“Na passen en meten, is het gelukt een hypotheek te krijgen”


Als starter een huis kopen kan lastig zijn, maar is zeker niet onmogelijk. Zo is het Demi (25) en haar vriend Jelle (28) gelukt een appartement te kopen in Den Bosch. Demi had zelfs nog geen vaste baan bij het indienen van de hypotheekaanvraag. Demi vertelt hoe ze het hypotheekproces vond gaan en wat ze andere starters wil meegeven bij de zoektocht naar een eerste huis.

Hoe zijn jullie bij BLG Wonen terecht gekomen?

“Door onze hypotheekadviseur Coen Raes leerden wij BLG Wonen kennen. Dankzij zijn aanpak, de gunstige rente op dat moment en het meedenken van BLG Wonen is het na passen en meten gelukt om een hypotheek te krijgen. Het paste net binnen alle voorwaarden.”

Hoe ging jullie eerste gesprek met de hypotheekadviseur?

“Jelle was heel goed voorbereid. Aangezien ik nog geen vast inkomen had, wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten. De adviseur is in mijn situatie van een streefinkomen uitgegaan waarvan wij wisten; mocht ik een baan krijgen, dan zou dit ongeveer het inkomen zijn.

De adviseur wees ons tijdens het eerste gesprek ook op een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. In ons geval zou dat passend en ‘voordeliger’ zijn. In Den Bosch was er helaas weinig aanbod onder de NHG-grens (toen € 425.000). Jelle moest ook zijn huis uit, dus hadden we wel echt haast. Gelukkig kwamen we toen een appartement tegen dat we konden betalen.”

"De adviseur gaf mij de opdracht alle jaaroverzichten die ik had van alle bijbaantjes van de afgelopen 5 jaar te verzamelen. Ook van bijbaantjes waar ik maar 2 maanden had gewerkt. Het kostte veel tijd om alles te verzamelen, maar dat was zeker alle moeite waard".
Klant Demi kocht samen met haar vriend Jelle hun eerste huis

Je had nog geen baan toen jullie een hypotheek wilden aanvragen. Wat waren je mogelijkheden?

“Ik was net afgestudeerd en nog zoekende naar een vaste baan. De adviseur heeft mij, als onderdeel voor de hypotheekaanvraag, de opdracht gegeven alle jaaroverzichten die ik had van alle bijbaantjes van de afgelopen 5 jaar te verzamelen. Ook van bijbaantjes waar ik maar 2 maanden had gewerkt. Het kostte veel tijd om alles te verzamelen, maar dat was zeker alle moeite waard. Het scheelt dat Jelle al 5 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt en een contract heeft voor 40 uur. Samen, ook met mijn relatief kleine bijdrage aan de hypotheek, plus nog wat eigen geld en een schenking, konden we een hypotheek krijgen.”

Hoe heb je het aanvragen van een hypotheek ervaren?

“Ik had eerlijk gezegd niet echt verwachtingen. Het ging in ieder geval heel snel bij ons en voor mijn gevoel is het vrij makkelijk gegaan. Onze adviseur heeft vanuit BLG Wonen ook geen aanvullende vragen gekregen. Na het eerste gesprek wees hij ons op het belang van het aanleveren van de juiste documenten. Daardoor ging dat heel soepel.”

Wat is jullie ervaring tot nu toe met BLG Wonen?

‘’We zijn pas net klant bij BLG Wonen. Vooral onze adviseur had tot nu toe contact met BLG Wonen. Wat we hebben ervaren, bevalt goed. Jullie hebben een vriendelijke klantenservice. We hebben onlangs contact opgenomen met een vraag over de belastingaangifte en dat contact verliep goed. En het was snel geregeld.’’

"Zoals het ook bij ons gelukt is, hopen we dat jullie de komende jaren nog meer starters kunnen en mogen helpen!"
Klant Demi kocht samen met haar vriend Jelle hun eerste huis

BLG Wonen heeft als missie ‘goed wonen voor Iedereen’. Wat zie je daarvan terug?

‘’Ze konden mij en Jelle helpen met een hypotheek, terwijl ik geen vast inkomen had. Door verder te kijken naar bijvoorbeeld mijn bijbaantjes. En het uitzicht op een prima baan hielp daaraan mee. Zoals het ook bij ons gelukt is, hopen we dat jullie de komende jaren nog meer starters kunnen en mogen helpen! Als zij blij zijn, blijven ze hopelijk nog jaren bij jullie.’’

Wat zijn jullie woonplannen voor de toekomst?

‘’Dat we hier nog maximaal 3 tot 5 jaar blijven wonen. We hoeven allebei niet in Den Bosch te blijven. We gaan dan waarschijnlijk richting Drunen. Een dorp 20 minuten vanaf Den Bosch. Daar koop je toch net wat meer voor je geld. We willen uiteindelijk een lekkere tuin. Onze vrienden wonen nu ook nog in Den Bosch, maar die gaan straks ook naar andere dorpen verhuizen.’’

Wat zou je anderen willen meegeven bij hun zoektocht naar een hypotheek?

‘’Dat je naar een onafhankelijke hypotheekadviseur moet gaan, zodat je het beste persoonlijke advies krijgt. Verder is het goed om na te denken voor hoe lang je je hypotheek vastzet. Daar zitten ook grote verschillen in. Ook wat hypotheekrente betreft. En verdiep je vooraf alvast in de documenten die je moet aanleveren. Zo ben je goed voorbereid”.


Terug naar het blogoverzicht