“Onze toenmalige leidinggevende hoopte dat we niet van die plakpleisters zouden worden”


Ineke en Léon, ook wel bekend als een 'bankstel', hebben een lange geschiedenis bij BLG Wonen. In een gesprek met hen delen ze hun ervaringen en herinneringen aan bijna 40 jaar BLG Wonen.


Samen al bijna 70 jaar BLG Wonen

Ineke (58) werkt op dit moment als medewerker adviseursrelaties bij de afdeling Provisie- en contractbeheer van BLG Wonen. Haar man Léon (61) is al enkele jaren werkzaam als engineer bij ons moederbedrijf de Volksbank. Opgeteld werken zij samen al bijna zeventig jaar bij en voor BLG Wonen en/of de Volksbank.

In 1985 begon Léon bij het Bouwfonds Limburgse Gemeenten - nu BLG Wonen – als systeemontwikkelaar. Na een korte onderbreking bij een andere organisatie keerde hij in 1996 terug naar BLG Wonen. Hier heeft hij verschillende rollen vervuld op het gebied van IT. Ineke voegde zich bij BLG Wonen in 1990 als systeemontwikkelaar en werkt er dus nog steeds.

Ineke en Léon hebben elkaar leren kennen tijdens hun tijd bij BLG Wonen. “Ik werkte in de jaren negentig op de afdeling en Léon werkte toen nog extern. Hij kwam als externe medewerker regelmatig kijken op kantoor, maar dat werd steeds vaker,” zegt Ineke met een grote lach. Dat Ineke en Léon een relatie hadden op de werkvloer werd niet als probleem gezien. “Onze toenmalige leidinggevende hoopte wel dat we niet van die plakpleisters zouden worden”. Die plakpleisters zijn ze nooit geworden. Ook niet toen ze tegenover elkaar werkten op de IT-afdeling.

Pioniers in de IT én thuis

Tijdens hun loopbaan bij BLG Wonen hebben zij veel gezien en meegemaakt. Verschillende standplaatsen: van Geleen tot Utrecht en Den Bosch tot Sittard. En hebben zij diverse veranderingen meegemaakt in de organisatie zelf: van Boewefonds (fonetisch: Boefons, Limburgse afkorting voor het Bouwfonds Limburgse Gemeenten) naar SNS, SNS Reaal en de Volksbank. Bijna veertig jaar zijn Ineke en Léon werkzaam in de IT.

Eén van de hoogtepunten van Léon: de ontwikkeling van een digitale tool om een maximale hypotheekberekening te kunnen maken. Destijds revolutionair én op floppydisk, iets wat we ons nu niet meer kunnen voorstellen. “Advieskantoren kwamen bij ons langs om te kijken naar deze tool. Ik reisde vervolgens door heel Limburg om te ondersteunen bij de installatie van de software als een adviseur hulp nodig had. Vroeger kon je natuurlijk nog niet digitaal meekijken,” vertelt Léon trots. Dat Léon aan de wieg stond van deze - nu gangbare en veelgebruikte software binnen de branche - was volgens hem bovenal leuk om te doen.

Léon Adriaens (r) in de tijd van de ontwikkeling van een digitale tool om een maximale hypotheek te berekenen. Op floppy. Samen met zijn toenmalige leidinggevende de heer Montforts.

Thuiswerken

In 1999 kregen Ineke en Léon dochter Yvonne, waarna Ineke toen al de mogelijkheid kreeg om thuis te werken. “Kenmerkend voor BLG Wonen,” aldus Léon. Dat BLG Wonen ook naar het eigen personeel kijkt hoe iets wél mogelijk is. Om te kunnen blijven werken én voor hun dochter te zorgen, zou Ineke een thuiskantoor krijgen. Zogezegd, zo gedaan. Er kwam een team van de internetprovider langs om een goede internetverbinding en een dockingstation aan te leggen, iets wat tegenwoordig slechts een kwestie van het openklappen van je laptop is.

“Toen ik begon, verkochten we maar één soort hypotheek. Dat was een annuïteitenhypotheek, met gemeentegarantie. Deze garantie (voor 110 gulden) kreeg je van het Bemiddelend Orgaan Limburg (BOL) een voorloper van de huidige NHG.”
Oud-collega BLG Wonen en nu de Volksbank-collega Léon Adriaens



Naast de veranderingen op de werkvloer, hebben Ineke en Léon ook de veranderingen in de samenleving en op de hypotheekmarkt meegemaakt bij BLG Wonen. Waar huizen vroeger vele malen goedkoper waren en de rentes hoger (7% rente was normaal), is dit nu omgekeerd. Ook was er vroeger beperkte keuze in het soort hypotheek. Dat maakte de financiering ervan soms lastiger.

Om een goede service te bieden aan onze klanten en adviseurs werkten Ineke en Léon in de jaren negentig samen met hun IT-collega’s al op een manier die wij tegenwoordig ‘agile werken’ noemen. “Zo waren wij in staat om snel wijzigingen door te voeren en te verbeteren,” voegt Léon hieraan toe.

Ineke (zittend in het midden) en Léon (staand, 3e van links) met hun IT-collega's op kantoor in Geleen.

BLG Wonen: persoonlijk en huiselijk

Wat betreft de bedrijfscultuur bij BLG Wonen hebben Ineke en Léon nostalgische herinneringen aan de dagen waarin koffie nog door een koffiejuffrouw werd geserveerd. Deze huiselijke sfeer en het gevoel van ‘zorgen voor elkaar’, hebben een blijvende indruk achtergelaten. Zelfs in tijden van verandering en groei. Ondanks de groei, het verdwijnen van de koffiejuffrouw en het thuiswerken, blijven Ineke en Léon de sfeer bij BLG Wonen als persoonlijk en huiselijk ervaren.

“Vroeger kende ik iedereen binnen BLG Wonen. Tegenwoordig zijn we een stuk groter en zie ik niet iedereen meer op kantoor. Toch is het nog steeds erg gezellig en is er een warme sfeer op kantoor.”
BLG Wonen-collega Ineke Adriaens

Het persoonlijke contact is gebleven, er wordt veel samengewerkt op kantoor én het familiegevoel blijft. Waar de organisatie vroeger - ondanks de Limburgse gastvrijheid - een stuk hiërarchischer was, is dit tegenwoordig heel anders. “Dat komt ook echt door Frank (red. onze directeur), het maakt hem vanaf dag één niet uit wie je bent of wat je doet: hij spreekt met je en benaderd iedereen op eenzelfde, vriendelijke manier,” aldus Ineke.

Maatschappelijk betrokken

De betrokkenheid van Ineke en Léon bij BLG Wonen gaat verder dan alleen hun dagelijkse werkzaamheden. Zo heeft Léon in het verleden zelfs cursussen gegeven aan lokale burgemeesters om hen te helpen omgaan met de opkomst van computers en software. Deze betrokkenheid bij zowel het bedrijf als de bredere gemeenschap – bankieren met de menselijke maat - weerspiegelt de waarden en cultuur die BLG Wonen onderscheiden van andere hypotheekverstrekkers.

Hoewel Ineke en Léon niet dagelijks samen in de trein stappen met de broodjes kaas in de tas - om deze vervolgens in de lunchpauze samen op te eten - werken zij wel veel samen. Ineke nog steeds voornamelijk vanuit haar – nu moderne – thuiskantoor en Léon hybride.

Ineke en Léon, of beter gezegd, het 'bankstel', zijn én blijven een onderdeel van de BLG Wonen. Het bedrijf dat ze al bijna 40 jaar als hun thuis kunnen beschouwen.

Lees meer interviews


Terug naar het blogoverzicht