Een hypotheek met een uitkering
Geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt
Als je klant arbeidsongeschikt is, hangt het van de uitkering en privésituatie af of je klant in aanmerking kan komen voor een hypotheek. Is je klant volledig arbeidsongeschikt verklaard? Dan neemt de kans op een hypotheek bijvoorbeeld toe, omdat wij de arbeidsongeschiktheid zien als een soort intentieverklaring van het UWV. Ook speelt de privésituatie een rol: bijvoorbeeld of je klant een partner heeft met een vast inkomen of veel spaargeld.
Een uitkering is in principe geen vast inkomen
Het probleem bij het verkrijgen van een hypotheek met een uitkering, is dat een uitkering normaal gesproken geen vast inkomen is. In de meeste gevallen wordt de uitkering niet of maar gedeeltelijk meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek.
Een IVA-uitkering (de uitkering voor permanent of volledig arbeidsongeschikten) zal in veel gevallen worden gezien als vast inkomen. Een WGA-uitkering (voor tijdelijk of gedeeltelijk arbeidsongeschikten) niet. De WAO-uitkering wordt meestal helemaal of gedeeltelijk meegenomen.
Krijgt mijn klant een hypotheek met een WAO-/WIA-uitkering?
De WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering) is de voorganger van de WIA-uitkering (Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Als je klant een WAO-uitkering heeft, wordt het hele bedrag van het inkomen uit de uitkering meegenomen in de hypotheekaanvraag. Daarvoor moet je klant wel opnieuw gekeurd zijn na 1 januari 2004 en moet er vastgesteld zijn dat je klant permanent arbeidsongeschikt is én geboren was vóór 1 juli 1954.
Op 1 januari 2006 werd de WAO afgeschaft en vervangen door de WIA. Met een WIA-uitkering is het niet vanzelfsprekend dat het inkomen wordt meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. Er zijn namelijk een aantal verschillende uitkeringen bij de WIA, waarbij het per variant verschilt of wij het inkomen kunnen meenemen.
IVA en WGA
De WIA-uitkering bestaat uit twee vormen: IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) en WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten). Als je klant niet of nauwelijks kan werken en er een kleine kans is dat deze herstelt, heeft je klant recht op de IVA-uitkering. Wij zien deze uitkering als een vast inkomen, dat helemaal wordt meegenomen in de berekening van je hypotheek.
Wij zien een WGA-uitkering niet als toetsinkomen, omdat deze uitkering ons geen zekerheid geeft. Een WGA-uitkering is namelijk bijna altijd tijdelijk en vaak is de einddatum van de uitkering niet bekend.
Krijgt mijn klant een hypotheek met een Wajong-uitkering?
De Wajong is een uitkering voor mensen die op jonge leeftijd ziek of gehandicapt worden, waardoor ze (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn. De Wajong is er in verschillende varianten:
- Oude Wajong
- Wajong 2010
- Wajong 2015
Zowel onder de Oude Wajong-regeling als in de regelingen van 2010 en 2015 zijn er verschillende situaties mogelijk: je klant kan niet- of (gedeeltelijk) werken. De situatie bepaalt hoeveel uitkering je klant krijgt en of dat mee wordt genomen in de hypotheekaanvraag. Daarnaast verschilt het ook per hypotheekverstrekker of de Wajong-uitkering wordt meegenomen en of je klant een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit of niet. Bij ons wordt een Wajong-uitkering wel meegenomen bij de aanvraag en beoordeling van een hypotheek.
Krijgt mijn klant een hypotheek met een bijstandsuitkering?
Het inkomen uit een bijstandsuitkering wordt niet gezien als vast inkomen en kan daardoor niet meegenomen worden in de berekening van de maximale hypotheek.
Krijgt mijn klant een hypotheek met een WW-uitkering?
Zit je klant (tijdelijk) zonder werk en ontvang deze een WW-uitkering? Dan is de kans op een hypotheek klein. Een WW-uitkering is immers tijdelijk en wij willen zeker weten dat je klant op de langere termijn de hypotheeklasten kan blijven betalen. Heeft je klant een partner met een vast inkomen, spaargeld of overwaarde op de huidige woning? Dan is een hypotheek soms wél mogelijk.
Krijgt mijn klant een hypotheek met een persoonsgebonden budget?
Het inkomen uit een persoonsgebonden budget (PGB) wordt bij ons niet gezien als vast inkomen en kan daardoor niet worden meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek.