Regelingen voor startende klanten
Koopconstructies
Mee-tekenen ouders
Beschikt jouw starter op dit moment over onvoldoende inkomen, maar is de verwachting wel dat deze binnen enkele jaren de hypotheek kan dragen? Dan bieden wij de mogelijkheid om ouders tijdelijk als hoofdelijk schuldenaar mee te nemen in de hypotheek. Een aanvraag met hulp van ouders is altijd maatwerk.
Leen-schenkconstructie
Sommige starters hebben het geluk dat ouders financieel kunnen en willen helpen bij de aankoop van een woning.
Als de ouders van jouw klant voldoende eigen geld hebben, kunnen zij erover nadenken om geld te lenen aan je klant voor de aankoop van een huis. Om gebruik te maken van hypotheekrenteaftrek, stelt de Belastingdienst wel een aantal voorwaarden aan het lenen van familie voor een eigen woning. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.
De lasten die voortvloeien uit deze familielening worden meegenomen in de toetsing voor de hoogte van de financiering. Wordt de rente en/of aflossing door de ouders aan het kind voor de gehele looptijd van de familielening kwijtgescholden? Dan heeft de familielening geen invloed op de hoogte van de door de bank te verstrekken financiering. Let op! Er is dan wel schenkbelasting verschuldigd als de contante waarde van het kwijt gescholden bedrag groter is dan de schenkvrijstelling.
Is je klant tussen de 18 en 40 jaar? Dan mogen de ouders eenmalig een verhoogde belastingvrije schenking doen tot €31.813 (in 2024) die vrij besteed mag worden, maar dus ook gebruikt kan worden voor de aankoop van een huis.
Regelingen
Starterslening (in combinatie met NHG)
Is je klant een starter op de woningmarkt en is deze op zoek naar financiering? De Starterslening van SVn is een aanvullende lening voor de aankoop van een eerste huis. Als de financiering van een eerste huis bij een reguliere bank (nét) niet lukt, dan is het mogelijk dat je klant via SVn net dat laatste stukje kan lenen.
De SVn Starterslening overbrugt het verschil tussen de maximale hypotheek en de prijs van de eerste koopwoning van jouw klant. Hierdoor wordt het kopen van een eerste woning tóch haalbaar.
De gemeente, provincie of woningcorporatie die de lening verstrekt, bepaalt eerst of je klant aan de voorwaarden voldoet. Via de leningzoeker van SVn kun je de mogelijkheden per gemeente bekijken. Vervolgens kun je een proefberekening maken voor jouw klant. Mag jouw klant volgens de proefberekening geld lenen? Dan kun je toestemming aanvragen bij gemeente of provincie van jouw klant. Zij bepalen of deze aan de voorwaarden voor een lening voldoet. Als dat het geval is, krijgt je klant een toewijzingsbrief en kun je de aanvraag via de website van SVn indienen.
In combinatie met BLG Wonen en NHG
Het is bij ons mogelijk om een hypotheek te combineren met een starterslening van het SVn. De voorwaarden die wij hiervoor hebben zijn onder andere:
- Alleen geldig bij een hypotheek met NHG
- Een rentevaste periode van minimaal 10 jaar
- Inclusief de SVn een maximale LTV van 100%
Meer weten over de regels en acceptatiekaders rond dit onderwerp? Bekijk paragraaf 3.4 in de acceptatiegids.
Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen (in combinatie met NHG)
Het Nationaal Fond Betaalbare Koopwoningen biedt vanaf eind 2024 starters met een middeninkomen betere mogelijkheden om nieuwbouwwoningen te kopen. Uitgevoerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en Stichting Opmaat, stelt het fonds ontwikkelaars straks in staat kopersondersteuning aan te vragen. Hierdoor kunnen woningen onder de marktwaarde aan starters verkocht worden. Het fonds zal hierbij gebruik gaan maken van de bestaande KoopStart-regeling van Stichting OpMaat.
Koopstart en Koopgarant (in combinatie met NHG)
Stichting OpMaat is een onafhankelijke stichting die unieke koopoplossingen voor starterswoningen ontwikkelt. De bekendste producten van OpMaat zijn Koopstart en Koopgarant. Met deze producten kan jouw klant korting krijgen op de marktwaarde van de starterswoning.
KoopStart
Maakt een eigen woning bereikbaar
Kopen met KoopStart betekent dat je klant een woning koopt voor een lagere prijs dan de marktwaarde. De verkopende projectontwikkelaar, woningcorporatie of gemeente verleent je klant namelijk een 'koperskorting'.
De verlaagde koopprijs heeft als voordeel dat je klant nu misschien net wél een hypotheek kan afsluiten en deze tegelijkertijd profiteert van lagere maandlasten.
Als je klant op een later moment besluit de woning weer te verkopen, wordt de verkoopopbrengst verdeeld tussen jouw klant en de aanbieder van wie destijds de woning is gekocht (de projectontwikkelaar, de woningcorporatie of de gemeente). Deze partij deelt dan mee in de eventuele waardestijging of -daling van de woning.
KoopGarant
Voor een lagere prijs mét terugkoopgarantie
Wanneer je klant een KoopGarant-woning koopt betaalt deze een lagere prijs dan de marktwaarde, waardoor ook de financieringslast lager is en je klant misschien wél een hypotheek kan krijgen. Hierdoor is een eigen woning eerder bereikbaar.
Bovendien krijgt je klant de garantie dat de corporatie of projectontwikkelaar de woning binnen 3 maanden terugkoopt als deze weer gaat verhuizen. De eventuele waardestijging of -daling van de woning komt volledig toe aan de aanbieder van de woning met KoopGarant.
Slimmerkopen (in combinatie met NHG)
Stichting Trudo biedt een vergelijkbaar product aan als KoopStart van OpMaat. Kopen met Slimmerkopen betekent dat je klant een woning koopt voor een lagere prijs dan de marktwaarde. De stichting verleent je klant namelijk een 'koperskorting'. Jouw klant kan zelf kiezen hoe hoog deze koperskorting is (tot een maximum van 50%). Het kortingspercentage bepaalt later welk deel van de eventuele winst- of verlies bij verkoop ten goede komt aan jouw klant.
De verlaagde koopprijs heeft als voordeel dat je klant nu misschien net wél een hypotheek kan afsluiten en deze tegelijkertijd profiteert van lagere maandlasten.
Als je klant op een later moment besluit de woning weer te verkopen, wordt de verkoopopbrengst verdeeld tussen jouw klant en stichting Trudo. Deze partij deelt dan mee in de eventuele waardestijging of -daling van de woning.
Erfpacht
Sommige gemeenten werken met erfpacht. Dit houdt in dat jouw starter een woning koopt, waarvan de grond waarop de woning staat eigendom blijft van iemand anders. Voor het gebruik van de grond waarop de woning staat, betaalt je klant de erfpacht. Enkele grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht kennen erfpacht. Je lees meer over onze voorwaarden in de de acceptatiegids.
Collectief Particulier opdrachtgeverschap
Heeft jouw klant een initiatief voor een bouwproject samen met andere starters? Leg het project dan aan ons voor om te kijken wat de financieringsmogelijkheden zijn.