarde van het huis wordt bepaald. Soms staat dit aangegeven in het testament.