“Veel starters zien de voordelen van nieuwbouw”
Hoe ervaar je het om starters te helpen met een hypotheek?
“Starters zijn een leuke doelgroep, omdat de meeste nog niet precies weten hoe alles werkt en waar ze aan beginnen. Wat zijn de mogelijkheden, de voorwaarden en waar moeten ze rekening mee houden? Nu de huizenprijzen zo zijn gestegen, is een rijtjeswoning voor veel starters het maximale dat ze kunnen kopen. Zeker bij alleenstaanden, die in dat geval vaak zelfs nog hulp van ouders nodig hebben bij de financiering.
Grofweg bestaan starters uit twee groepen: één groep laat zich volledig voorlichten door een adviseur en besteedt alles uit. De andere groep heeft voor ons gesprek online veel informatie opgezocht. Dat merk je: zij stellen heel gerichte vragen. Er is maar een heel kleine groep starters die de hypotheek helemaal zelf online regelt.”
"Het is geweldig als je een starter die graag een huis wil kopen kan helpen door écht rekening te houden met de persoonlijke situatie.”Richard Derks, adviseur
Kun je een voorbeeld geven van een aanvraag waar je echt het verschil hebt kunnen maken?
“Ik was bezig met een aanvraag voor een jonge vrouw die ervan overtuigd was dat ze een contract van 32 uur had, omdat ze iedere week 32 uur werkte. Dat bleek een min-maxcontract te zijn, met maar 8 uur vast. Bij de hypotheekaanvraag wordt bij een min-maxcontract rekening gehouden met het gemiddelde inkomen van het laatste jaar. Om op het benodigde gemiddelde inkomen te komen, heb ik haar geadviseerd om de hypotheekoverdracht een maand uit te stellen. Daardoor kwam ze precies aan het inkomen dat ze voor de hypotheek nodig had. Het is geweldig als je een starter die graag een huis wil kopen kan helpen door écht rekening te houden met de persoonlijke situatie.”
Wat zijn jouw ervaringen met starters in de woningmarkt?
“In de huidige woningmarkt wordt veel overboden. Voor starters is dat moeilijk, want ze hebben geen overwaarde uit een ander huis dat ze mee kunnen nemen. Ze moeten het van hun spaargeld hebben. De laatste tijd zien we dat veel starters kiezen voor nieuwbouw, omdat overbieden daar niet aan de orde is. Bovendien merk ik dat zij de voordelen van nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw erg interessant vinden. Ze betalen dan iets meer voor hun woning, maar kunnen bijvoorbeeld wel hun energierekening laag houden.”
“Het meestvoorkomende misverstand dat ik tegenkom, is dat een aflossingsvrije hypotheek niet meer afgesloten zou mogen worden. Daarnaast merk ik dat er bij starters regelmatig onduidelijkheid is over de definitie van ‘inkomen’."Richard Derks, adviseur
Welke misverstanden kom jij vaak tegen bij starters als het gaat om het kopen van een huis?
“Het meestvoorkomende misverstand dat ik tegenkom, is dat een aflossingsvrije hypotheek niet meer afgesloten zou mogen worden. Of het de handigste keuze is, is een andere discussie. Maar voor starters zijn de maandlasten voor een hypotheek die ze moeten aflossen, zeker in het duurdere segment, best hoog. Als de rentes ooit weer gaan stijgen, heeft dat negatieve gevolgen voor de betaalbaarheid van de hypotheek. En als de maandlasten stijgen, werkt dat ook door in de huizenprijzen.
Daarnaast merk ik dat er bij starters regelmatig onduidelijkheid is over de definitie van ‘inkomen’. Niet ieder inkomensbestanddeel ziet de bank als inkomen en neemt hij mee in de berekening van de hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan kilometervergoeding, reisuren, commissies of ploegeninkomen. Daar vergissen starters zich nog weleens in.”
Welke tip geef jij starters vaak die hun eerste huis gaan kopen?
“Om hun tijd te nemen en een aankoopmakelaar in te schakelen. Een paar jaar geleden kon je drie keer bij een huis gaan kijken, maar in de huidige markt moet je na een bezichtiging van een half uur een bod doen. Een aankoopmakelaar kan helpen te voorkomen dat er in een opwelling een huis wordt gekocht dat later problemen oplevert.
Ook geef ik starters vaak mee om zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Veel starters doen navraag bij hun ouders. Logisch, want die hebben vaak ook een koophuis. Maar veel ouders hebben jaren geleden een hypotheek afgesloten, toen de regels en mogelijkheden anders waren. Een financieel adviseur kan hen informeren over hun financiële mogelijkheden, zodat ze goed voorbereid de markt op gaan.”
"Maak er een feestje van, want het kopen van een huis is leuk!”Richard Derks, adviseur
Wat is jouw tip voor andere adviseurs die starters willen helpen?
“Wees duidelijk en leg alles zo vaak uit als nodig is. Voor ons is dit dagelijks werk, maar voor starters is het kopen van een huis nieuw en een grote stap. Blijf ze vervolgens goed op de hoogte houden. Als klanten een week niks van je horen, denken ze soms dat er niks gebeurt. Voor hen is het fijn om te weten wat er gebeurt en wie wat doet. En tot slot: maak er een feestje van, want het kopen van een huis is leuk!”