Samen maken wij een eerste koopwoning mogelijk
Een betaalbaar huis vinden op de huizenmarkt is voor veel starters op dit moment erg lastig. En eenmaal een huis gevonden, is het niet altijd makkelijk om de financiering rond te krijgen.
Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan wonen op een manier die bij hem of haar past en verantwoord is. Er is vaak meer mogelijk dan je misschien denkt. Bekijk onze mogelijkheden en regelingen, speciaal voor de starter. Met BLG Wonen verzeker jij je klant én jezelf van een vliegende start.
Wij zijn er voor starters
Met onze persoonlijke benadering, deskundig advies en goede voorwaarden maken we samen het verschil voor starters. Of onze klanten nu op zoek zijn naar een appartement in de stad of een huis in een rustige en kindvriendelijke buurt, wij staan klaar om te kijken naar wat er wél mogelijk is.
Alles over
Alle informatie over het financieren van een woning voor startende klanten met een studieschuld.
Onze aanpak
Een greep uit onze mogelijkheden voor starters
- Mogelijkheid om ouders te laten meetekenen
- Kopen met Koopstart, Koopgarant, en de SVn starterslening
- Oplossingen voor aanvragers met diverse contractvormen
- Automatische rentedaling met de Bespaarhypotheek
- Koopconstructies (zoals de leen-schenkconstructie) mogelijk
- Mogelijkheden voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)
- Diverse mogelijkheden voor (startende) ondernemers
- Wij hanteren de TRHK-regels bij een aanvraag met studieschuld
- Acceptatie op basis van het actuele inkomen voor artsen in opleiding en promovendi
Wij maken problematiek op de woningmarkt voor starters inzichtelijk en spelen hierop in
Dit doen we onder andere door duurhuurders te helpen, de koopkloof inzichtelijk te maken, de Week van de Stufi, het Woondebat en periodieke onderzoeken naar de woontoegankelijkheid.
We beoordelen hypotheekaanvragen met de intentie ze te accepteren.
Wij denken graag mee en kijken naar de persoonlijke situatie van jouw klant. Samen zoeken we de beste oplossing. Soms is dit op basis van maatwerk.
Welke regeling past bij mijn klant?
Er zijn diverse mogelijkheden om starters een extra zetje in de rug te geven. Denk hierbij aan ouders die kunnen mee-tekenen of een schenking van een familielid. Ook de inzet van een leen–schenkconstructie kan uitkomst bieden. Verder is er de mogelijkheid om -onder voorwaarden- een Starterslening te gebruiken.
Ook een product als onze Verhuurhypotheek biedt kansen voor ouders om een woning te kopen, om deze vervolgens aan hun kind te verhuren. Daarnaast hebben wij diverse mogelijkheden voor aanvragers met een tijdelijk- of uitzendcontract. Wij accepteren daarnaast in veel gevallen ook een perspectiefverklaring of arbeidsmarktscan.
Eigen geld
Voor starters is het steeds belangrijker om eigen spaargeld in te brengen, zeker aangezien zij geen grote overwaardes hebben om in te brengen. Tegenwoordig mag je nog maar 100% van de woningwaarde lenen, daarom moet alles boven 100% LTV vanuit eigen middelen worden betaald. Uitzondering hierop zijn energiebesparende maatregelen; hiervoor mag je tot 106% LTV lenen.
Heeft jouw klant onvoldoende eigen middelen? Dan kun je altijd kijken of een schenking of leen-schenkconstructie een oplossing kan bieden.
"Single starters legden de afgelopen drie jaar gemiddeld € 43.000 euro aan eigen middelen in bij de aankoop van een woning."
Missie in actie
Om onze missie 'Goed wonen voor iedereen' mogelijk te maken en de woontoegankelijkheid te bevorderen, zetten wij dit thema op de regionale en landelijke agenda. We gaan in gesprek met kopers, beleidsmakers, woningmarktexperts en adviseurs. Samen komen wij tot initiatieven om de woningmarkt ook voor starters toegankelijker te maken.
Woontoegankelijkheid
Hoe moeilijk is het nou écht om aan een woning te komen? In 2021 introduceerden we de Woontoegankelijkheidsmonitor, zodat we de woonkansen in Nederlandse gemeenten en voor specifieke doelgroepen in kaart kunnen brengen. Zien we opvallende en belangrijke inzichten? Dan komen we met oplossingen, zoals het splitsen van woningen. En doen we aanbevelingen richting de politiek. Zo hopen we iedereen een eerlijke en rechtvaardige kans te bieden om binnen een jaar een betaalbare en passende woning te hebben.
Week van de Stufi
Wij willen goed wonen voor iedereen mogelijk maken. Daarom organiseerden wij in de week van 9 tot 15 september ‘De week van de Stufi’, waarin we aandacht vroegen voor de impact van een studieschuld op het kopen van een woning. Zo gingen wij in gesprek met (oud-)studenten, DUO, Nibud, LSVb en een psycholoog. Ook deden wij onderzoek onder oud-studenten met een studieschuld, ontwikkelden we een gids voor studenten en publiceerden wij een position paper.
Arts in opleiding of promovendus?
Ook voor artsen in opleiding of promovendi hebben wij diverse mogelijkheden om een eerste woning te financieren. Deze beroepsgroepen hebben vaak een tijdelijke aanstelling zonder intentieverklaring, voor de maximale duur van 4 jaar. Vanwege de opleiding en de verdiencapaciteit, achten wij het inkomen toch bestendig. Meer weten over de mogelijkheden voor artsen in opleiding en promovendi? Kijk dan in de acceptatiegids.
Heb je een vraag?
Onze collega’s van Klant & Adviseur Relaties staan graag voor je klaar. Neem contact op via 046 – 478 81 85 of via adviseur@blg.nl.
Heb je een inhoudelijke vraag over een aanvraag? Dan helpen onze acceptanten je graag verder. Via 046 – 478 81 95 of een e-mail o.v.v. het aanvraagnummer naar completering@blg.nl.
Op Mijn Kantoor bekijk je 24/7 de status van jouw aanvragen en vind je alle informatie over het indienen van aanvragen.