Subsidie energiebesparing eigen huis en mogelijke leningen

Lees welke subsidies er zijn voor verduurzamen


Ben jij van plan om je huis energiezuiniger te maken? Goed bezig! Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In het begin zul je eerst flink wat moeten investeren. Maar met een energiezuinig huis heb je wel lagere energiekosten, waardoor je op de lange termijn geld kunt besparen. Gelukkig kun je bij de overheid veel subsidies aanvragen en zijn er diverse leningen beschikbaar voor het verduurzamen van je huis. Welke dat precies zijn? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.


1. Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Heb je een eigen koopwoning en is deze woning jouw hoofdverblijf (direct of na een eventuele verbouwing)? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de ISDE-subsidie. Let op! Er zitten wel bepaalde voorwaarden aan de isolatiesubsidie.

Je kunt de subsidie los aanvragen of combineren met één of meer isolatiemaatregelen. Als je je woning gaat isoleren, kun je van de rijksoverheid subsidie krijgen voor ongeveer 30 procent van de kosten als je:

  • twee of meer isolatiemaatregelen neemt;
  • één isolatiemaatregel combineert met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet;
  • Overstapt op duurzame warmte, door het aanschaffen van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Voer je maar één isolatiemaatregel uit én is deze na 2 april 2022 uitgevoerd? Dan krijg je een subsidie van ongeveer 15 procent. Je kunt de subsidie hiervoor pas vanaf 1 januari 2023 aanvragen, maar doe dit wel binnen één jaar nadat de maatregel uitgevoerd is. Kijk voor alle voorwaarden op Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE) (rvo.nl).

2. Lokale subsidies

Niet alleen de overheid, maar ook gemeentes en provincies geven soms subsidies voor isolatie of duurzame energietechnieken. Zoals warmtepompen en zonneboilers. De mogelijkheden en voorwaarden verschillen per gemeente. Kijk op energiesubsdiewijzer.nl welke subsidiemogelijkheden er in jouw gemeente zijn.

3. Subsidie voor vergroening

In verschillende gemeentes kun je subsidie krijgen voor het vergroenen van je tuin. Hiermee bereid je jouw tuin voor op extreme weersomstandigheden. Je kunt mogelijk in jouw gemeente subsidie aanvragen voor het vervangen van tegels voor gras en planten, een groendak, het opvangen van regenwater en het afkoppelen van je regenpijp van het riool. Check op groenesubsidiewijzer.nl of jouw gemeente hiervoor ook subsidie geeft.

4. Btw terugvragen op zonnepanelen

Over de aankoop en installatie van zonnepanelen betaal je 21% btw (omzetbelasting). Dit bedrag kun je via de Belastingdienst terugvragen. Als je zonnestroom teruglevert aan het electriciteitsnet, ziet de Belastingdienst dit als omzet en word je voor dit deel aangemerkt als ondernemer. Vul op de site van de Belastingdienst het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ in en volg het stappenplan btw-teruggaven. Ben je al ondernemer? Doe de teruggaaf dan via je normale btw-aangifte. Het kabinet wil de btw op de levering en installatie van zonnepanelen op of bij woningen per 1 januari 2023 terugbrengen naar nul.

De salderingsregeling voor zonnepanelen (mogelijk vanaf 2025 afgebouwd)

Wek je meer stroom op dan dat je gebruikt voor je eigen stroomvoorziening? Dan is de energieleverancier wettelijk verplicht om de stroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je hebt afgenomen. Dit heet salderen.

Mogelijk wordt de salderingsregeling afgebouwd per 2025. Dit betekent dat je elk jaar minder stroom kan wegstrepen. Als de salderingsregeling helemaal is afgebouwd, krijg je een vergoeding voor de stroom die je teruglevert aan het net. Deze vergoeding is lager dan het bedrag dat je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf.

Geld lenen voor verduurzamen

Duurzaam wonen wordt niet alleen met subsidies gestimuleerd. Er zijn ook mogelijkheden om een extra lening af te sluiten tegen gunstigere voorwaarden. De hoogte van de lening is afhankelijk van onder andere je leencapaciteit en overige betaalverplichtingen. Ook betaal je altijd een deel rente en aflossing om de lening weer af te betalen.

Ga je verhuizen en neem je een nieuwe hypotheek? Of verhoog je je huidige hypotheek voor een verbouwing? Maar weet je nog niet precies hoe je je woning gaat verduurzamen? Dan is het Energiebespaar Budget (EBB) misschien iets voor jou. Met deze lening kun je energiebesparende maatregelen direct meefinancieren in je hypotheek.

Misschien weet je al wel wat je wil verduurzamen. Dan kun je de werkzaamheden opnemen in het taxatierapport en het bedrag in een bouwdepot storten. Je kunt dan onder voorwaarden tot €9.000 extra lenen bovenop je maximale hypotheek. Het bedrag dat je extra leent, komt bovenop jouw maximale hypotheek dat berekend is op jouw inkomen.

Wil je een losse lening voor duurzame maatregelen? Vanuit de overheid bestaat de Energiebespaarlening en ook veel gemeentes bieden een duurzaamheidslening aan via Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Op deze pagina leggen we je meer uit over het financieren van duurzaam wonen en de verschillende leningen.

Klaar om aan de slag te gaan?

Controleer altijd vooraf de voorwaarden voor de subsidies en leningen waar je gebruik van wilt maken, voordat je start met energiebesparende maatregelen. Zo vergroot je de kans dat je subsidie-aanvraag wordt goedgekeurd. Ben je van plan om je energiebesparende maatregelen mee te financieren in je hypotheek? Bespreek dit dan altijd eerst met je adviseur of vind een adviseur in de buurt.


Terug naar blogoverzicht