BLG Wonen neemt deel aan hackaton 'Betaalbaar starten op de woningmarkt'

BLG Wonen neemt deel aan hackaton 'Betaalbaar starten op de woningmarkt'

Starters, gemeente en woningmarktexperts zoeken samen naar oplossingen voor betaalbare woningen

Op verzoek van de Gemeente Súdwest-Fryslân namen onze collega’s Tom Brouwer en Georgette Lageman deel aan de Hackathon ‘Betaalbaar starten op de woningmarkt’. Hierin dachten starters, samen met de Wethouder Vastgoed en Huisvesting, woningmarktexperts, makelaars, projectontwikkelaars, bouwbedrijven en geldverstrekkers, na over de vraag hoe de gemeente betaalbare starterswoningen kan realiseren. Een bijzondere manier om de ervaringen van starters te horen. En in korte tijd kennis te delen en nieuwe inzichten op te doen. En natuurlijk om samen na te denken over oplossingen voor geschikte en betaalbare woningen voor starters. Collega Tom deelt zijn ervaring met ons.


“Súdwest-Fryslân is qua oppervlakte de grootste gemeente van Nederland en bestaat uit 89 dorpskernen. Tijdens de hackathon werden de aanwezigen verdeeld over 11 teams. Elk team dacht na over oplossingen voor een specifiek probleem op de woningmarkt. Of om de toegang tot de woningmarkt van een specifieke doelgroep te verbeteren. Denk hierbij niet alleen aan starters, maar bijvoorbeeld ook aan senioren. De teams werden begeleid door experts die meedachten vanuit hun eigen vakgebied zoals economie, ruimtelijke ordening en historie.”

Tom vertelt dat wethouder Mark de Man de dag aftrapte met een bevlogen speech over de waarde van wonen. “Een huis is voor mensen veel meer dan alleen een dak boven je hoofd. Het hoort een echt thuis te zijn.” Iets waar de aanwezigen het volledig mee eens waren.

Frank Wassenberg van Platform 31 gaf een presentatie over de verschillende oplossingsrichtingen en woonvormen die hij op de markt ziet verschijnen. En Daniel Depenbrock van KAW architecten riep op vooral nieuwe dingen te bedenken! “Want als we blijven doen wat we deden, blijven we krijgen wat we kregen”.

"Met veel verschillende aanwezige expertises, kon ieder vanuit zijn of haar perspectief bijdragen aan de discussie tijdens de hackaton. Dat maakte de dag interactief en erg leerzaam.”
Tom Brouwer, productmanager BLG Wonen

Starters delen uitdagingen en denken mee over oplossingen

“Het was leuk om te zien dat er niet alleen experts aanwezig waren, maar ook juist veel starters. Hun uitdagingen stonden deze dag centraal. Zij kregen een podium om aan te geven waar zij tegenaan lopen en hoe zij denken dat deze problemen kunnen worden opgelost. Met veel verschillende aanwezige expertises, kon ieder vanuit zijn of haar perspectief bijdragen aan de discussie tijdens de hackaton. Dat maakte de dag interactief en erg leerzaam.”

“Na een dag brainstormen werden de ideeën van de teams gedeeld met alle aanwezigen. Het winnende idee van die dag: ‘De Erfpachters’. Een groot aantal boerderijen staat op dit moment leeg en veel boeren hebben geen opvolger voor hun bedrijf. Het winnende team kwam met het idee om een boerderij te verbouwen tot woningen voor starters en de schuur tot seniorenwoningen. Daarnaast is er mogelijk ook ruimte voor een voedselbos. Om te voorkomen dat zo’n boerderij een beleggingsobject wordt, is het voorstel om een vereniging van ‘erfpachters’ op te zetten.”

“Tijdens de hackaton werd wel duidelijk dat er geen gouden ei bestaat om het probleem van de woningmarkt op te lossen. Er is veel mogelijk op het gebied van woonvormen. Door het combineren van bestaande oplossingen en het leveren van maatwerk is er meer mogelijk dan we ons beseffen."
Tom Brouwer, productmanager BLG Wonen

Kijken naar individuele behoeften en mogelijkheden per gemeente

“Tijdens de hackaton werd wel duidelijk dat er geen gouden ei bestaat om het probleem van de woningmarkt op te lossen. Er is veel mogelijk op het gebied van woonvormen, bijvoorbeeld het ontwikkelen van Tiny Houses, flexwonen, transformatie van gebouwen, splitsen van woningen, woninghofjes of het opstarten van wooncoöperaties. Per gemeente, of in Súdwest-Fryslân misschien zelfs per dorpskern, zijn er andere woonbehoeften en andere mogelijkheden die oplossingen kunnen bieden. Door het combineren van bestaande oplossingen en het leveren van maatwerk is er meer mogelijk dan we ons beseffen".

"Het realiseren en financieren van woonprojecten vergt veel kennis en expertise. De sleutel is om vraag, aanbod en kennis bij elkaar te brengen. Waar is behoefte aan bij de doelgroep waarvoor je het probleem wilt oplossen? Welke partijen zijn daarvoor nodig? Door op deze manier naar de uitdagingen te kijken, hoeft de kennis niet bij één partij vandaan te komen, maar kun je samen werken aan het woningtekort.”

Van idee naar praktijk?

“De gemeente Súdwest-Fryslân gaat de komende tijd met het team ‘De Erfpachters’ in gesprek. Samen kijken zij of er concrete stappen kunnen worden gezet om dit idee te realiseren. Daarnaast worden ook de andere ideeën meegenomen om van te leren. Zoals het toegankelijker maken van informatie voor inwoners. Ik ben benieuwd welke ideeën straks hun weg vinden naar de praktijk. Zodat we als geldverstrekker kunnen kijken hoe we deze oplossingen financierbaar kunnen maken.”

Naar alle artikelen